radek9556 Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 2 grudnia 2009 Witam jestem nowy i mam problem. Odziedziczyłem dość duży dom zbudowany na planie kwadratu z dachem kopertowym.1991rokPow. zabudowy 109.9m2Pow. użytkowa 172.8m2Pow całkowita 329.7m2Kubatura 1005.0m3Szerokość kwardatu 9.65m (klatka schodowa dobudowana z prawej strony szerokość 2.60m)Dom ten ma 3 kondygnacje na parterze znajdują się pomieszczenia gospodarcze wraz z kotłownią ok 80m2. Pierwsze piętro 86.6m2 a drugie piętro 86.6m2. Problem polega na tym iż dom miał być przeznaczony dla 2 rodzin. 1 i 2 piętro są identycznie zbudowane. Otóż chciał bym przeprojektować dom tak aby mieszkała w nim jedna 4 osobowa rodzina. Czy jest to możliwe?? Czy bardziej opłaca się budować nowy dom? Link do komentarza
slawek75 Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 2 grudnia 2009 Jak najbardziej możliwe.Polecam swoje usługi. Link do komentarza
dżoana Napisano 2 grudnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 2 grudnia 2009 Cytat Jak najbardziej możliwe.Polecam swoje usługi. Po pierwsze gratuluje spadku. To już jest bardzo duży zysk posiadając działkę i mury. A koszt remontu zależy od tego jak porządnie został zbudowany i jak mocno trzeba będzie go zmienić. Po drugie zawsze można jeden poziom wynajmować i mieć z tego zawsze jakiś zysk.A po trzecie wcale nie jest ten dom taki duży. Sama mam znajomych, którzy maja duże domy. Taka duża przestrzeń jest cudowna, można ją bardzo ładnie i praktycznie zagospodarować. Mają salon z jadalnią i kuchnią na przestrzeni około 90m2, niby jedno pomieszczenie a tak zagospodarowane i ładnie pozasłaniane że z salony nie widać kuchni bo jest na planie litery "L". Pokoje dzieci są pourządzane tak jak mini mieszkanka - osobno sypialenka, własna garderoba, i kącik do nauki. Pan domu ma pokój na własne hobby, Pani domu pomieszczenie na szwalnie. Nie trzeba w takim domu upychać kilku funkcji w jednym pomieszczeniu. I to jest wspaniałe. Tylko dobrą ekipę, ewentualnie architektów i do dzieła. Mogę polecić jednych i drugich jeśli jest to na terenie Dolnego Śląska. Link do komentarza
radek9556 Napisano 2 grudnia 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 2 grudnia 2009 Dziękuje za powyższe odpowiedzi. Dom znajduje się w Małopolsce więc nie jest tak daleko do Dolnego Śląska. Narazie tylko planujemy ponieważ trzeba nagromadzić trochę środków. Działka jest dość duża 15ar wiec jeszcze co do domu chciałbym dobudować najlepiej garaż 2 stanowiskowy. Narazie auto garażuje w blaszaku. Do wymiany są także rury doprowadzające wodę (metalowe) do grzejników i umywalek ponieważ przepuszczają mało wody i rdzewieją (grawitacyjnie). Co do ogrzewania paliwo stałe(kocioł uniwersalny) plus zasobnik gazowy na wodę 100l. Dom był budowany z cegieł MAX, dach blacha. Link do komentarza
radek9556 Napisano 2 grudnia 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 2 grudnia 2009 Mam jeszcze jedno pytanie... Czy da się dobudować kominek do pomieszczenia w którym go nie było? Czy jest to nie opłacalne? Link do komentarza
Mathir Napisano 3 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 3 grudnia 2009 Opłacalne w jakim sensie? Jeśli w wizualnym, to oczywiście Link do komentarza
radek9556 Napisano 3 grudnia 2009 Autor Udostępnij #7 Napisano 3 grudnia 2009 Czy dużo na to trzeba wydać. Doprowadzając spaliny z kominka do komina to raczej dużo trzeba przerabiać... Link do komentarza
Super B Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 4 grudnia 2009 To zależy, gdzie są przewody kominowe Link do komentarza
KAROI Napisano 7 grudnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 7 grudnia 2009 Jeśli daleko, to lepiej zapomnieć! Link do komentarza
radek9556 Napisano 12 grudnia 2009 Autor Udostępnij #10 Napisano 12 grudnia 2009 Niestety daleko. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się