Skocz do zawartości

Historia edycji

Czapi

Czapi

Dnia ‎10‎.‎11‎.‎2018 o 21:51, ravhtc napisał:

Koniecznie na kawę ziarnistą.

Używana Jura i będziesz zadowolony przez lata.
Ja kupiłem model F50 Classic II gen. za 1400zl tj. ok. 1/3 ceny nowej.
Z tym, że ważne od kogo się kupi.
U mnie w mieście jest gość który poddaje gruntownemu serwisowi i regeneracji ekspresy używane z niskim przebiegiem kaw.
Po zakupie u niego odwiedziłem autoryzowany serwis Jury aby go rozkręcili i sprawdzili czy warto kupić. Zrobili tak i stwierdzili, że wygląda w środku jak nowy.
Ostatnio kupiłem kolejny u niego ekspres ale dla mamy i nieco tańszy, ale także kawę parzy wyśmienitą.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Odgrzewam kawę(oj, temat!).

Mam okazje kupić używany ekspres Jura Impressa C9 za około 700zł.Czy to dobra cena?Mamy obecnie taki ekspres w pracy i robi pyszną kawę, podgrzewa i spienia mleko prosto z kartonu (dobra opcja bo grzeje też bez spieniania).Robię sobie podwójne(nawet czasem potrójne cappuccino) z czego tylko jedno spieniam-mieści się wtedy w dużym kubku. Obsługę i konserwację już mam opanowaną. Wszystko pięknie tylko grat jest spory. Kawę pijam w domu tylko w weekendy.. Wypróbowałam różne metody parzenia kawy (kawiarki, przelewowe,kapsułki) i ta z Jury jest najlepsza....Tylko nie bardzo pasuje mi ta machina do kuchni.Szukałam mniejszych ekspresów z funkcja podgrzewania mleka bez spieniania(z tego co wiem to gorąca para podgrzewa ale jednocześnie pieni mleko w większości ekspresów)….Znacie jakiś ekspres z młynkiem i przepływowym podgrzewaniem mleka o "kompaktowych" wymiarach?No i w cenie do 1500zł?Widze dobre opinie o NiVONA 758,ale to już tysiak więcej....

Czapi

Czapi

Dnia ‎10‎.‎11‎.‎2018 o 21:51, ravhtc napisał:

Koniecznie na kawę ziarnistą.

Używana Jura i będziesz zadowolony przez lata.
Ja kupiłem model F50 Classic II gen. za 1400zl tj. ok. 1/3 ceny nowej.
Z tym, że ważne od kogo się kupi.
U mnie w mieście jest gość który poddaje gruntownemu serwisowi i regeneracji ekspresy używane z niskim przebiegiem kaw.
Po zakupie u niego odwiedziłem autoryzowany serwis Jury aby go rozkręcili i sprawdzili czy warto kupić. Zrobili tak i stwierdzili, że wygląda w środku jak nowy.
Ostatnio kupiłem kolejny u niego ekspres ale dla mamy i nieco tańszy, ale także kawę parzy wyśmienitą.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Odgrzewam kawę(oj, temat!).

Mam okazje kupić używany ekspres Jura Impressa C9 za około 700zł.Czy to dobra cena?Mamy obecnie taki ekspres w pracy i robi pyszną kawę, podgrzewa i spienia mleko prosto z kartonu (dobra opcja bo grzeje też bez spieniania).Robię sobie podwójne(nawet czasem potrójne cappuccino) z czego tylko jedno spieniam-mieści się wtedy w dużym kubku. Obsługę i konserwację już mam opanowaną. Wszystko pięknie tylko grat jest spory. Kawę pijam w domu tylko w weekendy.. Wypróbowałam różne metody parzenia kawy (kawiarki, przelewowe,kapsułki) i ta z Jury jest najlepsza....Tylko nie bardzo pasuje mi ta machina do kuchni.Szukałam mniejszych ekspresów z funkcja podgrzewania mleka bez spieniania(z tego co wiem to gorąca para podgrzewa ale jednocześnie pieni mleko w większości ekspresów)….Znacie jakiś ekspres z młynkiem i przepływowym podgrzewaniem mleka o "kompaktowych" wymiarach?

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nazwa pomieszczenia nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma obowiązku robić drzwi zewnętrznych ani do kotłowni, ani do pomieszczenia gospodarczego, w którym jest kocioł gazowy. Patrząc na rzuty i wizualizacje to projektant zaplanował w tym miejscu drzwi raczej ze względów estetycznych. Na wizualizacjach z pracowni są one nawet przeszklone. Ale ze względu na przepisy nie  ma obowiązku robienia w tym pomieszczeniu drzwi zewnętrznych. Nie jest wymagane nawet okno. Zresztą kocioł gazowy zgodnie z przepisami można umieścić nawet w kuchni albo łazience. Jeżeli standardowa zgoda od projektanta obejmuje możliwość rezygnacji z drzwi w tym miejscu to nie ma problemu. W innym przypadku trzeba ją od projektanta uzyskać indywidualnie.   Trzeba koniecznie pamiętać o jednej rzeczy odnośnie montażu. Wentylacja pomieszczenia z kotłem gazowym może być dowolna, także zrobiona jako mechaniczna z rekuperatorem tylko po łącznym spełnieniu 2 warunków: 1. Kocioł ma zamkniętą komorę spalania; 2. Kocioł jest przyłączony do koncentrycznego systemu powietrzno-spalinowego (rura w rurze). Przy czym odprowadzenie może być wykonane zarówno ponad dach, jak i przez ścianę zewnętrzną. We wszystkich innych przypadkach wentylacja w pomieszczeniu z kotłem musi być grawitacyjna.   
    • Zasadniczy problem polega na tym, że wannę można oprzeć tylko na takiej solidnej i sztywnej obudowie, jaka opisał Podczytywacz. Każda inna powinna być zrobiona na niezależnym stelażu, który będzie tylko osłaniał wannę, ale nie będzie przez nią obciążony. 
    • Przy zakupie planów jest zgoda na zmianyy, zapewne masz na mysli projektanta który będzie robiła adaptację? Zakładajac że można zmienić nazwę tego pomieszczenia jak to wpływa na moje pytanie?
    • Przede wszystkim musisz zapytać projektanta. Przynajmniej tego, który wykonuje plan zagospodarowania działki, bo oni często mają zgodę projektantów obiektu na wprowadzanie w planach zmian.
    • Cześć jestem nowy na tym forum jak i na początku drogi budowy własnego domu jednorodzinnego (wolnostojącego), potrzebuje porady, wybór padł na ten projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szyszkowcach-10-e-m606266e8ff536 Ogrzewanie: kocioł gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny + ogrzewanie podłogowe+ rekuperacja Według google i chata gpt, moc kotła na taka kubaturę to 20-25kW Jesli zmienię kotłownie na etapie adaptacji na pom. gospodarcze lub pom. techniczne i moc kotła nie przekroczy 21kW (czy tam 25kW)+Kocioł wpisany jako "urządzenie grzewcze w pomieszczeniu technicznym/ gosp." Może nie być drzwi wejściowych zewnętrznych do kotłowni?  Jak to obecnie wygląda w świetle obowiązujących przepisów? Oczywiście zachowując odpowiednią wentylacje w takim pomieszczeniu nie zależnie jak sie będzie nazywała.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...