Skocz do zawartości

Lotnisko a dom

Tomq

Recommended Posts

Na początek wkleję zdjęcie:
5xmnpy.png

Niebieska kropka to mój aktualny, właściwie rodziców, dom.
Czerwone kropki to miejsca w których najchętniej postawiłbym sobie swój własny dom.

Problemem jest to, że po lewej jest lotnisko... Czy mogę wybudować się przy samej drodze? Niby wiem, że musi być przestrzeń wolna jakby jakiś samolot nie trafił jednak to lotnisko jest nie uczęszczane...

Mam dopiero 18 lat i stwierdziłem, że zamiast wydawać kasę na przyjemne głupoty to wezmę się powoli za tworzenie mojego wielkiego własnego domu! Proszę mnie nie odsyłać do Google tylko doradzić od czego zacząć myśleć. icon_smile.gif

Dziękuję icon_smile.gif

Polecam: 5 kroków do własnego domu

Fragment artykułu:
KROK 1 - Zakup działki

Zakup działki - nawet budowlanej nie oznacza że będziemy mogli postawić tam dowolny, zgodny z własnym wyobrażeniem domek. O możliwościach i warunkach zabudowy decydują bowiem dwa dokumenty ? miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (MPZP) lub w przypadku jego braku indywidualnie wydane warunki zabudowy dla konkretnej działki.

Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup nieruchomości powinniśmy dokładnie zapoznać się z MPZP dostępnym do wglądu na urzędzie gminy (niekiedy również na stronie internetowej). Dowiemy się z niego m.in. jaka jest dopuszczalna powierzchnia i linia zabudowy, kształt bryły budynku i dachu i wiele innych wymagań ustalonych przez miejscowy samorząd.

Jeśli teren na którym jest działka nie ma MPZP powinniśmy uzyskać od gminy warunki zabudowy. Warto to zrobić przed zakupem działki, bo może okazać się, że nic na niej nie można postawić. Z wnioskiem o wydanie warunków może wystąpić każda zainteresowana osoba, określając co chciałaby tam pobudować. Dobrze jeśli sprzedający wystąpił o takie warunki ? unikniemy wtedy długiego oczekiwania na decyzję (do 2 miesięcy) i ewentualnego rozczarowania, gdy urząd określił warunki zabudowy które nam nie odpowiadają.

Uwaga! Decyzje w sprawie warunków zabudowy tracą moc z chwilą przyjęcia MPZP lub po upływie terminu określonego w tym dokumencie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...