Skocz do zawartości

Przepis na domowy chlebek


Mathir

Recommended Posts

PRZEPISY POLSKIE
(tradycyjne przespisy chlebowe)


CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY

Rozczyn:
2 dag mąki żytniej pytlowej
75 dag mąki pszennej
2 1/2 litra mleka zsiadłego
woda lub serwatka
5 dag drożdży
1/2 szklanki wody

Ciasto:
2 dag mąki żytniej pytlowej
1 kg mąki pszennej
czarnuszka
sól

Sporządzić rozczyn z mąki na noc przed pieczeniem chleba: rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie; wymieszać oba gatunki mąki, połowę wsypać do dzieży, wlać do tego drożdże rozpuszczone i zarobić rzadki rozczyn, dodając do mąki rozmieszane kwaśne mleko. Następnego dnia do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól do smaku i wodą lub serwatką zarobić ciasto normalnej gęstości. Na końcu dodać czarnuszkę; ciasto obrać z brzegów dzieży i rąk, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia;
wyrośnięte ciasto wyrabiać na bochenki jednakowej wielkości, wkładać do koszyczków starannie osypanych mąką, postawić do wyrośnięcia. Przygotować piec chlebowy. Piec 1 godzinę, raz przekładając bochenki. Przed wyjęciem posmarować każdy bochenek zimną wodą i jeszcze na chwilę włożyć ciasto do pieca. Od tego bochenki nabierają połysku.


CHLEB PSZENNO-RAZOWY GRAHAMA

Rozczyn:
3 dag drożdży
4 dag cukru
ok. 2 szklanek mleka
50 dag mąki razowej pszennej

Ciasto:
50 dag mąki pszennej bułkowej
sól
kminek
tłuszcz do smarowania formy

Zarobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru, 50 dag mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie, wąskie formy. Do wyrośniętego rozczynu dosypać drugie 50 dag mąki, jeżeli potrzeba, dodać mleka, dodać sól i kminek, wyrobić ciasto niezbyt gęste, wyłożyć je do form, wyrównać, postawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę; przed wyjęciem posmarować wodą i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, nakłuć ciasto patyczkiem, gdy suchy, wyjąć z pieca. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.
PSZENNA BUŁKA PARZONA

25 dag mąki pszennej
mleko
1/4 litra gorącego mleka sól
4 dag drożdży
1 dag kminku
75 dag mąki pszennej
tłuszcz do smarowania formy

Mleko silnie zagrzać (80-90 o C) i wlewać powoli do mąki, równocześnie mocno rozcierając mąkę z mlekiem. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (1/2 szklanki), wymieszać z zaparzoną, nieco ostudzoną mąką. Rozczyn postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do reszty mąki, dodać sól i kminek i tyle ciepłego mleka, aby powstało ciasto normalnej gęstości. Ciasto starannie wyrobić (30-45 min.), postawić do wyrastania. Gdy objętość ciasta zwiększy się o 100 %, ciasto wyłożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Gdy ciasto w foremkach wyrośnie, wstawić do pieca chlebowego,

Chleb orzechowy – kuchnia węgierska

6 jaj
100 g orzechów
750 g cukru pudru
masło
250 g mąki

Pianę ubitą z białek ucierać 30 min z żółtkami i cukrem na jednolitą masę. Mieszając dalej, dodać mąkę i orzechy (nie posiekane!). Ciasto wlać do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i piec na złoty kolor .
Chleb wojskowy (komiśniak) – kuchnia węgierska

150 g migdałów
szczypta cynamonu
150 g mąki
szczypta utłuczonych goździków
250 g cukru
3 jaja
otarta skórka z 1 /2 cytryny
masło
2 żeberka utartej czekolady
mąka

Posiekane migdały dokładnie wymieszać z wszystkimi pozostałymi dodatkami. Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec. "Chleb" jeszcze ciepły wyłożyć na deskę posypaną cukrem i pokrajać.







Chlebki indyjskie GOGHNI NAN (Indie)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka
2 łyżki masła
Jogurt podgrzać, wlać mleko, dodać sodę, jajo i stopione masło. Przesiać mąkę i sól, dodać cukier, połączyć z przygotowanym jogurtem. Dodać drożdże, wyrabiać na gładkie ciasto (10-15 min) podsypując mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż ciasto podwoi swój objętość (około godz.). Z ciasta uformować duże kule, rozpłaszczyć, delikatnie rozciągnąć na duże placki. Na aluminiowej folii wysmarowaną masłem układać placki posmarowane mlekiem piec na jasnozłoty kolor. Podawać ciepłe.
Proporcje dla 4 osób
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
15 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal.
CHLEB GRYCZANY:
1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej lub letniej wody, by napęczniała, na końcu będzie trzeba ją podgrzać do rozpłynięcia (nie gotować) - ja to robię w mikrofalówce, ale można szklankę z żelatyna wstawić do wrzątku
1 łyżka sezamu
2(ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia (ja daje na to dokładnie tyle czasu, ile zajmą mi inne czynności)
1 szkl (ok. 17 dkg) maki gryczanej
1 szkl (ok. 17 dkg) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX
1 torebka drożdży suszonych (Dr.Oetker 7g)
1 łyżeczka lekko wypukła soli (u mnie jest kuchnia raczej mało słona, z drugiej strony używam soli klłodawskiej, która jest mniej słona od innych)
2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego)
3 -4 łyżki nasion słonecznika
- te wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30o (mam elektryczny piekarnik z dobrym termostatem; wołałabym 25 o, ale 30 o jest najmniejsza temp, którą mój piekarnik umie stabilnie utrzymać), wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. Jeśli piekarnik jest gazowy, temperatura musi być ok. 10 o wyższa.

CHLEB Z JABŁKAMI
Rozczyn: 5 dag drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżeczka miodu
Wszystko wymieszać i pozostawić na 10 minut.
3 jabłka starte na drobnych oczkach,
3 szklanki wody,
1 kg mąki razowej pszennej,
0,5 kg mąki białej,
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanki oleju, 3 łyżeczki soli
Do gotowego zaczynu dodać jabłka, wodę, sól, dobrze wymieszać wsypując powoli mąkę, wyrabiając ciasto przez 15 minut. Na koniec dodać płatki owsiane, olej i odstawić
do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotowane foremki wysmarować olejem. Formować małe bochenki i odstawić na 30 - 45 minut aż podrośnie. Piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.
CHLEB PSZENNY Z OTRĘBAMI
Rozczyn: 1 szklanka ciepłej wody,
7 dag drożdży,
2 łyżki cukru złocistego lub miodu
Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Z jednego kilograma mąki białej odsypać 2 szklanki, a w to miejsce wsypać 2 szklanki mąki z pełnego przemiału, RAZOWEJ GRAHAM. Dodać 3 szklanki otręb pszennych, 10 łyżek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego, można dodać trochę sezamu,
3 łyżeczki soli. Do tych wymieszanych składników dodać przygotowany rozczyn
i 2 3 szklanki ciepłej wody. Wyrobiać ciasto około 5 - 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych foremek i pozostawić do wyrośnięcia na około
35 minut. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut i w temperaturze 150 C następne 30 minut.
Link do komentarza
PRZEPISY POLSKIE
(specjalnie dostosowane do pieców chlebowych)
tak gdzie jest ? ma być pół

Podane niżej przepisy na chleby bezglutenowe dotyczą wypieku z aparatem firmy SEVERIN (choć z innymi automatami oczywiście również będą jak najbardziej przydatne):

CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ AMARANTUSA
1 i 1/2 kubka mąki MIX PKU
1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej
1 łyżka mąki z amarantusa
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
2 duże łyżki oleju
450 ml mleka pełnotłustego
1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!).
Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program szósty do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia H-DUNKEL (pieczywo ciemniejsze, bardziej przyrumienione). Na wyświetlaczu powinien pojawić się czas pieczenia 3 godziny i 40 minut. Uruchomic piecyk przyciskiem START.
CHLEB BEZGLUTENOWY
3 kubki mąki MIX PKU
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
2 duże łyżki oleju
450 ml mleka pełnotłustego
1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie na drożdże!).
Następnie wykonać takie same czynności jak w przepisie dla chleba bezglutenowego z mąką amarantusa.

CHLEB GRAHAM
1 szklanka wody,
2 szklanki mąki pszennej 750,
1 szklanki mąki żytniej 1050
1 szklanki mąki amarantu,
paczka drożdży suszonych,
3 łyżeczki cukru złocistego
2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
3 łyżki mleka sojowego
Wszystkie wyżej podane składniki włożyć do automatu, nastawić odpowiedni program i upiec chleb.
CHLEB
450 ml wody,
40 gram oliwy z oliwek,
1 płaskiej łyżeczki soli,
3 łyżki miodu,
łyżka cynamonu,
100 gram rodzynek,
4 dag drożdży,
650 gram mąki (pół na pół - razowa i biała)
Wszystkie produkty wsypać do maszyny, ustawić na wybrany program i upiec.

Przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawania
składników:
200ml mleka
3 jajka (duże)
szczypta soli
mąka pszenna 650gr
cukier 50gr
5dkg rodzynek
1/6 paczki naszych świeżych drożdży

Na jedno mieszadło 2 jajka, reszta po połowie w/w składników.
przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawania
składników:

___________________________________________________________________

Uwaga dotycząca poniższych przepisów:
Tam gdzie pojawia sie znak zapytania powinno byc:1/2 czegos
np. drozdze 1/2 luzki.

Chleb pszenny jasny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)






Chleb pszenny mieszany

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb pszenny razowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb ziołowy

maślanka 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, oregano + czosnek) 4 łyżki(łącznie)
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Francuski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)





Francuski chleb miodowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Jogurtowy chleb pełnoziarnisty

woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb a la pizza

woda 320 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
olej roślinny 1 łyżka
oregano 2 łyżki
ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50 g
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Słodki chleb

woda 200 ml
mleko + 1 jajko łącznie 130 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Hefekuchen - włączyć od razu!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chleb jogurtowy

woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb z ziarnami

woda 330 ml
masło ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
mąka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb pszenno-żytni

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 150 g
mąka pszenna razowa 250 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb wiejski

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Chleb z rodzynkami i orzechami

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb ziemniaczany

woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki ? kubeczka
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb z rodzynkami

woda 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chleb bananowy

woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami

woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna (typ 550) 500 g
mak ? kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min.
do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.


Razowe ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- przygotowanie spodów j.w.


Chleb gryczany

woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 150 g
mąka gryczana 150 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb pszenny ciemny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło ? łyżki
mąka pszenna (typ 500) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Włoski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 1 i ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chlebek korzenny

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb na zakwasie

woda 220 ml
mąka żytnia razowa 200 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże ? łyżeczki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot

Chlebek turecki

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Smacznego icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Zgodnie z polską normą rozróżniamy następujące typy mąki pszennej: ? 450 tortowa, ? 500 krupczatka, ? 550 luksusowa, ? 650 bułkowa, ? 750 i 850 chlebowa, ? 1400 sitkowa, ? 1850 graham, ? 2000 razowa.


Człowiek uczy się całe życie icon_smile.gif Muszę się rozejrzeć, bo mąki bułkowej w sklepie jeszcze nie widziałem.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

Moja żona piecze 2 domowy chleb razy w tygodniu. Już nawet nie pamiętam jak smakuje taki ze sklepu i nie żałuję icon_smile.gif




Ja pieke chleb codziennie od ponad 1,5 roku. Pieczywo wyrabiam recznie i wypiekam w piekarniku. Jesli chodzi o make na bulki to uzywam luksusowej albo mieszam luksusowa z chlebowa 750 lub innymi czasami dodaje mielona kasze gryczana icon_smile.gif
Link do komentarza
Najprostszy przepis na chlebek
1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )
15g drożdży
łyżeczka miodu
dwie płaskie łyżeczki soli
250 ml wody cieplej
Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min icon_smile.gif smacznego
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Najprostszy przepis na chlebek
1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )
15g drożdży
łyżeczka miodu
dwie płaskie łyżeczki soli
250 ml wody cieplej
Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min icon_smile.gif smacznego


Smacznie się czyta ten przepis.
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
Kiedyś często piekłam chlebek w piecu chlebowym.ale teraz tylko raz gdy testowałam mój prywatny piec chlebowy opalany drewnem...

Ja to robie w ten sposób:

z a c z y n:
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka letniej wody


c i a s t o c h l e b o w e:
-1/2 kg mąki żytniej
- 20 dag mąki pszennej
-1 szklanka otrąb
-około 1/2 l wody
- kminek, , sól
- smalec do wysmarowania blaszki


Najpierw przygotowuje zaczyn.Wieczorem drożdże rozpuszczam w letniej wodzie i mieszam z mąką.Rano kiedy zaczyn wyrośnie dodaje do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby, kminek i długo (około 30 minut) wyrabiam.
Po wyrobieniu ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Blachę smaruje smalcem, nakładam ciasto, posypuje kminkiem i odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne 30 minut.
Wyrośnięty
chleb
piekę w dobrze nagrzanym piecu przez około 1,5 godziny.

Po wyciągnięciu z pieca,gdy jest jeszcze ciepły wierzch chlebka smaruję smalcem

Niekiedy piekłam tylko na bazie mąki pszennej,ale taki chleb krócej zachowuje świeżość.
Link do komentarza
  • 8 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Wrocław , TEL. 607 - 698 - 310 , www.graty-wywozimy.pl Demontaż/Odbiór/Wyniesienie/Załadunek/Wywóz/Utylizacja starych mebli Wrocław. -Wywóz wersalek,kanap,narożników,kompletów wypoczynkowych,materacy,sof,puf,foteli,leżanek,amerykanek. -Wywóz meblościanek,segmentów,kredensów,szaf,regałów,półek,stołów,krzeseł,komód,mebli kuchennych,ław,mebli. -Wywóz wyposażenia mieszkań,zawartości mebli,gratów,gabarytów,dywanów,wykładzin,zerwanych paneli. -Czyszczenie/Sprzątanie/Opróżnianie mieszkań,domów,piwnic,garaży,komórek lokatorskich,schowków,kanciap,magazynków,boksów garażowych.Likwidacja mieszkań Wrocław. -Wywóz AGD,RTV,pralek,lodówek,zamrażarek,zmywarek,telewizorów,elektrośmieci. -Demontaż mebli na wymiar,mebli w zabudowie,szaf wnękowych,szaf przesuwnych,mebli kuchennych na wymiar,mebli kuchennych w zabudowie,pawlaczy. -Wywóz mebli po wyprowadzce Wrocław,wywózka mebli Wrocław,wywożenie mebli Wrocław,wywóz mebli używanych Wrocław. -Przygotowanie/Sprzątanie/Opróżnianie/Czyszczenie: -mieszkań,domów do sprzedaży -mieszkań domów pod wynajem -mieszkań,domów po lokatorach -mieszkań,domów do remontu -mieszkań,domów po remoncie -mieszkań,domów po wynajmie -Odgracanie/Opróżnianie zagraconych mieszkań,domów,pokoi,pomieszczeń po zbieraczach Wrocław. -Opróżnianie do gołych ścian Wrocław.Wywóz starych mebli po zakupie nowych Wrocław.Wywóz starych mebli do utylizacji Wrocław.Opróżnianie po zbieraczach Wrocław. -Wywóz odpadów,pozostałości po remoncie,budowie Wrocław.Wywóz mebli do utylizacji Wrocław. Wrocław TEL. 607-698-310 , www.graty-wywozimy.pl  FACEBOOK: https://www.facebook.com/GratyWywozimypl/ Nasza Prezentacja na YOUTUBE: https://youtu.be/oEVUCdz3mHg?si=ZR8WhyZ8X_uExRXw wywóz starych mebli Wrocław cena,oczyszczanie mieszkań z mebli Wrocław.oczyszczanie domów z mebli Wrocław,odbiór mebli Wrocław,odbiór starych mebli Wrocław,odbiór mebli używanych Wrocław,odbiór zniszczonych mebli Wrocław,gdzie wyrzucić stare meble Wrocław,wywóz mebli Wrocław, co zrobić ze starymi meblami Wrocław,wywóz starych mebli Wrocław cennik,opróżnianie mieszkań Wrocław,ile kosztuje wywóz starych mebli Wrocław,jaki jest koszt wywozu mebli Wrocław,odbiór mebli używanych Wrocław,opróżnianie mieszkań Wrocław,gdzie można oddać stare meble Wrocław,jak pozbyć się starych mebli Wrocław,Firma wywożąca stare meble Wrocław,Firma opróżniająca mieszkania Wrocław,Firma opróżniająca piwnice Wrocław,wywóz mebli z domu Wrocław,wywóz gratów Wrocław,Firma odbierająca stare meble Wrocław,Gdzie oddać meble Wrocław,utylizacja starych mebli Wrocław,utylizacja mebli Wrocław,wywóz gabarytów Wrocław,wywóz wersalek Wrocław,Wywóz meblościanek Wrocław,wywóz segmentów Wrocław,Wywóz wyposażenia mieszkań Wrocław, opróżnianie mieszkań po zbieraczach Wrocław,wywóz gabarytów Wrocław,likwidacja mieszkań Wrocław,opróżnianie mieszkań do gołych ścian Wrocław,odbiór starych mebli Wrocław,wywózka starych mebli Wrocław,wywózka mebli Wrocław,wywóz mebli po wyprowadzce Wrocław,Demontaż mebli Wrocław,Demontaż starych mebli Wrocław,wywiezienie starych mebli Wrocław,firma porządkowa Wrocław,wywóz mebli po lokatorach Wrocław,czyszczenie piwnic Wrocław,wywóz meblościanek Wrocław,wywóz segmentów Wrocław,wywóz wersalek Wrocław,wywóz kanap Wrocław,wywóz narożników Wrocław,demontaż mebli Wrocław,demontaż mebli na wymiar Wrocław,demontaż szaf przesuwnych Wrocław,Kto wywozi stare meble we Wrocławiu ? Wyniesienie mebli z mieszkania Wrocław,Transport mebli Wrocław.Przygotowanie mieszkań do remontu Wrocław.Opróżnianie mieszkań do remontu Wrocław.Wywóz zbędnych przedmiotów Wrocław.Wywóz mebli używanych Wrocław.Wywożenie mebli Wrocław.Likwidacja mieszkań Wrocław. .Opróżnianie domu cena, Wrocław, tel.607-698-310, wywóz, utylizacja. Zabieranie zbędnych rzeczy, wywożenie gratów z garażu, odgracanie pomieszczeń. Opróżnianie domów w wywozem wyposażenia. Czyszczenie mieszkań, lokali, pomieszczeń, z dywanów, materacy,wersalek, mebli z załadunkiem, utylizacja mebli , starego agd, kanapy, demontaż szafy, regałów, starych niepotrzebnych mebli. Likwidacja mieszkań we Wrocławiu, pomieszczeń, magazynów, wywóz gruzu, odpadów, po budowie, remoncie. Wyniesienie i zniesienie zbędnych rzeczy, śmieci. Wywóz boazerii Wrocław. Opróżnianie/odgracanie zagraconych mieszkań,domów,pokoi,pomieszczeń po zbieraczach Wrocław.Wywóz mebli używanych Wrocław.Wywóz zawartości mebli Wrocław,Ile kosztuje wyniesienie mebli z mieszkania,wyniesienie mebli z mieszkania,odbiór starych mebli przy zakupie nowych,,ile kosztuje opróżnienie mieszkania Wrocław,ile kosztuje sprzątanie mieszkania Wrocław,sprzątanie mieszkań zaniedbanych Wrocław,opróżnianie mieszkań Wrocław cennik,sprzątanie po zalaniu Wrocław cennik,wywóz starej kanapy Wrocław,Jak pozbyć się starych mebli Wrocław,Wywóz odpadów wielkogabarytowych z załadunkiem Wrocław,graty-wywozimy.pl Wrocław,wywóz starej wersalki Wrocław,wywóz starej meblościanki Wrocław,wywóz lodówki Wrocław.Wywóz odpadów wielkogabarytowych Wrocław.Wywóz mebli do utylizacja Wrocław.Utylizacja Wrocław.Wywóz starych mebli Wrocław Psie Pole,wywóz starych mebli Wrocław Fabryczna,Wywóz starych mebli Wrocław Krzyki,wywóz starych mebli Wrocław Śródmieście,wywóz starych mebli Wrocław Stare Miasto,Wywóz starych mebli Wrocław Tarnogaj,wywóz starych mebli Wrocław Jagodno,wywóz starych mebli Wrocław Różanka,wywóz starych mebli Wrocław Partynice,wywóz starych mebli Wrocław Ołtaszyn,wywóz starych mebli Wrocław Kleczków,wywóz starych mebli Wrocław Szczepin,wywóz starych mebli Wrocław Huby,wywóz starych mebli Wrocław Klecina,wywóz starych mebli Wrocław Stabłowice,wywóz starych mebli Wrocław Leśnica,Wywóz starych mebli Wrocław Kozanów,wywóz starych mebli Wrocław Nowy Dwór,Wywóz starych mebli Wrocław Popowice,Wywóz starych mebli Smolec.Wywóz starych mebli Siechnice,Wywóz starych mebli Kryniczno,wywóz starych mebli Psary,Wywóz starych mebli Siechnice,wywóz starych mebli Radwanice,wywóz starych mebli Wisznia Mała,wywóz starych mebli Ligota Piękna,wywóz starych mebli Krzyżanowice. Wrocław,Dolny Śląsk graty-wywozimy.pl Wrocław http://graty-wywozimy.pl , TEL. 607-698-310
    • Myśmy to wałkowali 3 lata temu wtedy wyslalem skany z podręcznika:    
    • Ja mam rurę w geowłókninie, także jak miałaby się zamulić, to na samym dnie, bo w 90% jest obsypana kamieniem, a dla mnie bardziej logicznym jest odsączenie nawet tego 1cm nawet z mułu, niż żeby było kilka centymetrów kamieni zatopionych w wodzie. Ale ekspertem nie jestem, posłuchałem tylko rady tego kto robi to na codzień i wydało mi się to bardziej logiczne niż położenie rury na kamieniach. Btw rura leży na geowłókninie, więc nie bardzo ma się czym zamulić. A kamień miałem dosyć dobrze wypłukany, więc nawet z niego niewiele tam osiadło. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • a co cię śmieszy - podręcznik niemiecki? Niemców nie lubię - ale na budowlance się znają Ja tego nie wymyśliłem - ale zasięgam najlepszych rad, jak coś robię, a nie majstrów z okolicy (choć czasem się znajdzie b. dobry)   Podręcznik fachowy zaleca nawet trzy różne frakcje kamienia drobny przy rurce drenarskiej, zwłaszcza tej z PCV - żeby jej nie uszkodzić i dopiero po warstwie tego drobnego dawać grubszy kamień. To samo pod rurą - drobny kamień. I tak samo przy geowłókninie - żeby jej nie podziurawić. Dla mnie to logiczne - choć pracochłonne.   to może mnie poucz, co cię rozśmieszyło?    nie ja to wymyśliłem - ale to logiczne, że jak dasz na dno wykopu, to się szybko zamuli rura, bo z tego kamienia też osiądzie pył, a poza tym rura powinna być oddzielona od podłoża. Dlatego daje się płytka warstwę tego drobnego kruszywa pod dren. 
    • Ok, może być nawet 500 milimetrów, lepiej nawet brzmi. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...