sepoy Napisano 29 października 2010 Udostępnij #1 Napisano 29 października 2010 Miałem zakładać nowy wątek, ale link będzie ciekawym wprowadzeniemPojedynek ekspertów - Kredyt w EURO, czy PLN? Link do komentarza
Jolka3 Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij #2 Napisano 2 stycznia 2011 Cytat Miałem zakładać nowy wątek, ale link będzie ciekawym wprowadzeniemPojedynek ekspertów - Kredyt w EURO, czy PLN? Mnie pewien bankowiec powiedział kiedyś krótko: jeśli zarabiasz w euro, bierz kredyt w euro; jeśli we frankach, to we frankach a jeśli w złotówkach, to w złotówkach. Co o tym sądzicie? Ta logika wydaje mi się naciągana. Link do komentarza
Mawi Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 8 kwietnia 2011 Bo jest naciągana,obserwując dzisiejszy rynek wnioskuję,że chyba najbardziej opłacalny jest kredyt w obcej walucie: franki lub Euro. Link do komentarza
kriszielony Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 8 kwietnia 2011 Długo analizowałem w jakiej walucie wziąć kredyt, zarabiam w PLN ale wziąłem w euro, wcześniej miałem kredyt we frankach i dlatego byłem pewien co do obcej waluty. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 8 kwietnia 2011 Nie jest tak dokładnie do końca jak wyżej koledzy piszą. Biorąc kredyt hipoteczny jest wiele czynników mających wpływ na sumę jak i walutę kredytu. Biorąc kredyt "rodzina na swoim"jesteśmy z góry skazani na złotówki. Dziwne jest ale prawdziwe, że przy takich samych dochodach w jednym banku można otrzymać zaledwie 90000 zł a drugim prawie 180000 zł. Nie będę wymieniał nazw banków bo nie widzę w tym sensu , ale powiem że pierwszy bank to nie nasz rodzimy a drugi tak. I teraz pytanie - ile zarabiają zagraniczne banki a raczej grabią. Opisany przykład doświadczyłem na własnej skórze na początku 2010 gdy brałem kredyt. Link do komentarza
Draagon Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 8 kwietnia 2011 A co sadzicie o open finance lub expander ?Mnie dobre warunki w sumie w zł dał ing slaski - ale mam u nich konto..Myslalem o franku lub euro... kilkaset zł taniej mimo wszystko Link do komentarza
kalumet Napisano 8 kwietnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 8 kwietnia 2011 Cytat Myslalem o franku lub euro... kilkaset zł taniej mimo wszystko ja mam działkę w eurokredyt na dom będę brał w zł RnSniestety na euro nas już nie staćw tamtym roku dostalibyśmy bez problemu w euroteraz po zaostrzeniu polityki kredytowej zostają nam tylko złotówkiza osiem lat będziemy mogli wziąć kredyt konsolidacyjny w eurozamiast spłacać dwa, jeden w euro, drugi w zł Link do komentarza
autorushd Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 9 kwietnia 2011 Cytat A co sadzicie o open finance lub expander ?Mnie dobre warunki w sumie w zł dał ing slaski - ale mam u nich konto..Myslalem o franku lub euro... kilkaset zł taniej mimo wszystko Też myślałem o ING, ale oni dają tylko w zł. To by było jeszcze do przejśćia ale maja głupie zasady odnośnie budowy domu z działalnością. Tzn może być max 30% na działalność. A to dla mnie nie do przeskoczenia. Inne banki dają spokojnie 50%. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 9 kwietnia 2011 Cytat A co sadzicie o open finance lub expander ?Mnie dobre warunki w sumie w zł dał ing slaski - ale mam u nich konto..Myslalem o franku lub euro... kilkaset zł taniej mimo wszystko Polecam open finans. Byłem u nich i to co powiedział (w jakich bankach mam zdolność kredytową) i wyliczył (kredyt i inne tam) mi doradca sprawdziło się na 100%. Dla potwierdzenia pochodziłem po bankach i dlatego napisałem że sprawdziło się w 100%. Jeżeli chodzi o kredyty w obcej walucie to słyszałem, że dobre warunki ma eurobank. A konto możesz zawsze założyć w tym banku w którym weźmiesz kredyt. Ja tak zrobiłem bo pani powiedziała ,że mile jest widziane gdy kredytobiorca ma konto tym banku Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 9 kwietnia 2011 No to dzięki za radę - we wtorek mam się z nimi spotkać. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się