kalumet Napisano 4 lipca 2010 #1 Napisano 4 lipca 2010 za niedługo wybieram się do projektanta w sprawie projektu domu ( dokładnie abakon )oni robią płytę legalett ( ja raczej zrobię zwykłą )szukałem na temat podniesienia poziomu zero, ale przeważnie jest o podniesieniu terenu całej działkija chcę mieć wyżej dom i na około domu mniej więcej 3 metry i uskokcałość podniesienia około 200 m2czy to jest w ogóle opłacalne, chciałbym podnieść teren min 50 cm ( najlepiej 1 m )pytałem się w urzędzie ale teraz jest sezon urlopowy i ciężko coś się dowiedzieć czy wolno podnieść tylko tą część działkidziałka jest równa, nie wiem jeszcze jaki jest gruntjeżeli bym to robił to zrobić to jeszcze w tym roku ? budowa na wiosnę przyszłego rokuzebrać humus i na to nawieźć pospółki ( zagęszczać warstwami, czy zostawić )czy jeżeli to będzie płyta może jakiś gruz itp brak pozwolenia na budowę czy to jest jakaś przeszkoda w pracach ziemnych na działce ?sorry za taki chaotyczne pismow domu jestem tylko na chwilę a chciałem w końcu się dowiedzieć coś na ten tematw tygodniu nie będę miał na to czasu
Barbossa Napisano 4 lipca 2010 #2 Napisano 4 lipca 2010 rozważ najpierw jak z poziomami, bo może lepiej wykonać fundamenty, potem obsypywaćjeżeli to działka budowlana (a pewnie tak jest ) to robótki zimne możesz prowadzić po uzyskaniu PnBchoć różnie to się interpretuje
kalumet Napisano 4 lipca 2010 Autor #3 Napisano 4 lipca 2010 Cytat jeżeli to działka budowlana (a pewnie tak jest ) to robótki zimne możesz prowadzić po uzyskaniu PnBchoć różnie to się interpretuje WZ mam jeszcze nie przepisanenawet na nawiezienie ziemi potrzebne pozwolenie ?a jak jest zjazdem z drogibędę chciał nawieźć kamienia aby to utwardzićrównież potrzebne na to pozwolenieczy wystarczy zgłoszenieakurat zjazd mam z drogi ( chyba z gminnej )jak odróżnić drogę gminna od powiatowejbędę w tym tygodniu jeździł po urzędach ale wątpię czy coś się dowiemw sierpniu mam urlop i chciałbym porobić na działce, żeby później nie gonić przed i po pracy z robotą
vega1 Napisano 4 lipca 2010 #4 Napisano 4 lipca 2010 w MPZP mam taki zapis, który zakazuje mi kształtowania terenu w tym nawożenia ziemi na działkę. Zakaz nie dotyczy jedynie tej części działki która jest oznaczona nieprzekraczalnymi liniami zabudowy. Tak więc różnie może być. Oczywiście jak bym sobie nawiózł, to pewnie tragedia by się nie stała, ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że wszędzie są "życzliwi" sąsiedzi
kalumet Napisano 4 lipca 2010 Autor #5 Napisano 4 lipca 2010 vega1 w WZ nic nie ma na temat kształtowania terenuzdeka obawiam się robić cokolwiek bez pozwoleniaobok mieszka gość, który jest po studiach niby architektjak chcieliśmy zmienić WZ to tylko on z sąsiadów chciał najpierw zobaczyć projektbo on też się będzie budował za płotem i nie wie czy nasz dom będzie pasował do jego domupodobno jakiś młody ( zmianę WZ załatwiała poprzednia właścicielka )będę molestował urzędników, zobaczymy co powiedzą Cytat rozważ najpierw jak z poziomami, bo może lepiej wykonać fundamenty, potem obsypywaćjeżeli to działka budowlana (a pewnie tak jest ) to robótki zimne możesz prowadzić po uzyskaniu PnBchoć różnie to się interpretuje myślałem żeby tak zrobić, ale chciałem mieć płytęi chyba tak będzie najrozsądniej i pewnie taniejo co chodzi z tymi poziomami ?
Barbossa Napisano 5 lipca 2010 #6 Napisano 5 lipca 2010 rozumiem, że płyta i bez piwnicwięc nie ma czego wyjaśniać
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się