troll Napisano 5 grudnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 5 grudnia 2010 witam,mam mały problem z grzejnikami które wydają mi sie słabo odprowadzać ciepło,są to grzejniki stalowe podwójny panel typ ds18h 1800mm długości 500mm wys. system odpowietrzony temperatura na piecu ok 70st pompa pracuje normalnie, oba panele nagrzane jedynie co to kratka miedzy panelami jest zaledwie letnia,tak jak by nie przewodziła ciepła a przeciez ona jest po to by zwiękrzyć powierzchnie kontaktu z powietrzem w celu lepszego odprowadzenia ciepła do pomieszczenia,powinno moim zdaniem być czuć ciąg ciepłego powietrza pochyliwszy sie nad grzejnikiem a tak nie jest.Grzejniki są nowe więc nie powinno być problemu z jakimikolwiek zatorami typu rdza czy kamień. nie były to co prawda grzejniki drogie lecz znajomy instalator twierdzi że są dobre bo mają certyfikaty jakości itd.Gdzie może być problem,spawy,materiał nie taki,czy może natknąłem sie na produkt made in PRC który jakościowo jest zły i nie powinien sie znajdować na naszym rynku,a może to normalne i to tylko moje złudzenie że nie czuć tego ciągu powietrzaz góry dziękuje za wszelkie porady Link do komentarza
1950 Napisano 21 grudnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 21 grudnia 2010 a jaką masz temperaturę w domu? Link do komentarza
troll Napisano 28 grudnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 grudnia 2010 przy temperaturze ok 60st na piecu jak wycisne 17-18st to max, chyba że temperatura na zewnątrz podskoczy do -5 -2 to wtedy jakies 19st jest Link do komentarza
1950 Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 28 grudnia 2010 problem na pewno nie tkwi w grzejnikach,no chyba że ogrzewasz halę sportową,napisz coś więcej na temat instalacji,czy masz na pewno wszystkie zawory pootwierane? Link do komentarza
troll Napisano 28 grudnia 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 28 grudnia 2010 piec miałowy 19, powierzchnia ok 90m2 w tym ok 30m2 posłogówki,3 pomieszczenia po ok 17m2 w których zastosowałem grzejniki dwupanelowe dł 180x50cm wys. inne by nie weszły ze względu na wysokosć muru pod oknami,2 obiegi wymuszane przez 2 pompy sterowane ze sterownika pieca,tzn 1 do podłogówki,2 na grzejniki,zawór termostatyczny-mieszacz dla podłogówki,na piecu odpowietrznik automatyczny oraz na każdym rozdzielaczu,zawór trójdrożny (niby dla przedłużenia żywotności pieca),wszystko wyregulowane dobrze(po jakims czasie człowiek dochodzi do wprawy),zawory przy grzejnikach są pootwierane na maxa tak że z przepływem wody nie ma problemu.Czy byłby to zły dobór grzejnika do powierzchni ogrzewanej,podejrzewałem złą konstrukcje grzejnika bo wiadomo z reguły co tanie nie zawsze dobre ale czy jest duża różnica między tańszymi grzejnikami a tymi drogimi i markowymi jesli chodzi o wymiane termiczną Link do komentarza
1950 Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 28 grudnia 2010 grzejniki dolno czy bocznozasilane? Link do komentarza
troll Napisano 28 grudnia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 28 grudnia 2010 grzejniki bocznozasilane ze zwykłymi zaworami grzejnikowymi bez tam jakiś wymysłów termostatycznych,zawory w miare dobrej jakości nie dławią przepływu,rury bez łączeń też powinny przepuszczać dobrze Link do komentarza
1950 Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 29 grudnia 2010 sprawdź temperatury zasilania grzejników,po prostu dotknij rur zasilających grzejnik,czy ich temperatura jest taka, jak grzejnika przy zaworze? Link do komentarza
troll Napisano 29 grudnia 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 29 grudnia 2010 rura wydaje sie być tej samej temperatury co grzejnik przy zaworze,być może za mały grzejnik na to pomieszczenie ale taki zaproponował mi kolega instalator obliczywszy powierzchnie,a może sie trafił jakiś ciulowy grzejnik i trza bedzie go wymienić na większy Link do komentarza
1950 Napisano 29 grudnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 29 grudnia 2010 spróbuj przeczyścić filtr, przed pompą centralnego ogrzewania Link do komentarza
andreska Napisano 30 sierpnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 30 sierpnia 2011 Mam upatrzone tanie grzejniki łazienkowe. Czy jednak zakup takich grzejników nie będzie ryzykowny? Nie będę miał z nimi problemów? Link do komentarza
Spokojna Napisano 31 sierpnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 sierpnia 2011 popatrz i na te: http://www.kareja.pl/pl/sklepopinie o nich: http://allegro.pl/show_user.php?uid=545229...pe=fb_recvd_allkupiłam u nich do salonu i do sypialnimoże źle było policzone zapotrzebowanie na moc grzewczą...? developer dał nam np. 464W do sypialni która ma 13m2, według opini różnych producentów grzejników i tabeli do obliczania mocy grzewczej powinniśmy na to pomieszczenie mieć powyżej 700W, wkońcu mamy 990Wniewiem czy bedzie to mialo wplyw na rachunki ale niechce spowodować niedogrzania pomieszczenia i mieć grzejnik na "5" non stop, wole mieć np na "3"... Link do komentarza
letin Napisano 26 września 2011 Udostępnij #13 Napisano 26 września 2011 Czy wymiana starych grzejników i instalowanie ich na nowych na nowo nie będzie bardziej kosztowne i mniej wydajne niż panele słoneczne?? Link do komentarza
mikee Napisano 28 września 2011 Udostępnij #14 Napisano 28 września 2011 Panele słoneczne stosuje się przede wszystkim do ogrzewania CWU... Link do komentarza
retrofood Napisano 28 września 2011 Udostępnij #15 Napisano 28 września 2011 Cytat Czy wymiana starych grzejników i instalowanie ich na nowych na nowo nie będzie bardziej kosztowne i mniej wydajne niż panele słoneczne?? A panele to same grzeją? Bez grzejników? Link do komentarza
andreska Napisano 29 września 2011 Udostępnij #16 Napisano 29 września 2011 Miałem to samo w mieszkaniu. Tanie grzejniki i niska temperatura. Teraz w łazience instalujemy również tanie, ale markowe kaloryfery Purmo - http://www.e-inclusive.pl/Grzejniki/Grzejn...ni-SAN0704.html No i właśnie ciekawi jesteśmy czy w pomieszczeniu będzie cieplej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 września 2011 Udostępnij #17 Napisano 29 września 2011 Cytat Miałem to samo w mieszkaniu. Tanie grzejniki i niska temperatura. Teraz w łazience instalujemy również tanie, ale markowe kaloryfery Purmo - http://www.e-inclusive.pl/Grzejniki/Grzejn...ni-SAN0704.html No i właśnie ciekawi jesteśmy czy w pomieszczeniu będzie cieplej. A co mają tanie grzejniki do mocy grzania? Jak miałeś za słabe to nawet najdroższe będą kiepsko grzały,albo coś z instalacja nie tak to efekty będą podobne.I szukał bym przyczyny w w/w a nie wymieniać na nowe tak od razu, to tak jakby auto Ci zaczęło spalać za dużo paliwa i od razu kupujesz nowe nie szukając przyczyny.I tak jeszcze na marginesie to nie powiedziałbym ,że Purmo to tanie grzejniki. Link do komentarza
Tanie-Grzanie Napisano 4 listopada 2011 Udostępnij #18 Napisano 4 listopada 2011 Jeżeli chodzi o zakup tanich grzejników,to oczywiście czasem można się przeliczyć,ale nie można też wszystkiego uzależniać do ceny. Droższe wcale nie oznacza,że będą lepsze. Warto szukać w sklepach internetowych,tam mamy największy wybór. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się