vega1 Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 4 maja 2010 W tym roku będę budował GWC. Co prawda dom dopiero rusza za rok, ale co mogę zrobić teraz, to już będę dłubał co by za rok było szybciej. Nie będę kupował rur dedykowanych pod GWC (z powłoką antybakteryjną) ze względu na cenę która jest makabryczna. Chcę umieścić x (no właśnie, ile?) metrów rur Φ250 na głębokości 2 do 3 metrów uszczelnionymi specjalnym klejem dającym pełną gwarancję szczelności. Przyświtała mi pewna koncepcja. Da się słyszeć tu i ówdzie, że w rurach nie powleczonych specjalną powłoką antybakteryjną, z biegiem czasu może rozwijać się całkiem bujne życie (grzybki, bakterie). Nie dając mi to spokoju, pomogło wymyślić pewien sposób na czyszczenie tego kanału rurowego. Gdybym taki kanał ułożył z bardzo małym spadkiem, i tuż przed końcem połączył go dodatkową rurką Φ100 z studzienką ściekową. Wtedy mając taki odpływ, możemy raz na rok, czy dwa, wlać do naszego GWC x litrów płynu bakteriobójczego, czy nawet przelać go wrzątkiem. Całość i tak spłynie, a kanał będzie odgrzybiony. Ale czy to się może udać? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 5 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 5 maja 2010 Poniżej 1,5 m nie ma sensu. Dużo kopania i kłopotów, temperatura już się zmienia nieznacznie, ale jest już poniżej 14-15 st.C co daje , wykraplanie się wody z powietrza latem. Do 1.5 m nie wykrapla sie woda w naszej strefie ( poza ostatnim wyjątkowym latem) . Co do powierzchni wewnętrznej GWC… przekraczanie 3 x powierzchni wymiennika w centrali nie ma sensu. Najczęściej stosujemy – powierzchnia wymiennika w centrali x 2Studzienkę ściekową ODRADZAM - jedynie co to pompka! Link do komentarza
vega1 Napisano 5 maja 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 5 maja 2010 z kopaniem kłopotu nie ma. Przyjeżdża kopareczka i taka zwykła ma zasięg już do 6 m głębokości. A czy wykopie na 1,5 czy na 2,5 to jej już obojętne. Bardziej mnie martwi to wykraplanie o którym pan pisze. A co do wielkości GWC. Czy dłuższe (nawet przewymiarowane) nie jest wydajniejsze? Jeśli w zimie przy dużych mrozach, pierwsza część GWC się wymrozi, to zawsze zostaje jeszcze następnych kilka metrów które ocieplą powietrze. A żeby długie GWC nie tworzyło dużych oporów to można zwiększyć średnicę rur (dlatego z góry założyłem Φ250) ? Link do komentarza
janekluki Napisano 5 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 5 maja 2010 Cytat z kopaniem kłopotu nie ma. Przyjeżdża kopareczka i taka zwykła ma zasięg już do 6 m głębokości. A czy wykopie na 1,5 czy na 2,5 to jej już obojętne. Bardziej mnie martwi to wykraplanie o którym pan pisze. A co do wielkości GWC. Czy dłuższe (nawet przewymiarowane) nie jest wydajniejsze? Jeśli w zimie przy dużych mrozach, pierwsza część GWC się wymrozi, to zawsze zostaje jeszcze następnych kilka metrów które ocieplą powietrze. A żeby długie GWC nie tworzyło dużych oporów to można zwiększyć średnicę rur (dlatego z góry założyłem Φ250) ? widze że mamy optymistę ,a wie ile taka rura antybakteryjna do gWC kosztuje takiej srednicy ?śmiem twiedzić że 20 tys na GWC na takiej średnicy niestrczy .... Link do komentarza
vega1 Napisano 5 maja 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 5 maja 2010 Cytat widze że mamy optymistę ,a wie ile taka rura antybakteryjna do gWC kosztuje takiej srednicy ?śmiem twiedzić że 20 tys na GWC na takiej średnicy niestrczy .... a przeczytałeś dokładnie mój pierwszy post? Pozdrawiam Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 5 maja 2010 Udostępnij #6 Napisano 5 maja 2010 Cytat z kopaniem kłopotu nie ma. Przyjeżdża kopareczka i taka zwykła ma zasięg już do 6 m głębokości. A czy wykopie na 1,5 czy na 2,5 to jej już obojętne. Bardziej mnie martwi to wykraplanie o którym pan pisze. A co do wielkości GWC. Czy dłuższe (nawet przewymiarowane) nie jest wydajniejsze? Jeśli w zimie przy dużych mrozach, pierwsza część GWC się wymrozi, to zawsze zostaje jeszcze następnych kilka metrów które ocieplą powietrze. A żeby długie GWC nie tworzyło dużych oporów to można zwiększyć średnicę rur (dlatego z góry założyłem Φ250) ? Szanowny Panie, nie chodziło mi o samo kopanie, nie precyzyjnie się wyraziłem, raczej o układanie rur na trzech metrach. Szalunki itp - to są koszty i kłopot nie sam wykop. O ogrzanie ziemi - zdecydowanie bym się nie martwił. Nawet na 17 mb gwc przy 300m3/h nic się takiego nie dzieje (podam tel na prv) . Najkrótsze GWC jakie zrobiliśmy to 7mb - z braku możliwości. Przewymiarowane gwc to koszty, większe ryzyko rozszczelnienia i trochę większy opór, który muszą pokonać wentylatory, wiec i ( choć to szczególik ) podgrzeją powietrze latem. Link do komentarza
janekluki Napisano 5 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 5 maja 2010 Cytat W tym roku będę budował GWC. Co prawda dom dopiero rusza za rok, ale co mogę zrobić teraz, to już będę dłubał co by za rok było szybciej. Nie będę kupował rur dedykowanych pod GWC (z powłoką antybakteryjną) ze względu na cenę która jest makabryczna. Chcę umieścić x (no właśnie, ile?) metrów rur Φ250 na głębokości 2 do 3 metrów uszczelnionymi specjalnym klejem dającym pełną gwarancję szczelności. Przyświtała mi pewna koncepcja. Da się słyszeć tu i ówdzie, że w rurach nie powleczonych specjalną powłoką antybakteryjną, z biegiem czasu może rozwijać się całkiem bujne życie (grzybki, bakterie). Nie dając mi to spokoju, pomogło wymyślić pewien sposób na czyszczenie tego kanału rurowego. Gdybym taki kanał ułożył z bardzo małym spadkiem, i tuż przed końcem połączył go dodatkową rurką Φ100 z studzienką ściekową. Wtedy mając taki odpływ, możemy raz na rok, czy dwa, wlać do naszego GWC x litrów płynu bakteriobójczego, czy nawet przelać go wrzątkiem. Całość i tak spłynie, a kanał będzie odgrzybiony. Ale czy to się może udać? a faktycznie niedoczytałem niestety zgodnie z zasadą co sie nie najesz to sie nie naliżesz ten pomyłs nie ma racji bytu ,od strony technicznej może to dziłać naomiast od strony bezpieczeństwa użytkowników domu to nie polecam dobze zrobione GWC to zakopanie rur w jak najniżej temp czyli ok 1,2-1,8m sprawne GWC to wykraplająca sie woda a woda i zmienne warunki temperaturowe to efekt wiadomy Link do komentarza
AK47 Napisano 3 października 2011 Udostępnij #8 Napisano 3 października 2011 Cytat a faktycznie niedoczytałem niestety zgodnie z zasadą co sie nie najesz to sie nie naliżesz ten pomyłs nie ma racji bytu ,od strony technicznej może to dziłać naomiast od strony bezpieczeństwa użytkowników domu to nie polecam dobze zrobione GWC to zakopanie rur w jak najniżej temp czyli ok 1,2-1,8m sprawne GWC to wykraplająca sie woda a woda i zmienne warunki temperaturowe to efekt wiadomy Rury Antybakteryjne nie chronia nas przed grzybkami lub plesniakami. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się