Skocz do zawartości

dla wszystkich tych którzy uwielbiają Malibu


Recommended Posts

Napisano
Polecam przepis na drinka:)
Malibu z mlekiem pistacjowo kokosowym ( producentem jest Muller milk) polecam , niebo w gębie:)
Napisano
A ja zostałem ukarany przez los! Lubię mleko. Zawsze piłem bardzo dużo. A od pięciu lat... UCZULENIE i... koniec! Nawet Malibu z mleczkiem nie mogę icon_sad.gif
Napisano
Ale jaja mam to samo, jako od zawsze mieszkaniec wsi który pił ciepłe mleko od krowy mam uczulenie na mleko i pyłki traw, odczulam się już 4 lata - pomaga.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ale jaja mam to samo, jako od zawsze mieszkaniec wsi który pił ciepłe mleko od krowy mam uczulenie na mleko i pyłki traw, odczulam się już 4 lata - pomaga.


A mnie słabo icon_sad.gif
Napisano
Cytat

icon_eek.gif
wspolczuje... !nawet baaardzo wspolczuje :-/


Ja też współczuję, a tu kilka ciekawych przepisów na malibu i drinka z niego


MALIBU DOMOWEJ ROBOTY1
Składniki:
1 szklanka spirytusu, 10dag wiórków kokosowych, 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego, 1 puszka mleka skondensowanego zwykłego, 1 szklanka wody mineralnej

Jak przyrządzić?
Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy wiórki od spirytusu, wiórki wywalamy a do spirytusu dodajemy powoli mleko i wodę cały czas mieszając. I gotowe do spożycia. Jest pyszne.


MALIBU DOMOWEJ ROBOTY2
Składniki:
0,5 l wódki, 100 dag wiórków kokosowych, 1 puszka mleka słodzonego zagęszczanego.

Jak przyrządzić?
Do wódki wsypać wiórki kokosowe i odstawić na tydzień. Po tygodniu odcedzić wiórki od wódki i dodać do wódki mleko zagęszczane słodzone. Wymieszać i wstawić do lodówki.


MALIBU ANANSOWE
Składniki:
100 ml malibu pinneaple, 150 ml Frugo pina colada, lód.

Jak przyrządzić?
Zmieszać razem icon_smile.gif) ilość myślę że dowolna, proponuje raczej dać więcej frugo niż malibu.

MALIBU SUNRISE
Składniki:
- malibu,
- sok z czerwonych grejpfrutów,
- grenadina,
- lód,
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie).

Jak przyrządzić?
Proporcje składników w drinku polecam ustalić metoda prób i błędów - wg własnego gustu. generalnie - wlewamy do shakera malibu, sok z grejpfrutów i lód. energicznie wstrząsamy tak aby lód się rozkruszył.wlewamy do zimnej szklanki, dodajemy odrobinę grenadiny - nie przesadźcie, będzie za słodkie icon_smile.gif
Można dodać jeszcze kilka kostek lodu i odrobinkę soku z cytryny.

Przepisy wzięłam z netu, żeby mi znowu ktoś nie zarzucał przypisania sobie. icon_wink.gif

A tak na marginesie w tvn słyszałam, że malibu z mlekiem jest passe, ale ja i tak je uwielbiam icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...
Napisano

A ja mam taki przepis na malibu domowej roboty

200 gram wiórek kokosowych zalewamy szklanką spirytusu i dodajemy laskę wanilii - zamykamy w szczelnym słoiku na 2 tygodnie. Po tym czasie spirytus odlewamy i zalewamy wiórki szklanką wody. Po ok. dobie zlewamy te wodę. Mieszamy: spirytus odsaczony wczesniej, wode odsączoną i puszke mleka skondensowanego słodzonego.

Podawać z mlekiem schłodzonym wymieszanym z kostkami lodu w shakerze
Napisano
Cytat

A ja mam taki przepis na malibu domowej roboty

200 gram wiórek kokosowych zalewamy szklanką spirytusu i dodajemy laskę wanilii - zamykamy w szczelnym słoiku na 2 tygodnie. Po tym czasie spirytus odlewamy i zalewamy wiórki szklanką wody. Po ok. dobie zlewamy te wodę. Mieszamy: spirytus odsaczony wczesniej, wode odsączoną i puszke mleka skondensowanego słodzonego.

Podawać z mlekiem schłodzonym wymieszanym z kostkami lodu w shakerze


Obiecujący przepis! Z całą pewnością spróbuję icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Pod względem przeciwpożarowym różnica pomiędzy płytą drewnopochodną oraz tą samą płytą drewnopochodną osłoniętą płytą gipsowo-kartonową jednak jest Bo płyty drewnopochodne są palne, zaś gipsowo-kartonowe już nie.   W takich budynkach jak domy jednorodzinne wymogi może nie są zbyt wysokie, ale jednak określono je jednoznacznie.  Najważniejszy w tym przypadku jest zapis zawarty w warunkach technicznych (WT), czyli Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (§ 219 ust. 2): "(...) poddasze użytkowe przeznaczone na cele mieszkalne lub biurowe powinno być oddzielone od palnej konstrukcji i palnego przekrycia dachu przegrodami o klasie odporności ogniowej: 1) w budynku niskim - E I 30."  Ta klasa oznacza odporność na działanie ognia przez pół godziny. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że bariera ma przez taki czas zapobiec przenikaniu ognia oraz temperatura po jej drugiej stronie nie może przekroczyć punktowo  bodaj 180°C. W praktyce ten wymóg często nie jest respektowany. No bo jak tu wypadają poddasza wykończone boazerią albo z odkrytą więźbą (izolacja nakrokwiowa)? Szczerze mówiąc to moim zdaniem taka konstrukcja - z dwoma warstwami wełny mineralnej na metalowym ruszcie - ma szansę spełnić ten wymóg, nawet jeżeli zastosuje się poszycie z płyty drewnopochodnej. Ale to tylko przypuszczenie. Jak trafimy na kogoś czepliwego to skąd wziąć formalne potwierdzenie? 
    • Wielkie dzięki za błyskawiczną odp. Tak niosek o warunki właśnie składam przez portal e-Budownictwo.  
    • Jeżeli potraktować to jako budynek gospodarczy to trzeba wystąpić o wydanie warunków zabudowy. Jeżeli te będą dopuszczały zlokalizowanie tam budynku gospodarczego to dalej mamy już typową procedurę dla budynków gospodarczych do 35 m2 powierzchni zabudowy.  Zrobiłem jednak zastrzeżenie, że to wszystko pod warunkiem, że ten magazyn traktujemy jako budynek gospodarczy. Chociaż jak się uprzeć to nie ma on wszystkich cech budynku (brak trwałego połączenia z gruntem). Jednak w takiej sytuacji robi się totalny bałagan z interpretacją przepisów, wymaganych procedur itd. Próbowałbym więc wystąpić o warunki zabudowy i zgłosić to jako budynek gospodarczy.
    • Działka 109/1 miejscowość Byszwałd  klasa IIIA i IIIB Działka kupiona od rolnika.  Potrzebuje postawić na niej mały magazyn, niezwiązany z gruntem na bloczkach. Kupiony z Allegro gotowiec do poskładania na działce z Kompozytu lub metalowy.   Pytanie czy mogę  (lub co muszę zrobić żeby taki magazynek postawić)  Nie mam tam oczywiście MPZP Działka bezpośrednio przy drodze , przez działkę biegną linie wody, kanalizy i net. Działka na terenie Wsi. Sąsiednie działki niezabudowane, Najbliższe zabudowy - dwie działki dalej.   
    • Nieprawda.  Pamiętam, ze kiedyś istniał zakaz wykonywania boazerii z drewna liściastego w obiektach użyteczności publicznej, ale było to dopuszczalne przy wkuciu listew mocujących w ścianę tak, aby deseczki boazeryjne leżały bezpośrednio na ścianie. (z iglastych zakaz był kategoryczny). Wtedy ogranicza się dostęp powietrza i rozprzestrzenianie się ognia jest utrudnione.  We wspomnianej sytuacji pewnie jest podobnie. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...