Mikołaj:) Napisano 12 kwietnia 2010 #1 Napisano 12 kwietnia 2010 WitamMam 20 cm na posadzkę, czy taka grubość jak poniżej będzie ok?- papa termozgrzewalna 3-4 mm- styropian dwie warstwy na mijanego 4 i 8 cm, a może 5 i 5?- wylewka 6 - 7 cm (pod częścią podłogówka)- podłoga panele, gres ok 1 - 1,5 cm?Na pierwszej warstwie styropianu chce ułożyć instalacje wodne. Foli na papie nie liczę - 0,3 mm jest do pominięciaJeszcze jedno, czy ostatnią warstwę styropianu tam gdzie nie będzie podgłówki daje się jeszcze raz folię? Czemu to służy?
brzoza Napisano 19 kwietnia 2010 #2 Napisano 19 kwietnia 2010 Cytat ... czy ostatnią warstwę styropianu tam gdzie nie będzie podgłówki daje się jeszcze raz folię? Czemu to służy? są teoretycy którzy twierdzą, ze - jastrych sie kurczy i rozszerza /coś a'la stal/- jesli sie kurczy i rozszerza - to "jeździ" po styropianie - jesli porusza się - to lepiej mu będzie to jakoś "umilić" /wygładzić i wymościć/i stąd ta folia ...ja rozumuję tak - foli na styropian nie dawałem - mieszkam juz kilka lat i nie zauważyłem skurczów i "jazd - ślizgów" posadzek i zadnych skutków ubocznych tego, ze nie połozyłem folii na styropian- to czy jastrychowi slizga sie /o ile wogóle ktoś zauwazył to slizganie/ łatwiej czy trudniej - guzik mnie obchodzi nie dbam o takie "wygody" i "umilanie"- nawet gdybym miał posadzke ze stali /stal jak wiadomo kurczy sie na mrozie, a w cieple rozszerza/ tez nie dałbym folii na styropian dlatego, ze w pomieszczeniu jest temperatura w miare stała a styropian jest podatny na deformacje p.s.dylatacje posadzki od scian robi sie z cienkiego styropianu/ pianki/ i zadnych folii sie nie daje dodatkowo !bo i po co ?
Baltic Wood Napisano 22 kwietnia 2010 #3 Napisano 22 kwietnia 2010 - papa termozgrzewalna - OK- styropian jak najbardziej "na mijanego" musi być min. 10 cm - folia między styropianem a wylewką - nie ma potrzeby - w strefie gdzie ma być ogrzewanie podłogowe zazwyczaj montuje się specjalny ekran z foli aluminiowej który powoduje że ciepło "odbijane" jest do góry - do pomieszczenia - należy uwzględnić to w całej dostępnej grubości - Pytający dysponuje 20 cm!- ważne jest aby wylewka w strefie z ogrzewaniem podłogowym była "odcięta" od wylewki bez ogrzewania - ze względu na różnice w skurczu obydwu wylewek.- pozostały system OK (pamiętajmy o folii przeciw wilgoci oraz piance wyrównującej podłoże - dodatkowe 3 - 4 mm)- jeśli w strefie z ogrzewaniem podłogowym w grę wchodzi również podłoga drewniana to - kleimy do podłoża.- ważne aby podłoga drewniana w strefie z ogrzewaniem była oddzielona przerwą dylatacyjną od podłogi w strefie nie ogrzewanejProduct ManagerWojciech Warchoła
T. Brzęczkowski Napisano 22 kwietnia 2010 #4 Napisano 22 kwietnia 2010 Zupełne minimum to 30 cm styropianu! od gruntu! Jakie potem będą rachunki?! Może da się „pogłębić”! Bo jak to zrobić za kilka lat?
edwl Napisano 23 kwietnia 2010 #5 Napisano 23 kwietnia 2010 Cytat Zupełne minimum to 30 cm styropianu! od gruntu! Jakie potem będą rachunki?! Może da się „pogłębić”! Bo jak to zrobić za kilka lat? Trochę szokuje mnie ta grubość styropianu!
talar Napisano 25 kwietnia 2010 #6 Napisano 25 kwietnia 2010 Cytat Zupełne minimum to 30 cm styropianu! od gruntu! Jakie potem będą rachunki?! Może da się „pogłębić”! Bo jak to zrobić za kilka lat? brednie skąd pan bierze takie informacje
edwl Napisano 26 kwietnia 2010 #7 Napisano 26 kwietnia 2010 Cytat Zupełne minimum to 30 cm styropianu! od gruntu! Jakie potem będą rachunki?! Może da się „pogłębić”! Bo jak to zrobić za kilka lat? To co pan napisał, to z doświadczenia? Czy przemawiają za tym jakieś inne racje?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się