kalumet Napisano 5 stycznia 2012 #1 Napisano 5 stycznia 2012 mamy piec ze sterownikiem jak w tytulena piecu ustawione są nastawy fabrycznena sterowniku temp jest ustawiona na 20 ststerownik ma tylko czujnik temp zewnwewn temp jakoś sobie obliczagłowice termostatyczne L112001001 S2 M30 QIK producent Comapjakie dać nastawy aby to grzało ekonomicznieczy gdy pali się w kominku z DGP piec wyłączyć czy go nie ruszać
Gość adiqq Napisano 5 stycznia 2012 #2 Napisano 5 stycznia 2012 ma sterowanie pogodowe - wg krzywej grzewczej ustala ci temperaturę wody w obiegu CO - te nastawy musisz zmieniać w zależności od temperatury na zewnątrz...podam przykład dla podłogówki - np. dla temperatury na zewnątrz 5C wystarczy ci temperatura wody w CO 32C. Natomiast dla temperatury na zewnątrz -5 temperatura wody musi być wyższa - musisz zmienić krzywą grzewczą.analogicznie będziesz mieć do grzejników.Jeśli chodzi o DGP, to przydałby ci się sterownik pokojowy, który odcinałby ogrzewanie gazowe w sytuacji gdy jest osiągnięta zadana temperatura w pomieszczeniu/pomieszczeniachmusiałbyś wgryżć się w instrukcję - a widzę że trochę tego jest...
kalumet Napisano 5 stycznia 2012 Autor #3 Napisano 5 stycznia 2012 a miałem mieć bezobsługowe ogrzewanieprzecież nie będę parę razy na dobę zmieniał ustawień w zależności od temp na zewnchyba trzeba będzie poszukać innego sterownika do tego piecadzisiaj paliłem w kominku dość porządnie i nie słyszałem aby piec się włączałmoże dlatego, że temp ustawiłem na 10 stprzyzwyczajony jestem do ogrzewania z sieci i wkurza mnie jak się piec załącza słychać go na drugim końcu domu chociaż radio graprzeglądałem instr ale teraz nie za bardzo mam czas na toa w niej też nie za wiele pisze jak dobrze ustawić aby grzało ekonomicznie
Gość adiqq Napisano 5 stycznia 2012 #4 Napisano 5 stycznia 2012 wiesz, ja w ogóle, to jestem zwolennikiem sterowników pokojowych - dużo prostsze w obsłudze, nie musisz interesować się żadnymi krzywymi grzewczymi - interesuje cię tylko temperatura w pomieszczeniu(najlepiej dać taki sterownik w reprezentatywnym miejscu, z dala od innego źródła ciepła(kominek) i w takim żeby jego pracy nie zakłocały promienie słoneczne) - jak osiągnie wymaganą temperaturę - to kocioł się wyłącza...i to wszystko...ustawiasz tylko temperaturę nocną i dzienną - dodatkowo ustawiasz godziny dla tej nocnej i dziennej i po sprawie.rozmawiałem ostatnio z kolegą co też dostał w pakiecie z kotłem pogodówkę i też się ostro głowi z ustawieniami....jak ja się cieszę że firma co mi montowała PC montuje standardowo sterowniki pokojowe jak już masz sterownik kupiony, to najpierw musisz doczytać trochę, bo może może mieć on sporo ciekawych funkcji....no tylko ten czas żeby to wszystko pokonfigurować odpowiednio
kalumet Napisano 5 stycznia 2012 Autor #5 Napisano 5 stycznia 2012 nawet jak będę uda mi się zamienić sterownik na pokojowy to będzie problem z jego montażemw pom gosp mam wypuszczone przewody na sterownik od wm i dgpjest tam komin i turbina z dgp więc jest tam ciepłow salonie również nie za bardzo jest go gdzie powiesićzwłaszcza, że nie chcę żadnych przewodów na widokugdybym się go zdecydował zamontować w salonie to jest jeszcze ten problemże on nie powinien być montowany na ścianie zewnmontując go na wewn to padałoby na niego słońce od południa lub zachoduna stronie vaillanta znalazłem tylko jeden sterownik radiowy trzeba będzie do nich uderzyć
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się