Skocz do zawartości

okna dachowe mniejszy rozmiar -oszczędzić czy nie ryzykować

Recommended Posts

Myślimy nad lekkim zaoszczędzeniem na Veluxach. WIem wiem że powiecie że światło itd. Ale w moim przypadku
Veluxy są dodatkowym źródłem światła w pokojach 'użytkowych'- sypialniach.
W pokoju nad garażem jest okno w szczycie+ velux,
W sypialni syna dałabym 2x velux,
w sypialni córy drzwi balkonowe + velux
Jedynie w garderobie, pralni i łazience to wyłączne źródło światła -ale tam nie spędzamy dużo czasu prawda (pomijam zaparcia icon_wink.gif
Chcemy wstawić mniejsze veluxy 78/ 120 a nie 140 jak w projekcie.
Hmmmmm dobry pomysł czy nie?
Bo różnica w cenie jest całkiem całkiem.
Sprawa wygląda na prostą - policz powierzchnię podłogi a okno musi być odpowiednie do niej według proporcji zawartej w ustawie
Rozdział 2
Oświetlenie i nasłonecznienie
2. W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic,
do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym
oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1:12.

A w Garderobie to chyba "przechowywać w suchym i ciemnym", nie?

Cytat

Myślimy nad lekkim zaoszczędzeniem na Veluxach. WIem wiem że powiecie że światło itd. Ale w moim przypadku
Jedynie w garderobie, pralni i łazience to wyłączne źródło światła -ale tam nie spędzamy dużo czasu prawda (pomijam zaparcia icon_wink.gif

Cytat

Rozmowa toczy się o oknach dachowych a Velux ,Fakro ,Roto to producent , można od południa  zmniejszyć okna  na 78/ 120 z  78/ 140 ale zamontować  je na tej samej wysokości .

Na poddaszu  łazienki  i korytarza   proponował bym jednak pozostawić okienko dachowe 
  • 1 miesiąc temu...
Powiedz jaka to oszczędność kosztowo. Bo jak 200 zł to nie warto kombinować.
Lepiej się zastanowić czy to okno jest w całosci potrzebne. Wtedy odpada cała robocizna i ewentualne awarie okna (przeciekanie)

Powiedz jaka to oszczędność kosztowo. Bo jak 200 zł to nie warto kombinować.
Lepiej się zastanowić czy to okno jest w całosci potrzebne. Wtedy odpada cała robocizna i ewentualne awarie okna (przeciekanie)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Trochę nabroiłem tym wpisem, więc uporządkujmy pewne fakty.   Żeby wentylacja działała prawidłowo, wszystkie kanały wentylacyjne powinny  wyciągać powietrze na zewnątrz, a nie wdmuchiwać do pomieszczenia. Jeżeli jeden z kanałów wdmuchuje, to znaczy, że brakuje nawiewników w mieszkaniu.  Musi do domu wejść powietrze, żeby inne wyleciało wentylacją, dom to nie balon. Dodatkowo masz piecyk gazowy, nie wiem, z jaką  komorą, ale raczej masz z otwartą komorą spalania, więc ten piecyk też potrzebuje powietrza w trakcie spalania gazu, a spalając, wypuszcza go razem ze spalinami tą rurą, której zdjęcia wkleiłeś.   Więc twoje zapotrzebowane na świeże powietrze jest spore i jeżeli okna są szczelne, a inne szczeliny pod drzwiami itd. nie spełniają tych warunków, to wtedy natura sama decyduje i np. wykorzystuje jeden z kanałów wentylacyjnych jako nawiew. Cofanie powietrza kanałami wentylacyjnymi jest niebezpieczne, w kanałach rozwijają się różne świństwa, które są wdmuchiwane do mieszkania razem z cofką. 
    • Oczywiście, nie zamierzam tego odpuścić.    Zastanawiam się jeszcze nad czymś. Skoro w poprzednim sezonie wiało mi z komina nr 3, a jak się teraz okazuje, on powinien zasysać.   Czyli w wyniku remontu sąsiada komin 3 się naprawił, a komin 2 się spier...:) Ciekawa zależność. Pewnie rok temu komin nr 2 działał poprawnie, bo mega dużo powietrza zasysalo się do domu z komina nr 3.   A co do podzielników, to niestety je mam i w tym roku przyszło mi dopłacić 900zl. Głównie za sprawą kuchni, w której jak mówiłem, jest zimno (rok temu za sprawą komina nr 3, a teraz komina nr 2). Na szczęście wiem teraz jak te magiczne podzielników działają i staram się zaoszczędzić na nich.
    • Na wstawiasz nawiewników, panie zarobią kasy, ok.  Oczywiście nie mam nic przeciwko nawiewnikom.   Pytanie zasadnicze, czy masz podzielniki na grzejnikach?   Bo przyjdzie płacić więcej.    Ja bym trzymał się raczej tego.      To klucz  twoich problemów. 
    • Super     Wentylacja jest ważna, ale żeby wywiać ulatniający się gaz po kąpieli, musisz otworzyć okna na przestrzał i zrobić przeciąg.     Zastanawiam się, czy jesteś bezpieczny i czy możesz tak długo czekać, zanim się ogarną. Wykazujecie się z właścicielką ogromną cierpliwością Jeśli włączy Ci się czujnik gazu, nagraj na video alarm, omiatając pomieszczenie kamerą. Za każdym razem. Jeśli będziesz czuł się zagrożony, nie zastanawiaj się, tylko dzwoń na pogotowie gazowe. Trzymam kciuki, żeby nic się nie stało Przecież jedna kąpiel może wysadzić w powietrze cały blok
    • Dziękuję za kolejną poradę. Jestem już umówiony z Panami od nawiewników, którzy również zaproponowali te haczyki. Haczyki zamówione, więc w przyszłym tygodniu powinienem poczuć się trochę bezpieczniej  Oczywiście nie zostawię tego tak, pismo do spółdzielni napiszemy z właścicielką mieszkania + ustale kto robił remont na górze. Na ten moment moje karteczki są wyrzucane z drzwi i nikt mi nie otwiera w lokalu na górze.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...