Skocz do zawartości

Budowa domu w pobliżu średniego napięcia

Recommended Posts

Napisano
W związku z kolizją budowy naszego domu z linią napowietrzną średniego napięcia złożyliżmy w energetyce wniosek o wydanie warunków wykonania obostrzenia. W odpowiedzi dowiedzieliśmy się że będziemy musieli nie tylko wykonać obostrzenie na własny koszt, ale także zdemontować istniejący słup i zastapić go nowym skrzyżowaniowym (żadnego skrzyżowania nie ma) także na własny koszt. Poza tym, gdy zaczeliśmy pytać dowiedzieliśmy się że słup który jest teraz jest "niewyraźny"! Czy jest jakiś sposób żeby jednak ten słup wymieniła energetyka?
Napisano
Z tego, co mi się udało zorientować to problem wygląda następująco.
W pobliżu inwestycji przebiega linia średniego napięcia
Inwestor otrzymał decyzje o pozwoleniu na budowę.
Najprawdopodobniej nie było uzgodnienia na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę z energetyką lub projektanta nie zachował normowej odległości od sieci

W chwili obecnej inwestor wystąpił do zakładu energetycznego o przestawienia słupa.
Jednakże administrator sieci energetycznej nie ma obowiązku przebudowy sieci na własny koszt o ile nie stwarza zagrożenia.

Dlatego inwestor chcąc przesatwić słup musi to zrobić na własny koszt
Napisano
nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, chcieliśmy założyć obostrzenie żeby przesunąć lokalizację domu do 3m od lini średniego napięcia i nie chcemy przestawiać żadnego słupa! To energetyka kazała nam wymienić ten słup
Napisano
Zgodnie z przepisami należy spełnić wymagania podane w przepisach techniczno – prawnych a egzekwowane na etapie uzgodnień przez administratorów sieci uzbrojenia
Rola projektanta jest wykonanie projektu zgodnie z przepisami lub wykonanie projektu zabezpieczenia i przebudowy urządzeń infrastruktury co pociąga za sobą koszty finansowe
Napisano
Nie do końca zgodziłbym się z piotr1969.
Właściciel ma kilka możliwości rozwiązania sprawy - jednym z nich jest żądanie usunięcia bądź przesunięcia urządzeń, jeśli utrudniają lub uniemożliwiają korzystanie z nieruchomości.
I nigdzie w prawie nie jest zapisane na czyj koszt ma to zostać zrobione. Właściciel i ZE muszą dojść w tej kwestii do porozumienia. Rozsądnym jest pokrycie kosztów po połowie.
Napisano
Ponieważ wszystkie zakłady energetyczne są monopolistami nie łatwo będzie inwestorowi nakazać przebudowe sieci.
Instalacja elektryczna istnieje i nie wymaga przebudowy z przyczyn technicznych.
To inwestorowi zależy na przebudowie instalacji elektrycznej
Z drugiej zaś strony podany przez serwis www.wolnaenergia.pl/ współ finansowanie przekładki sieci energetycznej ponieważ uzyska dodatkowego odbiorcę
Napisano
Ale każdy właściciel ma prawo dysponowania swoją właśnością (bo rozumiem że linia przechodzi nad działką inwestora), nawet jak ustanowiona jest służebność może ją wypowiedzieć, ale to już skomplikowana sprawa. Choć Sylwia pisze, że nie chce przestawiać słupa, ale to przepisy budowlane zmuszają jądo przesunięcia. Pewnie skończy się tak, że przesunie na własny koszt, a wtedy tylko do niej należy decyzja czy skierować sprawę do sądu o odszkodowanie od ZE.
Napisano
Z tego co ja zrozumiałem to budynek został tak zaprojektowany że nie spełnia wymagań normowych odległości od sieci NN i dlatego konieczne jest wykonanie przebudowy sieci NN
Jaki chodzi o prawo do dysponowania nieruchomościami na cele budowlane to rzeczywiście przy nowych instalacjach (lub przy przebudowie) wymagana jest zgoda na wejście w teren.
Przy istniejącej instalacji wykonanej bez zgody należałoby zawiadomić Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o popełnieniu samowoli budowlanej, które to postępowanie w przedmiotowym wypadku będzie bardzo długotrwałe i najprawdopodobniej nie przyniesie zmiany przebiegu trasy kabla
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
a jak wygląda linia napowietrzna średniego napięcia? ja mam na działce w granicy słup o dwóch nogach, czy o to chodzi?
  • 2 lata temu...
Napisano
Witam!
a czy orientuje się ktoś jakie są koszty przestawienia słupa, puszczenia kabli w ziemi?? można to sobie wg czegoś skalkulować czy trzeba pytać ZE ile za to wezmą??
Napisano
Najlepiej zapytaj w ZE, bo to oni będą robić. Zakładam, że za szczegółową wycenę to jakiś zadatek trzeba dać jak przy wydaniu warunków przyłączeniowych. Ale mogę się co do tego mylić.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Czyli - da się...    
    • W tapetach mam bardzo duże doświadczenie, ale na suficie nigdy nie kleiłem i ciężko mi sobie to wyobrazić. Ewentualnie nie kleić z rolki, a z małych kawałków np. 53x100cm, to wtedy jeszcze jako tako.   Przydałby się uchwyt na rolkę tapety, albo druga osoba, która by tą rolkę trzymała.
    • No wyszło petarda i nic się z tym nie dzieje. 
    • Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...