bedbug Napisano 7 lutego 2012 #1 Napisano 7 lutego 2012 Mam problem z ustawieniami pieca Siemko 19kw z podajnikiem retorowym, dmuchawa EWMAR-NESS RV 13Am, którym ogrzewam nowy dom o powierzchni użytkowej 170 m + garaż. Ostatnio piec nie chce się rozgrzać powyżej temperatury 35 stopni i przy ostatnich mrozach zużywa ponad 35 kg ekogroszu na dobę. Cały czas pracuje dmuchawa. Pompy ciepła mam ustawione na 35 st. CPodczas spalania wydalane jest bardzo dużo sadzy i spieków, z których tworzy się kołnierz wokół paleniska. Próbowałem kilku rodzajów węgla nie pomogło.Regulator Argon 2 ustawiony jest jak poniżej zgodnie z zaleceniami instalatora. Zeszłą zimę było Ok teraz już nie. Czy macie jakiś pomysł, co może być przyczyną? Jak powinienem ustawić Regulator?Czas przedmuchu w stanie nadzoru cP 7Czas przerwy w stanie nadzoru cb 5Krotność podawania w podtrzymaniu PP 3Obroty w podtrzymaniu od 7Temperatura załączenia pompy tP 35Temperatura wyłaczenia regulatora tu 20Obroty maksymalne oG 4Czas miedzy podawaniem cd 47Czas podawania Cu 15Temp. wyłączenia pompy ładującej zasobnik C.W.U. of W domu jeszcze nie mieszkam, więc temperaturę mam ustawioną na 15st. Od kilku dni jest jednak ok 13-14 st.
animus Napisano 7 lutego 2012 #2 Napisano 7 lutego 2012 Cytat Mam problem z ustawieniami pieca Siemko 19kw z podajnikiem retorowym, dmuchawa EWMAR-NESS RV 13Am, którym ogrzewam nowy dom o powierzchni użytkowej 170 m + garaż. Ostatnio piec nie chce się rozgrzać powyżej temperatury 35 stopni i przy ostatnich mrozach zużywa ponad 35 kg ekogroszu na dobę. Cały czas pracuje dmuchawa. Pompy ciepła mam ustawione na 35 st. CPodczas spalania wydalane jest bardzo dużo sadzy i spieków, z których tworzy się kołnierz wokół paleniska. Próbowałem kilku rodzajów węgla nie pomogło.Regulator Argon 2 ustawiony jest jak poniżej zgodnie z zaleceniami instalatora. Zeszłą zimę było Ok teraz już nie. Czy macie jakiś pomysł, co może być przyczyną? Jak powinienem ustawić Regulator?Czas przedmuchu w stanie nadzoru cP 7Czas przerwy w stanie nadzoru cb 5Krotność podawania w podtrzymaniu PP 3Obroty w podtrzymaniu od 7Temperatura załączenia pompy tP 35Temperatura wyłaczenia regulatora tu 20Obroty maksymalne oG 4Czas miedzy podawaniem cd 47Czas podawania Cu 15Temp. wyłączenia pompy ładującej zasobnik C.W.U. of W domu jeszcze nie mieszkam, więc temperaturę mam ustawioną na 15st. Od kilku dni jest jednak ok 13-14 st. Jeżeli "Zeszłą zimę było Ok teraz już nie." to pewnie wina zakupu innego opału . Temperatura załączenia pompy" tP 35* " to za mało powinno być te 40 stopni bo kocioł się poci .
Gość mhtyl Napisano 7 lutego 2012 #3 Napisano 7 lutego 2012 A nie masz przypadkiem za małej temperatury zadanej dla pieca? Aby było dobre spalanie to na piecu powinno się ustawić co najmniej 50 stopni .
MrTomo Napisano 7 lutego 2012 #4 Napisano 7 lutego 2012 Może spróbuj skrócić czas podawania - na początek do 10 sekund? No i przede wszystkim porządnie wyczyść kocioł włącznie z okolicami paleniska i dmuchawy.
bedbug Napisano 9 lutego 2012 Autor #5 Napisano 9 lutego 2012 Dziękuję za rady. Wprowadzę w żcie. Dam znać co i jak.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się