Jan1 Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 26 lipca 2010 Witam serdecznie,mam wycenioną pracę z materiałem przy fundamentach na 220zł/m2. Prace obejmują: oczyszczanie ścian, zagruntowanie, uzupełnianie ewentualnych ubytków w murze, otynkowanie, wykonanie izolacji przeciwwilgociowej dwuwarstwowej powłokowej, przyłożenie folii bąbelkowej, Styrodur 5cm, zasypanie wykopu. Czy to jest cena do zaakceptowania. Bardzo dziękuje za podpowiedzi. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 27 lipca 2010 Czy dom jest podpiwniczony? Pod folię NIE STOSUJE SIĘ izolacji przeciwwilgociowej! To zaprzeczenie jej roli! Link do komentarza
Jan1 Napisano 27 lipca 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 27 lipca 2010 (edytowany) Cytat Czy dom jest podpiwniczony? Pod folię NIE STOSUJE SIĘ izolacji przeciwwilgociowej! To zaprzeczenie jej roli! Tak, dom jest podpiwniczony 1.5m. Jest to stary dom jednorodzinny wybudowany w latach 50. Edytowano 27 lipca 2010 przez Jan1 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 27 lipca 2010 http://www.isola.no/content/download/791/6...man+mars-07.pdfstr. 5Folia ma wilgoć wypuścić, ale nie wpuścić. Dlatego nie może być "lepiszcza" wyżej niż wody gruntowe. Link do komentarza
Jan1 Napisano 27 lipca 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 27 lipca 2010 Cytat http://www.isola.no/content/download/791/6...man+mars-07.pdfstr. 5Folia ma wilgoć wypuścić, ale nie wpuścić. Dlatego nie może być "lepiszcza" wyżej niż wody gruntowe. bardzo dziękuje za wskazówki, proszę powiedzieć czy podana cena przez wykonawcę 220zł/m2 jest do zaakceptowania. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 27 lipca 2010 (edytowany) Cytat bardzo dziękuje za wskazówki, proszę powiedzieć czy podana cena przez wykonawcę 220zł/m2 jest do zaakceptowania. Szczerze to nie wiem... bo akurat tego nie wykonuję ( robiłem to do 96'). Ale wiem, że np. wykonując identyczną instalację wentylacji z rekuperatorem w identycznym domu (np. 110m2), dwu osobowa ekipa może wziąć 3000zł materiał + 2000 robocizna – bo ma 10 instalacji w miesiącu, lub 3000 zł materiał i 12 000 zł robocizna – bo ma jedną instalację miesięcznie! Wbrew pozorom to pierwsza ( wprawiona w bojach) zrobi to lepiej. Nie zawsze cena oddaje jakość! Edytowano 27 lipca 2010 przez T. Brzęczkowski (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się