bobu62 Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 16 maja 2010 Czy ktoś zainstalował sobie na działce podziemny zbiornik na deszczówkę? Jaki duży? Jak się sprawdza w praktyce? Link do komentarza
jętka Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 16 maja 2010 Cytat Czy ktoś zainstalował sobie na działce podziemny zbiornik na deszczówkę? Jaki duży? Jak się sprawdza w praktyce? Rozwiń Dołączam się do zapytania, bo mamy taki w planach Link do komentarza
dego Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #3 Napisano 17 maja 2010 Ja co prawda nie mam ale mocno rozważałem i analizowałem temat.Generalnie, jeśli zakładać nowy zbiornik w tym celu - nie opłaca się.Wtedy, kiedy potrzebujemy wodę do podlewania ogrodu deszcze nie pada. Jak pada to nam wody nie potrzeba.Wniosek jest taki, że aby to wszystko miało sens to pojemności zbiorników powinny się zaczynać od około 10m3.Przy takim dużym zbiorniku koszt jest spory i inwestycja staje się nie opłacalna.Zdecydowanie natomiast to ma sens jeśli mamy w tym celu użyć stary zbiornik po szambie. Link do komentarza
coolibeer Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 17 maja 2010 Ja kupiłem taki zbiornik i planowałem zbierać deszczówkę ale niestety mam za podmokły teren i nie mam możliwości wkopania zbiornika. Aktualnie stoi do sprzedania. A jak mi się odwidzi to poczekam do lata i go wkopie jak teren się osuszy. Jak by ktoś chciał kupić to zapraszam. Link w podpisie Link do komentarza
dego Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 17 maja 2010 Cytat Ja kupiłem taki zbiornik i planowałem zbierać deszczówkę ale niestety mam za podmokły teren i nie mam możliwości wkopania zbiornika. Aktualnie stoi do sprzedania. A jak mi się odwidzi to poczekam do lata i go wkopie jak teren się osuszy. Jak by ktoś chciał kupić to zapraszam. Link w podpisie Rozwiń Jak teren masz naprawdę podmokły, to uważaj, żeby przy pustym zbiorniku nie było tendencji do wysadzania go w górę. Zwłaszcza, jeżeli sam zbiornik jest lekki. Przy betonowym to raczej mało prawdopodobne. Link do komentarza
bobu62 Napisano 17 maja 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 17 maja 2010 Cytat Jak teren masz naprawdę podmokły, to uważaj, żeby przy pustym zbiorniku nie było tendencji do wysadzania go w górę. Zwłaszcza, jeżeli sam zbiornik jest lekki. Przy betonowym to raczej mało prawdopodobne. Rozwiń No własnie nad tym się zastanawiałem - jak zakotwić ten zbiornik pod ziemią aby pusty nie wystrzelił do góry gdy wody podskórne podejdą?? Link do komentarza
coolibeer Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 maja 2010 Cytat No własnie nad tym się zastanawiałem - jak zakotwić ten zbiornik pod ziemią aby pusty nie wystrzelił do góry gdy wody podskórne podejdą?? Rozwiń Pustego nie możesz zakopać. Podczas zakopywania musisz wypełnić zbiornik przynajmniej do połowy. Z tym zbiornikiem co kupiłem jest od razu instrukcja jak go zamontować i wszystkie wskazówki. ZObaczymy jak nikt się nim nie zainteresuje to Latem go wkopie. Link do komentarza
adam_mk Napisano 18 maja 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 maja 2010 Dla deszczówki? Wsparcie podłogowego bym na nim zrobił!Jak już jest?...Adam M. Link do komentarza
coolibeer Napisano 18 maja 2010 Udostępnij #9 Napisano 18 maja 2010 Cytat Dla deszczówki? Wsparcie podłogowego bym na nim zrobił!Jak już jest?...Adam M. Rozwiń Zbiornik jest z przeznaczeniem na szambo i deszczówkę. Instrukcje są dwie. Jedna z możliwością zakopania i wylania płyty betonowej nad beczką a druga jest zamocowania betonowych bloków i spięcia pasami beczki. Link do komentarza
adam_mk Napisano 18 maja 2010 Udostępnij #10 Napisano 18 maja 2010 Jest takie coś jak "fiksacja funkcjonalna".Chyba ją masz.To wtedy, jak pompką od roweru nie da się odganiać muchy, bo służy do pompowania i to wyłącznie - roweru. Adam M. Link do komentarza
coolibeer Napisano 18 maja 2010 Udostępnij #11 Napisano 18 maja 2010 Cytat Jest takie coś jak "fiksacja funkcjonalna".Chyba ją masz.To wtedy, jak pompką od roweru nie da się odganiać muchy, bo służy do pompowania i to wyłącznie - roweru. Adam M. Rozwiń Adaś powiedz co bierzesz bo moje nie daje takiego przypału jak twoje Link do komentarza
adam_mk Napisano 18 maja 2010 Udostępnij #12 Napisano 18 maja 2010 Cytat Adaś powiedz co bierzesz bo moje nie daje takiego przypału jak twoje Rozwiń Brak wprawy w przyrządzaniu? Adam M. Link do komentarza
bobu62 Napisano 18 maja 2010 Autor Udostępnij #13 Napisano 18 maja 2010 Cytat Pustego nie możesz zakopać. Podczas zakopywania musisz wypełnić zbiornik przynajmniej do połowy. Z tym zbiornikiem co kupiłem jest od razu instrukcja jak go zamontować i wszystkie wskazówki. ZObaczymy jak nikt się nim nie zainteresuje to Latem go wkopie. Rozwiń Wiem że pustego nie zakopię ale jak po zakopaniu się oprózni to siłę wyporu łatwo obliczyć i co zrobić aby spod ziemi nie wystrzelił?? Link do komentarza
adam_mk Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #14 Napisano 19 maja 2010 Obciążyć go z wierzchu.Wkopać, podłączyć, z letka zaszalować i wołać gruchę z betonem.Adam M. Link do komentarza
ja14 Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #15 Napisano 19 maja 2010 A pozniej podziwiac jak go ladnie zgniotlo;-) Link do komentarza
adam_mk Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #16 Napisano 19 maja 2010 A on plastikowy jest?Żelastwo sporo wytrzymuje...Adam M. Link do komentarza
ja14 Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #17 Napisano 19 maja 2010 Cytat A on plastikowy jest?... Rozwiń Nooo - nie macalem ale tak wyglada. Link do komentarza
adam_mk Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #18 Napisano 19 maja 2010 Aaaa!To trzeba mu najpierw na boku jakie betonowe wieko odlać.Z jednej płaskie z drugiej - część walca.Wkopać i przykryć taką płytą tę 1/3 do góry.Adam M.(proste, bo szalujesz byle dechą a modelujesz w piachu) Link do komentarza
bobu62 Napisano 19 maja 2010 Autor Udostępnij #19 Napisano 19 maja 2010 Cytat A on plastikowy jest?Żelastwo sporo wytrzymuje...Adam M. Rozwiń Dostepne sa nie tak drogie zbiorniki z laminatu żywicznego zbrojone zebrami stalowymi. Link do komentarza
pit57 Napisano 21 stycznia 2011 Udostępnij #20 Napisano 21 stycznia 2011 Polecam zbiorniki na deszczówkę solidnie wykonane i specjalnie skonstruowane do wkopania w ziemię. Link do komentarza
autorushd Napisano 28 stycznia 2011 Udostępnij #21 Napisano 28 stycznia 2011 Cytat Polecam zbiorniki na deszczówkę solidnie wykonane i specjalnie skonstruowane do wkopania w ziemię. Rozwiń Widzę ze firma ze Skierniewice robi nie tylko oczyszczalnie. Jaki jest koszt? Link do komentarza
pit57 Napisano 3 lutego 2011 Udostępnij #22 Napisano 3 lutego 2011 zbiornik na deszczówkę o pojemności:2500 litrów ok. 2500 PLN3500 litrów ok. 3000 PLN Link do komentarza
autorushd Napisano 3 lutego 2011 Udostępnij #23 Napisano 3 lutego 2011 Cytat zbiornik na deszczówkę o pojemności:2500 litrów ok. 2500 PLN3500 litrów ok. 3000 PLN Rozwiń Czy kolega może montuje? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się