Mathir Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #1 Napisano 17 stycznia 2010 Macie jakąś recepturę na pieczenie chleba w domu? Link do komentarza
Lena_M Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #2 Napisano 17 stycznia 2010 PRZEPISY POLSKIE (tradycyjne przespisy chlebowe)CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Rozczyn: 2 dag mąki żytniej pytlowej75 dag mąki pszennej 2 1/2 litra mleka zsiadłego woda lub serwatka 5 dag drożdży1/2 szklanki wodyCiasto:2 dag mąki żytniej pytlowej1 kg mąki pszennejczarnuszkasólSporządzić rozczyn z mąki na noc przed pieczeniem chleba: rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie; wymieszać oba gatunki mąki, połowę wsypać do dzieży, wlać do tego drożdże rozpuszczone i zarobić rzadki rozczyn, dodając do mąki rozmieszane kwaśne mleko. Następnego dnia do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól do smaku i wodą lub serwatką zarobić ciasto normalnej gęstości. Na końcu dodać czarnuszkę; ciasto obrać z brzegów dzieży i rąk, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia; wyrośnięte ciasto wyrabiać na bochenki jednakowej wielkości, wkładać do koszyczków starannie osypanych mąką, postawić do wyrośnięcia. Przygotować piec chlebowy. Piec 1 godzinę, raz przekładając bochenki. Przed wyjęciem posmarować każdy bochenek zimną wodą i jeszcze na chwilę włożyć ciasto do pieca. Od tego bochenki nabierają połysku.CHLEB PSZENNO-RAZOWY GRAHAMARozczyn: 3 dag drożdży 4 dag cukru ok. 2 szklanek mleka 50 dag mąki razowej pszennej Ciasto:50 dag mąki pszennej bułkowejsólkminektłuszcz do smarowania formyZarobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru, 50 dag mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować dwie długie, wąskie formy. Do wyrośniętego rozczynu dosypać drugie 50 dag mąki, jeżeli potrzeba, dodać mleka, dodać sól i kminek, wyrobić ciasto niezbyt gęste, wyłożyć je do form, wyrównać, postawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę; przed wyjęciem posmarować wodą i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, nakłuć ciasto patyczkiem, gdy suchy, wyjąć z pieca. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić.PSZENNA BUŁKA PARZONA25 dag mąki pszennej mleko1/4 litra gorącego mleka sól4 dag drożdży 1 dag kminku75 dag mąki pszennej tłuszcz do smarowania formyMleko silnie zagrzać (80-90 o C) i wlewać powoli do mąki, równocześnie mocno rozcierając mąkę z mlekiem. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (1/2 szklanki), wymieszać z zaparzoną, nieco ostudzoną mąką. Rozczyn postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do reszty mąki, dodać sól i kminek i tyle ciepłego mleka, aby powstało ciasto normalnej gęstości. Ciasto starannie wyrobić (30-45 min.), postawić do wyrastania. Gdy objętość ciasta zwiększy się o 100 %, ciasto wyłożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Gdy ciasto w foremkach wyrośnie, wstawić do pieca chlebowego,Chleb orzechowy – kuchnia węgierska6 jaj100 g orzechów750 g cukru pudrumasło250 g mąkiPianę ubitą z białek ucierać 30 min z żółtkami i cukrem na jednolitą masę. Mieszając dalej, dodać mąkę i orzechy (nie posiekane!). Ciasto wlać do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i piec na złoty kolor .Chleb wojskowy (komiśniak) – kuchnia węgierska150 g migdałówszczypta cynamonu150 g mąkiszczypta utłuczonych goździków250 g cukru3 jajaotarta skórka z 1 /2 cytrynymasło2 żeberka utartej czekoladymąkaPosiekane migdały dokładnie wymieszać z wszystkimi pozostałymi dodatkami. Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec. "Chleb" jeszcze ciepły wyłożyć na deskę posypaną cukrem i pokrajać.Chlebki indyjskie GOGHNI NAN (Indie)2 szklanki mąki1 łyżeczka cukru5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka2 łyżki masłaJogurt podgrzać, wlać mleko, dodać sodę, jajo i stopione masło. Przesiać mąkę i sól, dodać cukier, połączyć z przygotowanym jogurtem. Dodać drożdże, wyrabiać na gładkie ciasto (10-15 min) podsypując mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż ciasto podwoi swój objętość (około godz.). Z ciasta uformować duże kule, rozpłaszczyć, delikatnie rozciągnąć na duże placki. Na aluminiowej folii wysmarowaną masłem układać placki posmarowane mlekiem piec na jasnozłoty kolor. Podawać ciepłe.Proporcje dla 4 osóbCHLEB KUKURYDZIANY 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka 15 ml chudego jogurtu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal. CHLEB GRYCZANY: 1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej lub letniej wody, by napęczniała, na końcu będzie trzeba ją podgrzać do rozpłynięcia (nie gotować) - ja to robię w mikrofalówce, ale można szklankę z żelatyna wstawić do wrzątku 1 łyżka sezamu 2(ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia (ja daje na to dokładnie tyle czasu, ile zajmą mi inne czynności) 1 szkl (ok. 17 dkg) maki gryczanej 1 szkl (ok. 17 dkg) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX 1 torebka drożdży suszonych (Dr.Oetker 7g) 1 łyżeczka lekko wypukła soli (u mnie jest kuchnia raczej mało słona, z drugiej strony używam soli klłodawskiej, która jest mniej słona od innych) 2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego) 3 -4 łyżki nasion słonecznika - te wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30o (mam elektryczny piekarnik z dobrym termostatem; wołałabym 25 o, ale 30 o jest najmniejsza temp, którą mój piekarnik umie stabilnie utrzymać), wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. Jeśli piekarnik jest gazowy, temperatura musi być ok. 10 o wyższa. CHLEB Z JABŁKAMIRozczyn: 5 dag drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka mioduWszystko wymieszać i pozostawić na 10 minut.3 jabłka starte na drobnych oczkach, 3 szklanki wody, 1 kg mąki razowej pszennej,0,5 kg mąki białej, 1 szklanka płatków owsianych,1 szklanki oleju, 3 łyżeczki soliDo gotowego zaczynu dodać jabłka, wodę, sól, dobrze wymieszać wsypując powoli mąkę, wyrabiając ciasto przez 15 minut. Na koniec dodać płatki owsiane, olej i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotowane foremki wysmarować olejem. Formować małe bochenki i odstawić na 30 - 45 minut aż podrośnie. Piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.CHLEB PSZENNY Z OTRĘBAMIRozczyn: 1 szklanka ciepłej wody,7 dag drożdży,2 łyżki cukru złocistego lub mioduWymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Z jednego kilograma mąki białej odsypać 2 szklanki, a w to miejsce wsypać 2 szklanki mąki z pełnego przemiału, RAZOWEJ GRAHAM. Dodać 3 szklanki otręb pszennych, 10 łyżek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego, można dodać trochę sezamu, 3 łyżeczki soli. Do tych wymieszanych składników dodać przygotowany rozczyn i 2 3 szklanki ciepłej wody. Wyrobiać ciasto około 5 - 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych foremek i pozostawić do wyrośnięcia na około 35 minut. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut i w temperaturze 150 C następne 30 minut. Link do komentarza
Lena_M Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #3 Napisano 17 stycznia 2010 PRZEPISY POLSKIE(specjalnie dostosowane do pieców chlebowych)tak gdzie jest ? ma być półPodane niżej przepisy na chleby bezglutenowe dotyczą wypieku z aparatem firmy SEVERIN (choć z innymi automatami oczywiście również będą jak najbardziej przydatne): CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ AMARANTUSA 1 i 1/2 kubka mąki MIX PKU 1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej 1 łyżka mąki z amarantusa 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 2 duże łyżki oleju 450 ml mleka pełnotłustego 1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker szczypta soli Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!). Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program szósty do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia H-DUNKEL (pieczywo ciemniejsze, bardziej przyrumienione). Na wyświetlaczu powinien pojawić się czas pieczenia 3 godziny i 40 minut. Uruchomic piecyk przyciskiem START. CHLEB BEZGLUTENOWY 3 kubki mąki MIX PKU 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 2 duże łyżki oleju 450 ml mleka pełnotłustego 1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker szczypta soli Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie na drożdże!). Następnie wykonać takie same czynności jak w przepisie dla chleba bezglutenowego z mąką amarantusa.CHLEB GRAHAM1 szklanka wody, 2 szklanki mąki pszennej 750,1 szklanki mąki żytniej 10501 szklanki mąki amarantu, paczka drożdży suszonych, 3 łyżeczki cukru złocistego2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mleka sojowegoWszystkie wyżej podane składniki włożyć do automatu, nastawić odpowiedni program i upiec chleb.CHLEB450 ml wody,40 gram oliwy z oliwek,1 płaskiej łyżeczki soli,3 łyżki miodu,łyżka cynamonu,100 gram rodzynek, 4 dag drożdży, 650 gram mąki (pół na pół - razowa i biała)Wszystkie produkty wsypać do maszyny, ustawić na wybrany program i upiec. Przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawaniaskładników:200ml mleka3 jajka (duże)szczypta solimąka pszenna 650grcukier 50gr5dkg rodzynek1/6 paczki naszych świeżych drożdżyNa jedno mieszadło 2 jajka, reszta po połowie w/w składników.przepis na dobry chleb z automatu na dwa mieszadła, w kolejności dodawaniaskładników:___________________________________________________________________Uwaga dotycząca poniższych przepisów:Tam gdzie pojawia sie znak zapytania powinno byc:1/2 czegosnp. drozdze 1/2 luzki.Chleb pszenny jasnywoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimasło lub olej ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis lub Schnellprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb pszenny mieszanywoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimasło lub olej ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 300 gmąka pszenna razowa 100 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis lub Schnellprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb pszenny razowywoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier lub miód 1 łyżkamasło lub olej 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 100 gmąka pszenna razowa 300 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis lub Volkornbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb ziołowymaślanka 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimasło lub olej 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gulubione zioła (np. zioła prowansalskie, oregano + czosnek) 4 łyżki(łącznie)drożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Francuski biały chlebwoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier 2 łyżeczkiolej roślinny 2 łyżeczkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkiprogram Weissbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Francuski chleb miodowywoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkimiód 1 łyżkaoliwa z oliwek 2 łyżeczkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkiprogram Weissbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Jogurtowy chleb pełnoziarnistywoda 200 mljogurt 130 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 200 gMąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Volkornbrot lub Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb a la pizzawoda 320 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 golej roślinny 1 łyżkaoregano 2 łyżkiser parmezan 2 łyżkidrobno pokrojona kiełbasa salami 50 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis - od razu piec!przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Słodki chlebwoda 200 mlmleko + 1 jajko łącznie 130 mlmasło 1 i ? łyżkisól 1 i ? łyżeczkimiód 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkiprogram Hefekuchen - włączyć od razu!przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb jogurtowywoda lub mleko 200 mljogurt 130 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb z ziarnamiwoda 330 mlmasło ? łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 200 gmąka żytnia razowa 100 gulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis lub Volkornbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb pszenno-żytniwoda 330 mlmasło 1 i ? łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 150 gmąka pszenna razowa 250 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Volkornbrot lub Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb wiejskiwoda 330 mlmasło 1 i ? łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb z rodzynkami i orzechamiwoda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkipokruszone orzechy 5 łyżekrodzynki - dodać po sygnale! 100 gprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb ziemniaczanywoda + jajko łącznie 310 mlmasło 2 łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gugotowane, starte ziemniaki ? kubeczkadrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb z rodzynkamiwoda 330 mlmasło 4 łyżkisól 1 i ? łyżeczkimiód 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 grodzynki 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chleb bananowywoda lub mleko 320 mlmasło 3 łyżkisól 1 łyżeczkacukier + cukier waniliowy 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gstarty banan 1 okazałydrożdże ? łyżkiprogram Basis - od razu piec!przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Buła drożdżowa z makiem i rodzynkamiwoda lub mleko 330 mlmasło 4 łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier 5 łyżekmąka pszenna (typ 550) 500 gmak ? kubeczkarodzynki - dodać po sygnale! 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Ciasto na pizzęwoda 330 mloliwa z oliwek 1 łyżkasól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Teig- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min.do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.Razowe ciasto na pizzęwoda 330 mloliwa z oliwek 1 łyżkasól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 300 gmąka pszenna razowa 100 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Teig- przygotowanie spodów j.w.Chleb gryczanywoda 330 mlmasło 1 łyżkasól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 150 gmąka gryczana 150 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb pszenny ciemnywoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimasło ? łyżkimąka pszenna (typ 500) 100 gmąka pszenna razowa 300 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basis lub Volkornbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Włoski biały chlebwoda 330 mlsól 1 i ? łyżeczkicukier 1 łyżeczkaolej roślinny 1 i ? łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże ? łyżkiprogram Weissbrotprzypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L)Chlebek korzennywoda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier 4 łyżkikakao 3 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gprzyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżkiorzechy 5 łyżekrodzynki - dodać po sygnale! 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Chleb na zakwasiewoda 220 mlmąka żytnia razowa 200 gmąka pszenna razowa 100 gmąka pszenna "biała" 150 gzakwas 150 gdrożdże ? łyżeczkisól 1 i ? łyżeczkicukier ? łyżkimasło lub olej 1 łyżkaprogram VollkornbrotChlebek tureckiwoda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i ? łyżeczkicukier 4 łyżkikakao 3 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gorzechy 5 łyżekrodzynki 100 gdrożdże ? łyżkiprogram Basisprzypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H)Smacznego Link do komentarza
Mathir Napisano 28 stycznia 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 28 stycznia 2010 Dzięki! Można piec i piec Napisz mi tylko, co to jest mąka pszenna bułkowa. Nie widziałem jej w sklepach? Jakaś specjalna? Link do komentarza
Lena_M Napisano 29 stycznia 2010 Udostępnij #5 Napisano 29 stycznia 2010 Zgodnie z polską normą rozróżniamy następujące typy mąki pszennej: ? 450 tortowa, ? 500 krupczatka, ? 550 luksusowa, ? 650 bułkowa, ? 750 i 850 chlebowa, ? 1400 sitkowa, ? 1850 graham, ? 2000 razowa. Link do komentarza
edwl Napisano 31 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 31 stycznia 2010 Cytat Zgodnie z polską normą rozróżniamy następujące typy mąki pszennej: ? 450 tortowa, ? 500 krupczatka, ? 550 luksusowa, ? 650 bułkowa, ? 750 i 850 chlebowa, ? 1400 sitkowa, ? 1850 graham, ? 2000 razowa. Człowiek uczy się całe życie Muszę się rozejrzeć, bo mąki bułkowej w sklepie jeszcze nie widziałem. Link do komentarza
anerita Napisano 1 lutego 2010 Udostępnij #7 Napisano 1 lutego 2010 A 1400 - sitkowa też chyba pierwszy raz słysze... Link do komentarza
edwl Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #8 Napisano 2 lutego 2010 Ale jak poguglałem, to wszystkie informacje są OK! Link do komentarza
Jan_13 Napisano 3 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 3 lutego 2010 Ale ilość tych chlebków jest imponująca. Niektóre receptury naprawdę intrygujące Link do komentarza
anerita Napisano 3 lutego 2010 Udostępnij #10 Napisano 3 lutego 2010 Chętnie spróbuję chleba orzechowego.Mam tak dużo orzechów, że aż nie wiem co z nimi robić. Link do komentarza
Bopet Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #11 Napisano 4 lutego 2010 Chleb jogurtowy! To brzmi smacznie Link do komentarza
Super B Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 7 lutego 2010 Moja żona piecze 2 domowy chleb razy w tygodniu. Już nawet nie pamiętam jak smakuje taki ze sklepu i nie żałuję Link do komentarza
mirakula Napisano 4 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 4 marca 2010 Cytat Moja żona piecze 2 domowy chleb razy w tygodniu. Już nawet nie pamiętam jak smakuje taki ze sklepu i nie żałuję Ja pieke chleb codziennie od ponad 1,5 roku. Pieczywo wyrabiam recznie i wypiekam w piekarniku. Jesli chodzi o make na bulki to uzywam luksusowej albo mieszam luksusowa z chlebowa 750 lub innymi czasami dodaje mielona kasze gryczana Link do komentarza
Mathir Napisano 5 marca 2010 Autor Udostępnij #14 Napisano 5 marca 2010 Z kaszą powiadasz? Spróbuję! Link do komentarza
Konfi Napisano 7 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 7 marca 2010 Podoba mi się ta moda na pieczenie chlebka w domu Link do komentarza
mirakula Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #16 Napisano 8 marca 2010 Najprostszy przepis na chlebek 1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )15g drożdży łyżeczka miodu dwie płaskie łyżeczki soli 250 ml wody cieplej Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min smacznego Link do komentarza
Konfi Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 13 kwietnia 2010 Ooo! Ten przepis też jest fajniusi Link do komentarza
Bopet Napisano 14 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 14 kwietnia 2010 Cytat Najprostszy przepis na chlebek 1/2 kg maki 550 lub 750 (tyle ze przy 750 ciasto musi byc czesciej zagniatane )15g drożdży łyżeczka miodu dwie płaskie łyżeczki soli 250 ml wody cieplej Wszystko razem dokładnie zagnieść zostawic do rosniecia (przy mące 550 zagniatac co poł godz x2 przy 750x 3 ) chlebek jest wtedy bardzo puszysty. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i w zalezności od tego czy chce sie piec go w foremce czy na blaszce z piekarnika wkłada sie też i rozgrzewa blachę. Na rozgrzana blache lub forme wyłożyć chleb wysmarowac jajkiem rozbełtanym posypac ziarnkami mozna tez niczym nie smarowac tez jest pycha skórka chrupiąca. Chlebek pieke rowno 37 min smacznego Smacznie się czyta ten przepis. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 4 maja 2010 Udostępnij #19 Napisano 4 maja 2010 Kiedyś często piekłam chlebek w piecu chlebowym.ale teraz tylko raz gdy testowałam mój prywatny piec chlebowy opalany drewnem...Ja to robie w ten sposób: z a c z y n: - 5 dag drożdży - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka letniej wody c i a s t o c h l e b o w e: -1/2 kg mąki żytniej - 20 dag mąki pszennej -1 szklanka otrąb -około 1/2 l wody - kminek, , sól - smalec do wysmarowania blaszkiNajpierw przygotowuje zaczyn.Wieczorem drożdże rozpuszczam w letniej wodzie i mieszam z mąką.Rano kiedy zaczyn wyrośnie dodaje do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby, kminek i długo (około 30 minut) wyrabiam. Po wyrobieniu ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Blachę smaruje smalcem, nakładam ciasto, posypuje kminkiem i odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośniętychlebpiekę w dobrze nagrzanym piecu przez około 1,5 godziny.Po wyciągnięciu z pieca,gdy jest jeszcze ciepły wierzch chlebka smaruję smalcemNiekiedy piekłam tylko na bazie mąki pszennej,ale taki chleb krócej zachowuje świeżość. Link do komentarza
Draagon Napisano 2 lutego 2011 Udostępnij #20 Napisano 2 lutego 2011 Ja piekę w piekarniku w bloku chleb pszenny formowany ręcznie - razowy w foremkach oba na zakwasie naturalnym, i bułki bostońskie A w budowanym domu marzy mi sie taki piec chlebowy TRZY w JEDNYM Tylko cena bagatela 12000 euro... ciut, a właściwie sporo za drogo Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się