Skocz do zawartości

Jak zrobić "podłogówkę" na stropie drewnianym?

Recommended Posts

Napisano
Można też zastosować uchwyty legarowe i płyty grzewcze z aluminium - rozwiązanie jest droższe, ale dużo lżejsze. Stosowane do domów drewnianych i do renowacji.
  • 1 rok temu...
Gość Mariusz33
Napisano
Jest możliwe wykonanie takiego ogrzewania pomocą takich blach z rowkami na rurę pex którą sie montuje do belek ,wykonywałem coś takiego w uk jerzeli chodzi o grzanie spisuje sie super tylko trzeba dobrze wyizolować podłgę pod tymi blachami
  • 2 lata temu...
Gość miras
Napisano
eksperci mogą sobie odpuścić te durne dorady, izolujeszs podłogę, równasz ją nabitkami lub dechami nabitymi w odleglościach grubości pexa, mata grzewcza na to i panele masz podłogę docieploną i grzaną.
  • 3 lata temu...
Napisano
Witam . Remontuje stary dom . Ma on na górze strop drewniany. Czy mogę podłogę ocieplić styropianem i kłaść podłogowe . Czy muszę robić wylewke ?
  • 4 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• A co wspólnego ma ocieplenie lukarny z lokalizacją krokwi? Najwyżej do prawej krokwi dobijesz kawałek belki tak, aby zlicować istniejącą krokiew z murem lukarny...
    • Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem. Czy chodzi o krokwie w tej zasadniczej części dachu, na lewo i prawo od lukarny? Bo jeżeli tak, to przecież krokwie nie muszą znajdować się blisko niej.
    • Patryk3321  dobrze zareagowałeś na ten dziki remont, pisząc tu na forum.   Dodam, że to, co tam leży, (gary i belki) to nie jest całe obciążenie tego stropu gęstożebrowego, przyjdzie jeszcze obciążenie nadbetonem.    Teriva najlżejszy,  ciężar własny z nadbetonem to około 0,3 tomy na m², jak zrobisz tam 100 m2 stropu to masz 30 ton ciężaru własnego stropu, a to niestety nie koniec.   Belki stropowe osadzone bezpośrednio na podkutej ścianie (bez pełnego oparcia  na przelot) to zwiększa ryzyko.   Tego typu mury na zaprawie wapiennej mają zazwyczaj niską wytrzymałość na ściskanie – często poniżej 1-5 MPa. Zaprawy wapienne są "miękkie" i podatne na degradację z czasem, zwłaszcza pod wpływem wilgoci, mrozu czy soli, co osłabia całą strukturę.        
    • Musisz wstawić fotki albo to narysować.
    • Witam, mam taki problem firma która budowała mi dom coś im nie poszło z czytaniem rysunku i wymiarami a mianowicie mury lukarny dachowej są równe ale krokwie z jednej strony jest 15cm od muru a z drugiej strony dochodzi do muru na zero i tu moje pytanie jak naprawić ten błąd czy ktoś ma jakieś pomysły zeby obróbka dachu zaczynała sie później równo z murem? Lewa krokiew dolega do muru i a prawa jest od muru 15cm gdy ocieple styropianem 15cm to w tedy obrobka blachy pójdzie z prawej strony równo z murem a z lewej bedzie isc od ściany.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...