Skocz do zawartości

Historia edycji

zenek

zenek

4 godziny temu, Genesis72 napisał:

Rozmawiałem z "fachowcami" o ocieplaniu wewnątrz - mówili, że nie robi sie tak, dlatego tu się pytam

Ocieplanie od wewnątrz jest ryzykowne - jesli tylko się da, ociepla się od zewnątrz, od strony zimnej, nie ciepłej.

Bo są kłopoty z zaleganiem wilgoci w części zimnej muru, z przemarzaniem ściany zewnętrznej. Ocieplanie ściany od wewnątrz powoduje powiększenie warstwy zimnej ściany, w której para z wewnątrz po wniknięciu w ścianę zamienia się w wodę. A ta jest dobra dla grzyba.

Ale podobno ocieplenie multiporem minimalizuje przenikanie pary,  powstanie grzyba. 

Wentylacja, to jest nawiew świeżego powietrza i wywiew tego z pomieszczenia. Oczywiście usuwasz parę (nadmierną) - ale też usuwasz ciepło.

Więc wentylacja jest potrzebna, ale z drugiej strony nie można wszystkiego na nią zwalać, bo zbyt dyża wymiana powietrza niweluje skuteczność ocieplenia.

Większa wymiana powietrza potrzebna jest w tzw mokrych pomieszczeniach - kuchni, łazience - w czasie produkowania pary. Tak by nie dopuścić do podwyższenia wilgoci w pozostałych pomieszczeniach. 

Wełna jest b. nasiąkliwa, więc ona najmniej nadaje się do twego celu. Multipor jest o wiele lepszy pod tym wględem, nieporównanie. I prościej sie buduje.

Tak jak napisałem - jest dedykowany takim budynkom, w jakim mieszkasz.

Warto o nim poczytać w necie, podana jest technologia, jak ocieplać, jakiej zaprawy użyć, konkretne przykłady. Na stronie fabrycznej i nie tylko.

Pamiętam jeszcze, że była też oferta jakiejś niemieckiej firmy z płytami do przyklejania na  ścianie wewnętrznej - też dla budynków zabytkowych.

Ale multipor wydaje mi się lepszy. 

11 godzin temu, Genesis72 napisał:

Czy rosy może mi się przesunąć miedzy ściana na styrobetonem  (

Może - w pewnych warunkach. Ale to zależy od konkretnej ściany, od różnych warunków.

Ja bym, na twoim miejscu nie wchodził w ten temat, tylko szukał sprawdzonego rozwiązania dla "twojej" ściany . Czyli dedykowanych technologi pod konkretny cel.

zenek

zenek

4 godziny temu, Genesis72 napisał:

Rozmawiałem z "fachowcami" o ocieplaniu wewnątrz - mówili, że nie robi sie tak, dlatego tu się pytam

Ocieplanie od wewnątrz jest ryzykowne - jesli tylko się da, ociepla się od zewnątrz, od strony zimnej, nie ciepłej.

Ale podobno ocieplenie multiporem minimalizuje powstanie grzyba. 

Wentylacja, to jest nawiew świeżego powietrza i wywiew tego z pomieszczenia. Oczywiście usuwasz parę (nadmierną) - ale też usuwasz ciepło.

Więc wentylacja jest potrzebna, ale z drugiej strony nie można wszystkiego na nią zwalać.

Większa wymiana powietrza potrzebna jest w tzw mokrych pomieszczeniach - kuchni, łazience - w czasie produkowania pary. Tak by nie dopuścić do podwyższenia wilgoci w pozostałych pomieszczeniach. 

Wełna jest b. nasiąkliwa, więc ona najmniej nadaje się do twego celu. Multipor jest o wiele lepszy pod tym wględem, nieporównanie.

Tak jak napisałem - jest dedykowany takim budynkom, w jakim mieszkasz.

Warto o nim poczytać w necie, podana jest technologia, jak ocieplać, jakiej zaprawy użyć, konkretne przykłady. Na stronie fabrycznej i nie tylko.

Pamiętam, że była też oferta jakiejś niemieckiej firmy z płytami do przyklejania na  ścianie wewnętrznej - też dla budynków zabytkowych.

Ale multipor wydaje mi się lepszy. 

11 godzin temu, Genesis72 napisał:

Czy rosy może mi się przesunąć miedzy ściana na styrobetonem  (

Może - w pewnych warunkach. Ale to zależy od konkretnej ściany, od różnych warunków.

Ja bym, na twoim miejscu nie wchodził w ten temat, tylko szukał sprawdzonego rozwiązania dla "twojej" ściany . Czyli dedykowanych technologi pod konkretny cel.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...