Skocz do zawartości

Jakie powinno być zużycie energii w domu, by można było uznać go za energooszczędny?

Recommended Posts

Napisano
W Polsce za dom energooszczędny uważa się budynek, którego zapotrzebowanie na energię jest niższe niż 70 kWh/m2/rok. W praktyce można jednak spotkać się z podawaniem odmiennych wartości przez różnych autorów, bo w Polsce nie ma przepisów, które precyzowałyby to pojęcie.
W Europie Zachodniej za taki dom uważa się budynek, którego zapotrzebowanie na energię jest niższe niż 50 kWh/m2/rok.
Napisano
Cytat

W Polsce za dom energooszczędny uważa się budynek, którego zapotrzebowanie na energię jest niższe niż 70 kWh/m2/rok. W praktyce można jednak spotkać się z podawaniem odmiennych wartości przez różnych autorów, bo w Polsce nie ma przepisów, które precyzowałyby to pojęcie.
W Europie Zachodniej za taki dom uważa się budynek, którego zapotrzebowanie na energię jest niższe niż 50 kWh/m2/rok.

Jedynie TB uważa, że dom energooszczędny nie może zużywać więcej jak 30kWh/m2 rocznie, ale jest to znany na wielu forach internetowych bajkopisarz budowlany.
Napisano
Budowanie domów zużywających powyżej 30kWh /m2 rocznie - nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Domy źle izolowane wymagają drogich nakładów inwestycyjnych na ogrzewanie ( pompy ciepła solary ...)
A jakie powinno być? To proste - 15kWh/m2 rocznie.
Napisano
Cytat

A jakie powinno być? To proste - 15kWh/m2 rocznie.

Chodzi Panu o energię użytkową, końcową, czy pierwotną ? Czy ta energia ma dotyczyć tylko ogrzewania, czy wszystkich potrzeb energetycznych domu?
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Budowanie domów zużywających powyżej 30kWh /m2 rocznie - nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Ale ma uzasadnienie bytowe! Ludzie chcą gdzieś mieszkać i zbudować to za "tanie pieniądze".

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Skąd taki pomysł? Bo kamień polny może ciekawie wyglądać, ale w zimie jest śliski (po deszczu też jak jest zakurzony). Żebyś słupków nie musiał prostować. Ja bym w kamień nie wchodził.  
    • Kombinujesz jak Kopcia koń pod górkę... Dużo masz tego "dachu" w tej wiacie? Czym jest pokryta?   Jak będziesz kombinował z JAKIMŚ DEMONTOWANIEM LISTEW, to szlag trafi i pokrycie i membranę  i dopiero narobisz...  
    • Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek. Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek.
    • Panowie wracam jeszcze do tematu bo nie mogę tak tego zostawić takie szpary się zrobiły .Jak bym jakoś zdemontował listwy podbitkowe(tylko nie wiem czy będzie takie proste bo były pistoletem pneumatycznym na małe gwoździki dawane) i wtedy co wszystkie odkręcić i na nowo jakoś dać ,ewentualnie dodać jakaś deskę pod koniec żeby nie było widać jakaś mniejsza jak zostanie szpara ? https://zapodaj.net/plik-Myeo0HggeR
    • Pisz, pisz… Tylko ja na taki odległy termin nie jestem w stanie na 100 % powiedzieć, że będę. Na pewno 1 i 2 łikend odpada, bo jeden z braci jedzie wtedy na urlop, więc we dwoje zostajemy z opieką nad mamą…
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...