Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza: 2x10cm czy 15+5cm?

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Będę ocieplał poddasze wełną i mam dylemat czy dawać warstwy 10+10 cm czy 15+5cm. Krokwie 11-12 cm.Chciałem nadbić krokwie o ok 4cm (przy drugiej opcji) a dodatkowe 5cm wełny w poprzek na stelażu. Zabudowę poddasza płytami G-K planuję dopiero w przyszłym roku i lepiej by mi było dać te 15 między krokwie i zakryć folią a w przyszłym roku zerwać tylko tę folię, dać wieszaki i dołożyć 5tkę. Przy 10+10cm raczej od razu musiał bym położyć obie warstwy tylko pewnie cały stelaż musiałbym zamontować żeby się toto trzymało. Cały dylemat polega na tym, czy tylko 5cm wełny w poprzek krokwi nie będzie powodował potem negatywnych skutków (mostki)?
Grubość ocieplenia 20 cm nie podlega negocjacjom.

Pozdrawiam!

Napisano
Ja poddasze ocieplałem 15 + 5 cm.

Najpierw ładowałem w krokwie 15 cm a później w drugą stronę kładłem po długości 5 cm i mocowałem profile do KG. Jak chcesz zobaczyć jak to wyglądało to dziś wieczorem stworzę swój FOTO Dziennik to zerkniesz.
Napisano
Dzięki!
To tak zrobię. Trochę mi się pieniążki z kredytu "rozjechały" na dachu i z zabudową muszę poczekać.

A dziennik chętnie zobaczę icon_smile.gif

Pozdrawiam.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzięki za podpowiedź. Osobiście, skupiam się na lepszych parametrach (choć tu różnica w nich jest niewielka) bo będę potrzebował ich później do świadectwa energetycznego przy wniosku o dofinansowanie pompy ciepła. Z trudnościami w układaniu jakoś sobie spróbuję poradzić.   Szukając jakiegoś "haczyka", myślałem właśnie o parametrach nie podanych w opisie ale skoro ich nie podali, to raczej są mniej istotne i do pełnej oceny tych produktów pozostaje tu pewnie to, co opisałeś, czyli wygoda w układaniu, rozwarstwianie, pylenie, itp. W międzyczasie spróbowałem porównać wełnę szklaną "piano", czyli tą którą używałem dotychczas, z "KT37", czyli jedną z tych, które chcę dokupić i wydają się jednakowe. Jedyna różnica poza długością w rolce i ceną to ta, że sprzedawane są w dwóch innych marketach budowlanych pod różną nazwą.   Podsumowując, jeśli nie ma zbyt dużych różnic między "Uni-matą 38" a "KT 37", to zamówię tą "KT 37". Jest tańsza za metr kw., delikatnie cieplejsza i ma takie same właściwości, jak "Isover Piano", którego używałem dotychczas.      
    • Docinamy na wymiar otwory drzwiowe oraz okienne. Murowany słup na tarasie oraz przed wejściem również doczekał się wymiarów projektowych :) Używamy piły szablastej Dewalt DCS382N  
    • Temat wraca. Niczego w nocy nie znajduję. Tym razem popryskane Mospilanem młode liście gdy ruszyła wegetacja. Niestety. Myślałem że znalazłem winnych, ale Google podpowiada że to larwy biedronki.               A te prócz mszyc,  nie żrą roślin. Kurcze....
    • Skąd taki pomysł? Bo kamień polny może ciekawie wyglądać, ale w zimie jest śliski (po deszczu też jak jest zakurzony). Żebyś słupków nie musiał prostować. Ja bym w kamień nie wchodził.  
    • Kombinujesz jak Kopcia koń pod górkę... Dużo masz tego "dachu" w tej wiacie? Czym jest pokryta?   Jak będziesz kombinował z JAKIMŚ DEMONTOWANIEM LISTEW, to szlag trafi i pokrycie i membranę  i dopiero narobisz...  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...