Skocz do zawartości

Czy płyta pilśniowa w kuchni to dobry wybór


Recommended Posts

Chcę wyremontować kuchnię po niższych kosztach i tak właśnie zastanawiam się nad zakupieniem niektórych elementów wykonanych z płyty pilśniowej. Nie wiem, czy jest to w zupełności dobry wybór. Może ta płyta ma jakieś wady, o których lepiej wiedzieć, zanim przystąpi się do wykańczania.
Link do komentarza
Cytat

Większość kuchni jest wykonanych z płyt pilśniowych.


Większość kuchni wykonana jest raczej z płyt wiórowych - skrzynie mebli, nie tylko kuchennych.
Z pilśni, właściwie z płyt MDF (ang. medium-density fibreboard) - średniej gęstości, średnio sprasowanej płyty pilśniowej wykonane są fronty szafek. MDF można precyzyjnie frezować, oklejać foliami, lakierować, więc te fronty mogą być bardzo ozdobne i eleganckie. Bywają również skrzynie z MDFu, ale, jako że MDF jest droższy niż płyta wiórowa - meble te są również droższe icon_confused.gif Z MDF wykonywane są panele ścienne, ościeżnice drzwi, czasem skrzydła drzwiowe.
Z pilśni HDF (ang. medium-density fibreboard) wykonane są m. in. tylne ścianki skrzyń szafek. Z płyt HDF wykonuje się panele podłogowe.
Pilśń starszym userom kojarzy się z miękkimi płytami pilśniowymi, wykorzystywanymi czasami jako podkład izolacyjny pod wylewki podłogowe, płyty ocieplające budynki drewniane, perforowane płyty były wykorzystywane jako płyty wyciszające.

Także widzisz irenna182 - "elementów wykonanych z płyty pilśniowej" na pewno nie będzie w Twojej kuchni brakowało icon_biggrin.gif
Ich zastosowania nie musisz się obawiać, pod warunkiem, że zastosujesz je zgodnie z ich przeznaczeniem


Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...