Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Mathir

Przepis na domowy chlebek

Recommended Posts

PRZEPISY POLSKIE
(tradycyjne przespisy chlebowe)


CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY

Rozczyn:
2 dag mąki żytniej pytlowej
75 dag mąki pszennej
2 1/2 litra mleka zsiadłego
woda lub serwatka
5 dag drożdży
1/2 szklanki wody

Ciasto:
2 dag mąki żytniej pytlowej
1 kg mąki pszennej
czarnuszka
sól

Sporządzić rozczyn z mąki na noc przed pieczeniem chleba: rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie; wymieszać oba gatunki mąki, połowę wsypać do dzieży, wlać do tego drożdże rozpuszczone i zarobić rzadki rozczyn, dodając do mąki rozmieszane kwaśne mleko. Następnego dnia do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól do smaku i wodą lub serwatką zarobić ciasto normalnej gęstości. Na końcu dodać czarnuszkę; ciasto obrać z brzegów dzieży i rąk, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia;
wyrośnięte ciasto wyrabiać na bochenki jednakowej wielkości, wkładać do koszyczków starannie osypanych mąką, postawić do wyrośnięcia. Przygotować piec chlebowy. Piec 1 godzinę, raz przekładając bochenki. Przed wyjęciem posmarować każdy bochenek zimną wodą i jeszcze na chwilę włożyć ciasto do pieca. Od tego bochenki nabierają połysku.


CHLEB PSZENNO-RAZOWY GRAHAMA

Rozczyn:
3 dag drożdży
4 dag cukru
ok. 2 szklanek mleka
50 dag mąki razowej pszennej

Ciasto:
50 dag mąki pszennej bułkowej
sól
kminek
tłuszcz do smarowania formy

Zarobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru, 50 dag mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie, wąskie formy. Do wyrośniętego rozczynu dosypać drugie 50 dag mąki, jeżeli potrzeba, dodać mleka, dodać sól i kminek, wyrobić ciasto niezbyt gęste, wyłożyć je do form, wyrównać, postawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę; przed wyjęciem posmarować wodą i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, nakłuć ciasto patyczkiem, gdy suchy, wyjąć z pieca. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.
PSZENNA BUŁKA PARZONA

25 dag mąki pszennej
mleko
1/4 litra gorącego mleka sól
4 dag drożdży
1 dag kminku
75 dag mąki pszennej
tłuszcz do smarowania formy

Mleko silnie zagrzać (80-90 o C) i wlewać powoli do mąki, równocześnie mocno rozcierając mąkę z mlekiem. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (1/2 szklanki), wymieszać z zaparzoną, nieco ostudzoną mąką. Rozczyn postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do reszty mąki, dodać sól i kminek i tyle ciepłego mleka, aby powstało ciasto normalnej gęstości. Ciasto starannie wyrobić (30-45 min.), postawić do wyrastania. Gdy objętość ciasta zwiększy się o 100 %, ciasto wyłożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Gdy ciasto w foremkach wyrośnie, wstawić do pieca chlebowego,

Chleb orzechowy – kuchnia węgierska

6 jaj
100 g orzechów
750 g cukru pudru
masło
250 g mąki

Pianę ubitą z białek ucierać 30 min z żółtkami i cukrem na jednolitą masę. Mieszając dalej, dodać mąkę i orzechy (nie posiekane!). Ciasto wlać do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i piec na złoty kolor .
Chleb wojskowy (komiśniak) – kuchnia węgierska

150 g migdałów
szczypta cynamonu
150 g mąki
szczypta utłuczonych goździków
250 g cukru
3 jaja
otarta skórka z 1 /2 cytryny
masło
2 żeberka utartej czekolady
mąka

Posiekane migdały dokładnie wymieszać z wszystkimi pozostałymi dodatkami. Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec. "Chleb" jeszcze ciepły wyłożyć na deskę posypaną cukrem i pokrajać.







Chlebki indyjskie GOGHNI NAN (Indie)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka
2 łyżki masła
Jogurt podgrzać, wlać mleko, dodać sodę, jajo i stopione masło. Przesiać mąkę i sól, dodać cukier, połączyć z przygotowanym jogurtem. Dodać drożdże, wyrabiać na gładkie ciasto (10-15 min) podsypując mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż ciasto podwoi swój objętość (około godz.). Z ciasta uformować duże kule, rozpłaszczyć, delikatnie rozciągnąć na duże placki. Na aluminiowej folii wysmarowaną masłem układać placki posmarowane mlekiem piec na jasnozłoty kolor. Podawać ciepłe.
Proporcje dla 4 osób
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
15 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal.
CHLEB GRYCZANY:
1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej lub letniej wody, by napęczniała, na końcu będzie trzeba ją podgrzać do rozpłynięcia (nie gotować) - ja to robię w mikrofalówce, ale można szklankę z żelatyna wstawić do wrzątku
1 łyżka sezamu
2(ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia (ja daje na to dokładnie tyle czasu, ile zajmą mi inne czynności)
1 szkl (ok. 17 dkg) maki gryczanej
1 szkl (ok. 17 dkg) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX
1 torebka drożdży suszonych (Dr.Oetker 7g)
1 łyżeczka lekko wypukła soli (u mnie jest kuchnia raczej mało słona, z drugiej strony używam soli klłodawskiej, która jest mniej słona od innych)
2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego)
3 -4 łyżki nasion słonecznika
- te wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30o (mam elektryczny piekarnik z dobrym termostatem; wołałabym 25 o, ale 30 o jest najmniejsza temp, którą mój piekarnik umie stabilnie utrzymać), wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. Jeśli piekarnik jest gazowy, temperatura musi być ok. 10 o wyższa.

CHLEB Z JABŁKAMI
Rozczyn: 5 dag drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżeczka miodu
Wszystko wymieszać i pozostawić na 10 minut.
3 jabłka starte na drobnych oczkach,
3 szklanki wody,
1 kg mąki razowej pszennej,
0,5 kg mąki białej,
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanki oleju, 3 łyżeczki soli
Do gotowego zaczynu dodać jabłka, wodę, sól, dobrze wymieszać wsypując powoli mąkę, wyrabiając ciasto przez 15 minut. Na koniec dodać płatki owsiane, olej i odstawić
do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotowane foremki wysmarować olejem. Formować małe bochenki i odstawić na 30 - 45 minut aż podrośnie. Piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.
CHLEB PSZENNY Z OTRĘBAMI
Rozczyn: 1 szklanka ciepłej wody,
7 dag drożdży,
2 łyżki cukru złocistego lub miodu
Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Z jednego kilograma mąki białej odsypać 2 szklanki, a w to miejsce wsypać 2 szklanki mąki z pełnego przemiału, RAZOWEJ GRAHAM. Dodać 3 szklanki otręb pszennych, 10 łyżek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego, można dodać trochę sezamu,
3 łyżeczki soli. Do tych wymieszanych składników dodać przygotowany rozczyn
i 2 3 szklanki ciepłej wody. Wyrobiać ciasto około 5 - 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych foremek i pozostawić do wyrośnięcia na około
35 minut. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut i w temperaturze 150 C następne 30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRZEPISY POLSKIE
(specjalnie dostosowane do pieców chlebowych)
tak gdzie jest ? ma być pół

Podane niżej przepisy na chleby bezglutenowe dotyczą wypieku z aparatem firmy SEVERIN (choć z innymi automatami oczywiście również będą jak najbardziej przydatne):

CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ AMARANTUSA
1 i 1/2 kubka mąki MIX PKU
1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej
1 łyżka mąki z amarantusa
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
2 duże łyżki oleju
450 ml mleka pełnotłustego
1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!).
Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program szósty do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia H-DUNKEL (pieczywo ciemniejsze, bardziej przyrumienione). Na wyświetlaczu powinien pojawić się czas pieczenia 3 godziny i 40 minut. Uruchomic piecyk przyciskiem START.
CHLEB BEZGLUTENOWY
3 kubki mąki MIX PKU
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
2 duże łyżki oleju
450 ml mleka pełnotłustego
1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie na drożdże!).
Następnie wykonać takie same czynności jak w przepisie dla chleba bezglutenowego z mąką amarantusa.

CHLEB GRAHAM
1 szklanka wody,
2 szklanki mąki pszennej 750,
1 szklanki mąki żytniej 1050
1 szklanki mąki amarantu,
paczka drożdży suszonych,
3 łyżeczki cukru złocistego
2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
3 łyżki mleka sojowego
Wszystkie wyżej podane składniki włożyć do automatu, nastawić odpowiedni program i upiec chleb.
CHLEB
450 ml wody,
40 gram oliwy z oliwek,
1 płaskiej łyżeczki soli,
3 łyżki miodu,
łyżka cynamonu,
100 gram rodzynek,
4 dag drożdży,
650 gram mąki (pół na pół - razowa i biała)
Wszystkie produkty wsypać do maszyny, ustawić na wybrany program i upiec.

Przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawania
składników:
200ml mleka
3 jajka (duże)
szczypta soli
mąka pszenna 650gr
cukier 50gr
5dkg rodzynek
1/6 paczki naszych świeżych drożdży

Na jedno mieszadło 2 jajka, reszta po połowie w/w składników.
przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawania
składników:

___________________________________________________________________

Uwaga dotycząca poniższych przepisów:
Tam gdzie pojawia sie znak zapytania powinno byc:1/2 czegos
np. drozdze 1/2 luzki.

Chleb pszenny jasny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)






Chleb pszenny mieszany

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Schnell
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb pszenny razowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier lub miód 1 łyżka
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb ziołowy

maślanka 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, oregano + czosnek) 4 łyżki(łącznie)
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Francuski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)





Francuski chleb miodowy

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Jogurtowy chleb pełnoziarnisty

woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb a la pizza

woda 320 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
olej roślinny 1 łyżka
oregano 2 łyżki
ser parmezan 2 łyżki
drobno pokrojona kiełbasa salami 50 g
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Słodki chleb

woda 200 ml
mleko + 1 jajko łącznie 130 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Hefekuchen - włączyć od razu!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chleb jogurtowy

woda lub mleko 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb z ziarnami

woda 330 ml
masło ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
mąka żytnia razowa 100 g
ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb pszenno-żytni

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 150 g
mąka pszenna razowa 250 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Volkornbrot lub Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb wiejski

woda 330 ml
masło 1 i ? łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Chleb z rodzynkami i orzechami

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
pokruszone orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb ziemniaczany

woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
ugotowane, starte ziemniaki ? kubeczka
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chleb z rodzynkami

woda 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
miód 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)


Chleb bananowy

woda lub mleko 320 ml
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier + cukier waniliowy 4 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
starty banan 1 okazały
drożdże ? łyżki
program Basis - od razu piec!
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)




Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami

woda lub mleko 330 ml
masło 4 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna (typ 550) 500 g
mak ? kubeczka
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia żurkowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min.
do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.


Razowe ciasto na pizzę

woda 330 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 300 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Teig
- przygotowanie spodów j.w.


Chleb gryczany

woda 330 ml
masło 1 łyżka
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 150 g
mąka gryczana 150 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Chleb pszenny ciemny

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło ? łyżki
mąka pszenna (typ 500) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis lub Volkornbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)


Włoski biały chleb

woda 330 ml
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej roślinny 1 i ? łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
drożdże ? łyżki
program Weissbrot
przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)

Chlebek korzenny

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżki
orzechy 5 łyżek
rodzynki - dodać po sygnale! 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Chleb na zakwasie

woda 220 ml
mąka żytnia razowa 200 g
mąka pszenna razowa 100 g
mąka pszenna "biała" 150 g
zakwas 150 g
drożdże ? łyżeczki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier ? łyżki
masło lub olej 1 łyżka
program Vollkornbrot

Chlebek turecki

woda lub mleko 330 ml
masło 2 łyżki
sól 1 i ? łyżeczki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka pszenna (typ 550) 500 g
orzechy 5 łyżek
rodzynki 100 g
drożdże ? łyżki
program Basis
przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)

Smacznego icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki! Można piec i piec icon_smile.gif Napisz mi tylko, co to jest mąka pszenna bułkowa. Nie widziałem jej w sklepach? Jakaś specjalna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgodnie z polską normą rozróżniamy następujące typy mąki pszennej: ? 450 tortowa, ? 500 krupczatka, ? 550 luksusowa, ? 650 bułkowa, ? 750 i 850 chlebowa, ? 1400 sitkowa, ? 1850 graham, ? 2000 razowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Zgodnie z polską normą rozróżniamy następujące typy mąki pszennej: ? 450 tortowa, ? 500 krupczatka, ? 550 luksusowa, ? 650 bułkowa, ? 750 i 850 chlebowa, ? 1400 sitkowa, ? 1850 graham, ? 2000 razowa.


Człowiek uczy się całe życie icon_smile.gif Muszę się rozejrzeć, bo mąki bułkowej w sklepie jeszcze nie widziałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale ilość tych chlebków jest imponująca. Niektóre receptury naprawdę intrygujące icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja żona piecze 2 domowy chleb razy w tygodniu. Już nawet nie pamiętam jak smakuje taki ze sklepu i nie żałuję icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Moja żona piecze 2 domowy chleb razy w tygodniu. Już nawet nie pamiętam jak smakuje taki ze sklepu i nie żałuję icon_smile.gif




Ja pieke chleb codziennie od ponad 1,5 roku. Pieczywo wyrabiam recznie i wypiekam w piekarniku. Jesli chodzi o make na bulki to uzywam luksusowej albo mieszam luksusowa z chlebowa 750 lub innymi czasami dodaje mielona kasze gryczana icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najprostszy przepis na chlebek
1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )
15g drożdży
łyżeczka miodu
dwie płaskie łyżeczki soli
250 ml wody cieplej
Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min icon_smile.gif smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Najprostszy przepis na chlebek
1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )
15g drożdży
łyżeczka miodu
dwie płaskie łyżeczki soli
250 ml wody cieplej
Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min icon_smile.gif smacznego


Smacznie się czyta ten przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiedyś często piekłam chlebek w piecu chlebowym.ale teraz tylko raz gdy testowałam mój prywatny piec chlebowy opalany drewnem...

Ja to robie w ten sposób:

z a c z y n:
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka letniej wody


c i a s t o c h l e b o w e:
-1/2 kg mąki żytniej
- 20 dag mąki pszennej
-1 szklanka otrąb
-około 1/2 l wody
- kminek, , sól
- smalec do wysmarowania blaszki


Najpierw przygotowuje zaczyn.Wieczorem drożdże rozpuszczam w letniej wodzie i mieszam z mąką.Rano kiedy zaczyn wyrośnie dodaje do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby, kminek i długo (około 30 minut) wyrabiam.
Po wyrobieniu ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Blachę smaruje smalcem, nakładam ciasto, posypuje kminkiem i odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne 30 minut.
Wyrośnięty
chleb
piekę w dobrze nagrzanym piecu przez około 1,5 godziny.

Po wyciągnięciu z pieca,gdy jest jeszcze ciepły wierzch chlebka smaruję smalcem

Niekiedy piekłam tylko na bazie mąki pszennej,ale taki chleb krócej zachowuje świeżość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja piekę w piekarniku w bloku chleb pszenny formowany ręcznie - razowy w foremkach oba na zakwasie naturalnym, i bułki bostońskie icon_smile.gif
A w budowanym domu marzy mi sie taki piec chlebowy TRZY w JEDNYM icon_smile.gif
Brak obrazka
Tylko cena bagatela 12000 euro... ciut, a właściwie sporo za drogo icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...