Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny na gaz z pompa ciepła pw

yzi

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Co myślicie o takiej instalacji:
kocioł kondensacyjny gazowy zasilany LPG + powietrzna pompa ciepła z opcją chłodzenia (ewentualnie bez) i byc może kominek z płaszczem wodnym (aczkolwiek niekoniecznie). Montował ktoś coś podobnego? Ogrzewanie podłogowe (w pomieszczeniach z kafelkami) i grzejniki niskotemperaturowe.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Gość adiqq
Napisano
lepiej zdecyduj się na 1 system, wyjdzie taniej w inwestycji niż mieszanie LPG+PC p-w+kominek z PW.
To już taniej cię wyjdzie pompa ciepła glikolowa z kolektorem poziomym (o ile masz miejsce na działce na DZ)
Napisano
Dzięki adiqq za odpowiedź.
Niestety pompa z poziomym wymiennikiem nie wchodzi w w rachubę - za mało miejsca. Dlatego też pomysł na kocioł kondensacyjny + powietrzna pompa ciepłą. Z kominka z płaszczem wodnym już własciwie zrezygnowałem bo zbiornik z 3 wężownicami za drogo wychodzi.

Pozdrawiam
Gość adiqq
Napisano
można zrobić PC p-w - są takie co pracują do -20C np zubadan (są też inne), Jak masz gaz na miejscu, bierz gaz, jak nie masz tego gazu, tylko trzeba go dopiero dociągnąć to bierz PC
Napisano
A do czego te trzy wężownice potrzebne... bo nie łapię?
PPC + kominek zPW + awaryjne dogrzewanie grzałkami elektrycznym zładu wodnego.
Jak gaz blisko, to tak jak Adiqq napisał... nie kombinować, tylko kocioł kondensacyjny - ogrzewanie niskotemperaturowe.
Inne wykończenie podłogi niż kafle tez w przypadku podłogówki nie przeszkadza... to tylko kwestia bezwładności i izolacji podłogi na gruncie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
    • Zrobiłem dziś doświadczenie ekologiczne. Zabrałem z Katalpy dwie żywotne larwy biedronki i przeniosłem na słoneczniki zaatakowane mszycami. W momencie zaczęły mszyce pożerać. Dwie minuty. Mrówki które o mszyce dbają, w momencie je zaatakowały. Tak agresywnie, że larwy biedronki okaleczone odpadły z rośliny jedna po drugiej. Wniosek? Tępić mrówki! Tępić! Nie ma z nich w ogrodzie pożytku.
    • Jeżeli autora pytania to interesuje to można z tego zrobić układ w którym:  - lampy I i II będą zapalane i gaszone wspólnie (obie równocześnie) z każdego z trzech miejsc A, B, C; - lampa III będzie zapalana i gaszona niezależnie od lamp I oraz II z każdego z tych trzech miejsc.  To by wymagało zastosowania dwóch podwójnych łączników schodowych oraz podwójnego łącznika krzyżowego.  Jeżeli jest tym zainteresowanie to rozrysuję i opiszę układ połączeń.  Próbowałem jeszcze rozrysować układ z z potrójnymi łącznikami schodowymi i krzyżowymi, z lampami I i II zapalanymi i gaszonymi osobno, ale tu coś mi żył przewodów brakuje.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...