Skocz do zawartości

Wyspa w kuchni


simon_wicz

Recommended Posts

Napisano
W moim projekcie też powoli rodzi się wyspa. Sama kuchnia jest dosyć mała - ma 10m2 ale jadalnia daje dodatkowe 16m2. W sumie jest 26m2 - i przy tej powierzchni na papierze wygląda to dosyć funkcjonalnie.
Wyspa ma być tylko blatem roboczym, cała reszta znajdzie się na przeciwległej ścianie.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Na wyspę w kuchni potrzeba sporo miejsca, aby taka wyspa była funkcjonalna powinna mieć 140 cm długości, 80 szerokości, po obu stronach po 100 cm na przejście. Można oczywiście postawić mniejszą wyspę, natomiast wyspa 140 z płytą grzewczą po obu stronach powinna mieć po 40 cm blatu na odstawienie naczyń, itp. Na wyspie najlepiej umieścić strefę gotowania, zlew wysunięty na pokój i mycie garnków to nie najlepszy pomysł icon_smile.gif Na wyspie można gotować z przyjaciółmi, rozmawiać z domownikami. Wyspa może też być ewentualnie dodatkowym blatem roboczym i miejscem na szafki i nie zawierać ani zlewu ani płyty grzewczej. Jeśli nie mieści się wyspa dobrym rozwiązaniem jest też półwysep dostawiony jednym bokiem do ściany.

Projektowanie wnętrz
http://gutdesign.iportfolio.pl/




Wyspy, półwyspy, barki >> http://kuchenne.net/index.php/W-centrum-kuchni << Gotowe projekty galeria
Napisano (edytowany)
Hmm, a czy taka wyspa jest w ogóle funkcjonalna? Przy dużej kuchni może i tak. Na pewno fajnie to wygląda, ale jak jest z wygodą poruszania się po takiej kuchni? Sprawdza się w codziennym życiu? moja kuch ni i tak jest chyba zbyt mała żeby coś takiego zrobić, ale pytam z ciekawości icon_smile.gif Edytowano przez BoBudowniczy (zobacz historię edycji)
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Wyspa w kuchni jest znakomitym rozwiązaniem, ale trzeba mieć po pierwsze dużą kuchnię, a po drugie odpowiednio zrobiona instalację, jeżeli chcielibyśmy na takiej wyspie mieć kuchenkę czy tez kran. Nie jest to oczywiście problem, ale wiąże się z większymi kosztami.
Napisano
Ciekawa jestem jak to wygląda. bardzo dobry pomysł tylko chyba nie sprawdza się w małych pomieszczeniach. Czy dobór sprzętu agd musi być specjalny pod zabudowę czy mogą też być wolnostojące? Czy zależy to tylko i wyłącznie od tego jak będę miała zaprojektowaną wyspę?
Napisano
Cytat

Witam,
Mili Państwo ja z takim pytaniem.
Czy macie może tzw. wyspę w kuchni, to jest kuchenkę na środku( lub zlew)?
Jakie wymiary minimalne powinna mieć kuchnia by zrealizować taki pomysł, i sprawnie się w niej potem poruszać?
Co lepiej mieć na wyspie, kuchenkę czy zlewozmywak?
Pozdrawiam
Łukasz



Witam
Nie mam wyspy w kuchni, ale interesuje się tym tematem. Wyspa spełni swoją rolę w dużej kuchni, połączonej z jadalnią. Ale ja bym za bardzo nie eksponowała kuchenki czy zlewu na środku kuchni. Przy kuchence i zlewie zawsze jest najwięcej bałaganu. Lepiej zrobić wyspę z blatem. Albo jak już ktoś chce mieć kuchenkę na środku to lepiej ją zasłonić od strony jadalni tzw. barkiem i można to wykorzystać - można dostawić krzesełka barowe itd.
  • 1 rok temu...
  • 6 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dziękuję bardzo za odpowiedzi.   Za Panów radami zmniejszyłem na rotametrze przepływ do 2l przy zachowaniu tej samej temperatury na zasilaniu. Kocioł jest sterowany przez pogodówkę. Efekt? Zdjęcia chyba lepiej to oddadzą niż tysiąc słów. Przepraszam za niewyraźne pierwsze zdjęcie (na powrocie 28.2*C): To miejsce podłogi było zawsze najcieplejsze i miało ok 28*C.   Podsumowanie zdjęć: * belka zasilania: 38*C * belka powrotu: 28.2*C * temperatura podłogi w najcieplejszym miejscu: 24.6*C * temperatura w pokoju: 18.7*C   Rozumiem, że skoro teraz różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem wynosi 9.8*C, to rura jednak oddaje ciepło w podłogę, tylko ta szybko się wychładza i nie jest w stanie zakumulować ciepła i zagrzać pomieszczenia? Żeby było lepiej konieczna jest termomodernizacja, ale podłogówka sama w sobie działa dobrze i normalnie? Tutaj nie ma żadnego problemu z wykonaniem?   Z uwagi, że to jest tylko jedna pętla, to tymczasowo pewnie mogę zwiększyć przepływ do 2.5 albo nawet 3l, co zwiększy temperaturę na powrocie, ale także temperaturę podłogi i powietrza - przynajmniej do czasu aż podłączony zostanie ponownie grzejnik, który też powinien poprawić sytuację?
    • Tak duże straty ciepła muszą zostać ograniczone poprzez przemyślaną i kompleksową termomodernizację budynku. Zarówno zakres prac ociepleniowych, jak i sam projekt instalacji ogrzewania podłogowego, muszą wynikać z precyzyjnych obliczeń i profesjonalnego projektu. Podejmowanie decyzji „na oko” w tej kwestii to prosta droga do poważnych błędów. .
    • Wszystko jest dobrze, (pokój narożny z dwoma ścianami zewnętrznymi), jeżeli temperatura na zewnątrz  jeszcze spadnie, to różnica temperatur jeszcze się zwiększy, Aby utrzymać obecną temperaturę w pokoju (19,5-20°C), system grzewczy będzie musiał pracować jeszcze ciężej, co może skutkować koniecznością podniesienia temperatury podłogi, dłuższym czasem pracy instalacji. W skrajnym przypadku, przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych, system może nie być w stanie utrzymać nawet  zadanej przez pana temperatury powietrza w pomieszczeniu.     Tak duże straty ciepła muszą zostać ograniczone poprzez izolację ścian zewnętrznych. W przeciwnym razie ogrzewanie podłogowe stanie się niekomfortowe, a temperatura płyty podłogowej może negatywnie wpływać na zdrowie mieszkańców.
    • Kierownik budowy może być niechętny do tego wpisu, ponieważ dokumentuje on błąd, którego on nie wyłapał.
    • Oczywiście, że tak. Mało tego, geodeta jest ubezpieczony i z tego ubezpieczenia Inwestorowi powinny być wypłacone wszelkie koszty usunięcia pomyłki.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...