ibiza_sunny Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 12 maja 2010 Mam pytanie odnośnie tego, jakie zadaszenie nad drzwi wejściowe wybrać. Co sądzicie o tych z poliwęglanu komorowego? Poliwęglan zajmuje przy nich główne zastosowanie. Proszę o opinie. Link do komentarza
jętka Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 12 maja 2010 Cytat Mam pytanie odnośnie tego, jakie zadaszenie nad drzwi wejściowe wybrać. Co sądzicie o tych z poliwęglanu komorowego? Poliwęglan zajmuje przy nich główne zastosowanie. Proszę o opinie. Czy ma to byc zadaszenie drzwi wejściowych do domu?Poliwęglan jest powszechnie stosowany ale głównie dla budynków przemysłowych i handlowych. Zrobic w domku owszem można jeśli taka stylistyka pasuje ale są lepsze rozwiązania Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #3 Napisano 12 maja 2010 Fotka z ostatniego numeru Budujemy dom ze str. 56Wg. mnie ładny taki daszek Link do komentarza
jętka Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 12 maja 2010 Cytat Fotka z ostatniego numeru Budujemy dom ze str. 56Wg. mnie ładny taki daszek Ładny póki nowy. Ten, który jest na zdjęciu powszechnie stosuje się do zadaszenia wejść do klatek schodowych w mieszkalnictwie wielorodzinnym - warto pooglądać w naturze jak się starzeje Link do komentarza
bobu62 Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 12 maja 2010 Cytat Ładny póki nowy. Ten, który jest na zdjęciu powszechnie stosuje się do zadaszenia wejść do klatek schodowych w mieszkalnictwie wielorodzinnym - warto pooglądać w naturze jak się starzeje Już po paru miesiącach wyglada bardzo brzydko. Co do stylistyki to i ten na zdjęciu wg mnie do tych drzwi niezbyt pasuje - to inna bajka. Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #6 Napisano 12 maja 2010 Wszystko zależy od wykonania i jakości materiałów.Widziałem kilka „bardzo kilkuletnich” i były jak „nówki nie śmigane”. Link do komentarza
jętka Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 12 maja 2010 Cytat Wszystko zależy od wykonania i jakości materiałów. Uniwersalne spostrzeżenie Ja jednak proponowałabym tradycyjne rozwiązanie - drewniana konstrukcja plus poszycie jak na dachu. Wydaje mi się bardziej przyjazne dla budownictwa jednorodzinnego Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #8 Napisano 12 maja 2010 Jam mam wyjątkowo skrzywiony gust, bo mnie to raczej przypomina, wejście do czworaków, które ma upodobnić budynek do dworku. Link do komentarza
jętka Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #9 Napisano 12 maja 2010 Cytat Jam mam wyjątkowo skrzywiony gust, bo mnie to raczej przypomina, wejście do czworaków, które ma upodobnić budynek do dworku. Hehehe a co Ci przypomina ten daszek z poliwęglanu? Wg mnie jest "niedorobiony" prawostronnie. Ja nie proponuję formy tylko materiały, bo lepiej przy domku wygląda drewno+poszycie niż aluminium+piliwęglan - oczywiście założyłam, że ibiza_sunny buduje tradycyjny (taki jakich jest najwięcej) domek - ale tutaj mogę się mylić. Formę daszku należałoby odnieść do bryły budynku a zapytanie było o materiał, więc na tym się nie skupiałam. Jeśli ściana na której ma być daszek nie jest ścianą szczytową można pomyśleć o innych rozwiązaniach, "wychodzących" z dachu, dodatkowo zadaszających wejście - ja osobiście jestem za takimi wariantami.Niech odezwie się autor Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #10 Napisano 12 maja 2010 Cytat Hehehe a co Ci przypomina ten daszek z poliwęglanu? Wg mnie jest "niedorobiony" prawostronnie. To zależy jak patrzeć na zagadnienie.Z jednej strony została zachowana asymetria „rzeźby” drzwi, ale moim zdaniem, ten „krzakol”, trochę zaburza to wrażenie – to tak jakby ktoś się wystraszył dość „nowoczesnego” wzornictwa.Z drugiej strony – została zachowana „funkcjonalność” w tym rozwiązaniu, bo chroni przed deszczem „od góry”, oraz chroni zamek przed „zacinaniem” z boku.O całości w tym przypadku się nie wypowiadam, bo praktycznie nic nie widać (bryły budynku) – równie dobrze może to być „poprawne” jak i „spaprane”.Ten „ceramiczny daszek” ma nad sobą poziomą linię (rynnę) – stąd takie, a nie inne skojarzenie.To jest oczywiście tylko moje zdanie, a jak wspomniałem wcześniej mój gust …….. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się