Skocz do zawartości

Kawka / Dom dla Ciebie

referee

Recommended Posts

Napisano
Koleżanki i koledzy. Wydaje mi sie, że znalazłem projekt, którego szukałem. To projekt domku o nazwie "Kawka". Niestety nie jest podany ani przybliżony koszt realizacji, ani też nie mogę znaleźć opinii i zdjęć z realizacji. Jeżeli ktoś zakupił w/w projekt lub być może już taki dom buduje, proszę o opinie.
Na stronie pracowni Archimaat nie znalazłem interesujących mnie danych
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Jestem bardzo zainteresowany domem "KAWKA", lecz niestety w okolicach Wrocławia znalazłem tylko jeden wybudowany, ale jest tak dużo przerobiony, że to nie to do końca. Ludzie zrezygnowali w całości z poddasza a dół przerobili dla swoich potrzeb. Wiem, że jeszcze wybudowany jest ten dom w okolicach Gdańska, dlatego mam wielka prośbę, czy nie można by przesłać zdjęć z realizacji tego projektu.Najbardziej interesuje mnie wygląd schodów, czy widać je z salonu i czy to nie przeszkadza. poza ty, interesują mnie wszelkie informacje na temat tego domku
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Jestem bardzo zainteresowany domem "KAWKA", lecz niestety w okolicach Wrocławia znalazłem tylko jeden wybudowany, ale jest tak dużo przerobiony, że to nie to do końca. Ludzie zrezygnowali w całości z poddasza a dół przerobili dla swoich potrzeb. Wiem, że jeszcze wybudowany jest ten dom w okolicach Gdańska, dlatego mam wielka prośbę, czy nie można by przesłać zdjęć z realizacji tego projektu.Najbardziej interesuje mnie wygląd schodów, czy widać je z salonu i czy to nie przeszkadza. poza ty, interesują mnie wszelkie informacje na temat tego domku

Witam!
Zakupilismy z mezem ten projek i wlasnie zaczelismy budowe. Jestesmy na etapie wyprowadzenia za zero poniewaz dodalismy podpiwniczenie pod garazem, lazienka i pomieszczeniem gospodarczym. Zamierzamy budowac z maxa. Wejscie do piwnicy bedzie w pom. gosp. Wiecej na chwile obecna nie zmieniamy. Poddasze chcialabym troszke przerobic ale to okaze sie dopiero pewnie po wybudowaniu scian. Mam pytanie. Czy Pan juz zaczal moze budowe i czy posiada Pan zdjecia tego projektu w rzeczywistosci - skonczonego?? Równiez mnie zastanawiaja te schody. Jak to wyglada w srodku, a także kominek... czy jest sporo miejsca w salonie? Patrzac na fundamenty juz przysypane gotowe do zalania to nie bardzo jest szeroki w miejscu gdzie jest kominek. Jesli ma Pan jakies zebrane juz informacje na ten temat to byla bym wdzieczna jesli sie Pan podzieli nimi.
Pozdrawiam.
  • 1 rok temu...
Napisano
Witam wszystkich. Po dłuuuugich poszukianiach wybrałam projekt domu
Kawka (arch.: M. Rosłanowska, pow. uż.: 152.9 m²)-
pprojekt.pl/projekt455-kawka,opis.html. W poszukiwaniu
informacji nt. tego domu już w realizacji, przeszukałam setki stron
w necie. Szukam wszelkich informacji nt. budowy, kosztów,
ewentualnych zmian w projekcie, zdjęć, etc. Będę wdzięczna za
wszelkie informacje.
pozdrawiam i.zakrzewska@partnersstudio.com
icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witam wszystkich

Ja też jestem zainteresowany wszelkimi informacjami na temat tego domu. Chętnie też opowiem o swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach, gdyż jestem w trakcie budowy tego domu. Na chwilę obecną mam wylany strop nad parterem i jak tylko przyjdzie wiosna buduję dalej. Miałem kilka uwag odnośnie kominka ale mam chyba pomysł by salon nie był w tym miejscu wąski. Pozdrawiam
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam.Zakupiłem projekt Kawki i mam zamiar brać się za budowę.Proszę o przesłanie zdjęć z realizacji swoich domków.Z góry serdecznie dziękuje.polusmichal@wp.pl

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jeśli ktoś jest uczulony na jad pszczół to nie chodzi boso i ma pod ręką autostrzykawkę z adrenaliną.      Nawet angielskie uniwersytety zaczynają rezygnować z dwustuletnich, równiutko wystrzyżonych trawników, żeby nie odstręczać od siebie młodych talentów, zainteresowanych ochroną planety.
    • Dziękuję za opinię i wyedukowanie w temacie. Raczej przyjmę do serca, bo to oznacza dla mnie mniej roboty  
    • Nie ma żadnej potrzeby dokładania czegokolwiek. Powiem nawet więcej, wewnętrzne ocieplenie może stwarzać niechciane problemy, bo zmieni rozkład temperatur w ścianie i punkt zamarzania pary wodnej może przesunąć się na cegłę ściany i cegła będzie kruszała. Dlatego tynkuj spokojnie i nie zawracaj sobie głowy.       Nie. To tylko pozornie poprawi izolacyjność, ale powtarzam, może narobić wiele szkód. Wewnętrzne docieplenia w ogóle stwarzają wiele problemów, czego na Twojej trzcinie uniknięto, tynkując ją wapnem. Które dość skutecznie wychwytuje parę wodną. Ale nie warto w to wchodzić, skoro masz docieplenie na zewnątrz.
    • Cegła. Ceglana     Będę robił nowe tynki w całym mieszkaniu. Niby wiedziałem, że mogę te płyty zostawić, ale kilka rzeczy: - nie chciałem się rozdrabniać z tynkarzami - tą ścianę zróbcie, tej nie. - skuwanie starego tynku z tych płyt trzcinowych momentami łatwizna, momentami udręka, że pół płyty na ziemi na ziemi i robiły się „japy” - jakoś tak uznałem, że robię dla siebie to chce mieć funkiel nówka ładnie, a nie  częściowo 50 letnie tynki, gdzie ostatni mieszkaniec jarał nonstop.    Na suficie tam mam, że jest tynk z trzciną/słomą żeby się trzymał.    Ściany są równe, tynkarze nie będą mieli strasznej roboty.    Ja z tym wewnętrznym ociepleniem się zastanawiam głównie z powodu, że coś było, a teraz nie ma. Kilku znajomych mi doradza żeby coś dołożyć - xps-a, wełnę 3/5cm. Ja nie czuję się na tyle wyedukowany w temacie ocieplenia żeby samemu podjąć decyzję. Ogólnie to nie mam o tym pojęcia, stąd post tutaj.  Szczerze to nie chce mi się trochę z tym bawić - jeśli nie ma racjonalnej potrzeby dokładania tam czegoś. 🤷🏻‍♂️   jedyne co jakoś w miare na chłopski rozum dla mnie ma sens to dołożyć COŚ, ale tylko ze strony gdzie jest mało słońca(1,5m ściana w łazience, 4m ściana w sypialni). Ale tak jak mówiłem, zielony jestem. 
    • A z czego są ściany? Bo warstwy trzcinowe kładziono kiedyś również po to, że to na nich trzymał się tynk. Szczególnie wapienne tynki, bo zabezpieczały również trzcinę biologicznie żeby nie butwiała. Bo wapno i wysusza, i jest biobójcze. Dlatego teraz pytanie jak zamierzasz wykończyć ściany. Czy są równe (mniej więcej) po usunięciu trzciny? Będziesz kładł tynki czy płyty g/k? Bo rozumiem, że dla docieplenia ta trzcina jest teraz zbędna i masz teraz dowolność co w zamian dać i czy dasz w ogóle. Wg mnie możesz tutaj robić to, co dla Ciebie jest najwygodniejsze. I niczego nie musisz.   PS. Tych płyt nie musiałeś wyrzucać. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...