Skocz do zawartości

działka pod zabudowe

Recommended Posts

Witam!

Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum po krótce sie przedstawie i objasnie moje plany i zamiary. Mieszkam w centrum kraju(wojewodztwo łódzkie) gdzie tez planuje budować dom. Jest to jednak pierwszy dom do zbudwania z którym będę miał oosobiscie do czynienia. W związku z tym mam kilka niejasności, które chciał bym wyjaśnić, dostać dobrą radę, mam nadzieje ze specjalisci z tego forum wesprą mnie dobrą radą i nakierują na odpowiednie tory.Przejdźmy do konkretów.

Moja upatrzona działka leży na lekkim odludziu, chociaż w pobliżu znajdują się domy.Graniczy ona bezpośrednio z lasem, ma wymiary 22x48.Działka jest nie uzbrojona, lecz z tego co zauważyć zdążyłem, przewody elektryczne przebiegają dosyć blisko posesji(około 100m). Wodociągi, cóż, następna kwestia która mnie trapi. Czy woda studzienna nadaje się do użytku domowego, czy tylko do podlewania kwiatków? Jakie są ewentualne koszta połączenia kanalizacji? Muszę tutaj zauważyć, że problem z podłączeniem rur mogą stanowić liczne zarośla drzewka drzewa krzaki i tym podobne badziewka rosnące praktycznie wszędzie dookoła, nie liczą strony od której jest las. Z moich przemyśleń w tej kwestii, dopóki co to wszystko, poproszę o wszelki informacje i rady w tym temacie.Tym czasem zajmijmy się kwestią prawną.

Pozwolenie na budowę.Ile trzeba na ten papier czekać, co jest potrzebne, jakie finanse wchodzą w rachubę.Co jeszcze jest potrzebne w świetle prawa? Wszystkie dokumenty, i papiery, pozwolenia,zezwolenia nakazy i zakazy obecnie obowiązujące.

Na zakończenie, dodam,że potrzebuję wszelkich informacji dotycznących budowy domu.Moge dodać,że dom będzie z bali. I w tej kwestii też będę wdzięczny za poradę.Być może pominąłem jakieś ważne sprawy i elementy takiej inwestycji,więc proszę kierować mnie na odpowiednie tory. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Kuba Skierniewice

Wystąp do gminy o wydanie decyzji o warunkach zabudowy (jeśli nie ma PZP). Z tego dokumentu dowiesz się czy energetyka jest zainteresowana podciągnięciem prądu (to będzie wynik uzgodnień Gminy z ZE).
Z WZ dowiesz sie również czy woda dla Twojego domu będzie ze studni czy z wodociągu. Tu również Gmina będzie uzgadniać z Wodociagami. Dowiesz się również, czy gmina wyraża zgodę na oczyszczalnię, czy będziesz mieć szambo.... (jeśli już nie ma kanalizy)

UWAGA...może okazać sie, że na tym kawałku gruntu nie jest przewidziana zabudowa, wtedy szukaj działki gdzie indziej....

Jeśli będziesz musiał wybudowac wodociąg, to jest to koszt ok. 100-120 mb + projekt, uzgadnianie i reszta papierów.
Nie patrz na krzaki, krzaczki i inne badziewka....Jeśli wodociągi uznają, że można budować wodociąg ( na Twój koszt), to wszelkie drzewa i krzaczki pójdą pod nóż....

Pozwolenie na budowe...tu terminy sa z KPA. Raczej nie dłużej niż 60 dni, no chyba, że sprawa będzie jakaś zawiła totalnie.
Samo pozwolenie na budowę nie kosztuje....Ale kosztują dokumenty, które musisz załączyć do wniosku.... CZyli: projekt domu (ok. 1500-1800), mapka do celów projektowych (ok. 600-900), byc może badania geotechniczne gruntu (ok. 800-1000);, adaptacja projektu (nawet do 2000).

Nie zniechęcaj sie. Ja jestem prawie na tym etapie...
Dasz rade.

Ja już złożyłem wniosek do Starostwa...
  Cytat

Kuba, pytań dużo, a próbowałeś coś poszukać odpowiedzi, chociażby tu na forum? Spróbuj, tu już na wiele pytań odpowiadano.
I dopiero jak czegoś nie znajdziesz, to pytaj.

Rozwiń  

stary, wiesz co, patrzyłem na forum, ale niektóre posty sa z 08', a przepisy budowlane zmieniaja sie jak obrazki w kalejdoskopie, więc średnio można na nich polegać, dlatego właśnie załozyłem nowego posta,bo interesuja mnie obecne realia. wczesniej szukałem na forum (znam kulture innych forów i znam to "pszukaj juz w juz istniejących tematach" no ale tutaj to powiedzenie chyba jest nieaktualne.

Co do pierwszego kolegi który odpowiedział, prosze rozwiń swoje skróty.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Tak, końcowej. O tej konkretnie https://www.bricoman.pl/masa-szpachlowa-rigips-q2-q3-konczy-19-kg-20735603.html Tylko do niej trzeba mieć już trochę wprawy i bardziej jest pod wałek i większe powierzchnie. Jest raczej rzadka, także jak chce się kłaść pacą, to po kilku sekundach już spływa z pacy. Natomiast potem ewentualne szlifowanie to już jest bajka, bo Akryl Putz jest mega twardy od razu. Ma to swoje plusy, bo potem przy ewentualnych uszkodzeniach Rigips już raczej tak twardy nie jest. Tej co zalinkowałeś nie znam. Trzeba byłoby może na YT coś poszukać na jej temat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • W pierwszym filmie pokazano wykończenie poddasza użytkowego i tu w pełni wytłumaczalne jest płytowanie skosów i ścian kolankowych... Przy okazji i działowych... Drugi film pokazuje jak tysiąc pięćsetny metr kwadratowy (😄) gładzi wykańcza praktyk... Gdzieś, na dobrze wykonanej ścianie z płyt g/k...   To najczęściej jest efektem "dobrej" argumentacji wykonawcy, który wie, że o wiele szybciej klei się płyty "na placki", niż ścianę tynkuje..., albo że wykonawca nie ma agregatu do tynkowania, albo wręcz nie umie tynkować... Płyty się klei, ewentualnie wzmacnia kołkami i prawie z marszu kładzie glazurę, albo - tak jak na drugim filmie - wykańcza gładzią... Czasem inwestor, dla przyśpieszenia wykończenia budowy, czy remontu, sam życzy sobie wykończenie ścian płytami... Moim zdaniem - i tak robiłem w czasie swojej aktywności - lepiej jest "pobawić się" tynkowaniem i potem wykańczać gładzią, czy glazurą PRAWDZIWĄ ścianę... A dobrze postawiona ściana z bloczków, np z ytonga, nie wymaga - wewnątrz budynku - nadmiernego tynkowania, bo wystarczy ją wygładzić i pomalować... Przeważnie robiłem to GIPSAREM z ATLASA... A glazurę, po zagruntowaniu głęboko penetrującym gruntem, kładłem wprost na bloczki...
    • Komentarz dodany przez Beata: Jaki, to dokładnie klinkier? Chodzi mi, o nazwę, oraz producenta. Dziękuję:)
    • Cześć,   Co oglądam jakieś filmiki na YT związane z tematyka wykończenia. To bardzo często widzę, że używany są płyty GK na ściany. I z tego co zauważyłem to nie chodzi mi o sytuację kiedy cała ściana jest zrobiona ze stelażu i płyt gk. Tylko o to, ze jest ściana. Z bloczków itd. A na to kładzone sa płyty GK. Z czego to wynika? Załączam link do filmiku gdzie widać jak to jest w nowym domu robione. Myślałem, że różnica może polegac na tym, że robią to tylko w starym budownictwie gdzie ściany są bardzo krzywe i lepiej jest przymocować płyty GK zamiast tracić sporo materiału na wyrównywanie ścian? Ale jeśli robią to niezależnie czy ściana jest prosta czy krzywa - to o co tu chodzi?   Ale tu na przykład jeden filmik gdzie są płyty GK prawie w całym domu:   Tu również przykład gdzie GK są na ścianach:  
    • Haha     No ja wiadomo. Złapałem się jak młody pelikan, bo nie jestem budowlańcem, ale trochę dlatego liczyłem, że ktoś kto ogarnia temat powie, że to gówno to użyć potem już po gipsie budowlanym. No nic. Tak czy siak. Pierwszy stopień zdobyty. Zamawiam sobie gips budowlany i kolejne ubytki zrobię tym.   @vlad1431 Mówisz o gładzi czyli już o ostatecznej fazie wygładzenia ścian stricte pod malowanie? Ta gładź Rigipsa to może warta rozważenia również do zakupu. Bo po załataniu dziur to ja chcę tę ścianę właśnie wygładzić na tyle ile się da, ale bez większych męczarni. I raczej bez wałka tylko normalnie jakąs prostą listwą.   ta będzie ok? https://www.rigips.pl/masy-szpachlowe/masy-szpachlowe-finiszowe/masa-szpachlowa-promix-finish-plus    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...