Skocz do zawartości

Historia edycji

Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Owszem, ale ja nie mam takiego szczęścia (grałbym w totka, gdybym tak trafiał na stare dziury), a jeśli już, to wolę dać większy dybelek i finito. Ale oczywiście, każdy może wybierać wariant jaki woli.     Dobrze stare dziury wcześniej wydmuchać. Z pyłu oczywiście, bo znowu się komuś skojarzy... I zamiast gipsu rzeczywiście moze być masa tynkowa, po prostu to co jest pod ręką, albo tanie. Bo rodzaj wypełnienia nie ma większego znaczenia. 
    • Po wyczyszczeniu/odkurzeniu dziury w tynku, pędzeleczkiem - czyli cienkim pędzelkiem -  dobrze zagruntuj wnętrze dziury i po wyschnięciu ją wypełniaj...   Jeśli w tym miejscu, w przyszłości, miałby być - przypadkiem - wstawiony nowy kołek do mocowania czegoś cięższego, to zamiast tego gipsu, napchałbym patyczkiem tej masy tynkowej, którą wyrównywałbyś po wierzchu wypełnienie tej dziury... to wypełnienie będzie solidniejsze, niż gips...  
    • Doceniam poczucie humoru, oczywiście 10mm 🫠😅 Niestety z czego jest ściana dokładnie nie wiem, w projekcie jest Porotherm, ale stanu faktycznego nie znam. Czyli grunt > gips > warstwa tynku będzie ok? 🫡
    • Ustalmy w końcu o jakie jednostki chodzi. Dziesięć metrów średnicy? To krater, a nie dziura po kołku! Tam można przechować sto worków kartofli na zimę, w takim otworze.   Ustalmy też z czego jest ściana.  I głębokość otworów 10 centymetrów??? Kto takie otwory wiercił, jakiś wkrętacz chyba.   Ale nic. Takie dziury zatyka się byle czym. może to być nawet gips. Budowlany, albo szpachlowy. Tylko zatyka się nie do końca. Bo ostatnią warstwę należy położyć zbliżoną do tej, która jest na ścianie. W ten sposób załatwisz sobie czyściec, a nie wieczność. Czyli o wiele krócej niż wieczność, w sumie wystarczy ze dwie godziny.
    • A bo to wiadomo, o co chodzi? Robiłem ostatnio parę tygodni temu znajomej drzwi przesuwne, oddzielające łazienkę od przedpokoju w maleńkim mieszkanku, i tak mi się te drzwi pytacza skojarzyły... Tak to jest, jak ktoś zapyta czym się różni wróbel...   Wygląda na to, że otwór drzwiowy na taras jest pół centymetra większy od zewnętrznego wymiaru ościeżnicy drzwi przesuwnych, tych tarasowych... Wtedy porada wypełnienia różnicy pianką niskoprężną - PO UMOCOWANIU OŚCIEŻNICY - jest dobrą poradą...
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...