seboooool Napisano 27 października 2010 #1 Napisano 27 października 2010 Postanowiłem posadowić kominek wolnostojący (czyt. koza) na postumencie zrobionym z cegieł rozbiurkowych. Dodatkowo ścianę za kominkiem postanowiłem wyłożyć płytkami z pociętej starej cegły. Zależało mi na rustykalnym wyglądzie.W zasadzie jestem zadowolony z efektu - teraz wygląda to mniej więcej tak: I tu moje pytania:Jakich użyć fug (firma/produkt), aby osiągnąć efekt taki jak na poniższym zdjęciu? Jakiej techniki fugowania użyć, aby się zbytnio nie narobić a przy okazji nie zniszczyć cegieł?Szczeliny pomiędzy cegłami wahają się od ok. 7 do ok. 12 mm. Może ktoś miał podobne dylematy?
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 października 2010 #2 Napisano 29 października 2010 Ze względu na nasiąkliwość cegły można zastosować jedynie fugi "suche" przeznaczone do klinkieru. Przed ich nałożeniem należy zaimpregnować mur co zmniejszy jego nasiąkliwość i pozwoli na łatwiejsze usunięcie ewentualnych zabrudzeń. Półsuchą zaprawę wciska się mini szpachlą tzw. żelazkiem w spoiny a pozostałości na cegłach natychmiast zmiata pędzlem.
seboooool Napisano 30 października 2010 Autor #3 Napisano 30 października 2010 Problem rozwiązany. Znalazłem zaprawę murarską RUSTICAL firmy STEGU (zakupiona w Castoramie). Prosty sposób nakładania - trochę jak dekorowanie tortu - wyciska się ja z dołączonego worka. Później wystarczy wygładzić pędzelkiem (dołączonym do opakowania). A oto efekt końcowy (taki jak zamierzony):
seboooool Napisano 6 listopada 2010 Autor #4 Napisano 6 listopada 2010 No i ostateczny efekt - po zamontowaniu kominka:
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się