boas43 Napisano 15 lipca 2009 #1 Napisano 15 lipca 2009 WitamNiedługo stanę się właścicielem budynku jednorodzinnego w którym to chciałbym dokonać delikatnych przeróbek tj:- chciałbym kilka okien zamurować - wykuć w ścianie zewnętrznej drzwi wychodzące na taras- wykuć kilka okien w piwnicy - ocieplic budynekCzy do tych prac wymagane jest jakieś zezwolenie,jeżeli tak to prosze powiedzieć krok po kroku co jest potrzebne i gdzie sie udac z tymi papierami/pozwoleniami
byku022 Napisano 15 lipca 2009 #2 Napisano 15 lipca 2009 witam myśle że do zmiany miejsca okien i drzwi nie potrzebuje pan zezwolenia : D
KAROI Napisano 16 lipca 2009 #3 Napisano 16 lipca 2009 Nie wiem czy coś się nie zmieniło, ale jeszcze niedawno było tak, że zmiana wielkości otworów w istniejącym domu, nie była kwalifikowana jako remont (nie stanowiła odtworzenia stanu pierwotnego). Tylko wówczas prace można wykonywać na podstawie zgłoszenia. Zmiana wielkości otworów okiennych, czy też drzwiowych w starym domu jest traktowana jak przebudowa obiektu! A to wiąże się z koniecznością uzyskania pozwolenia na budowę.Ale jeszcze raz powtarzam. Nie mam pewności, czy przepisy się nie zmieniły, bo nie śledzę ich na bieżąco. Pozdrawiam.
Rafal63 Napisano 11 sierpnia 2009 #4 Napisano 11 sierpnia 2009 Nie ingerujesz w konstrukcje nosna budynku, wiec nie potrzebujesz zezwolenia. Z drugiej strony wszystko zalezy od wielkosci okien oraz proporcji otworów do scian. Powiedzmy, ze chcesz miec w piwnicy trzy okna o szerokosci 1,5 - 2 m i wysokosci 50 cm w scianie o dlugosci 7m. Masz taki kaprys. Wtedy jest to juz inna bajka.Pozdrawiam
Redakcja Napisano 12 sierpnia 2009 #5 Napisano 12 sierpnia 2009 Przewidywany zakres zmian wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Trzeba więc wystąpić o wydanie warunków zabudowy (przebudowy) lub porównać je z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Konieczny też będzie projekt przebudowy.
gosineczka Napisano 12 sierpnia 2009 #6 Napisano 12 sierpnia 2009 Dzień dobry. Jestem właścicielką drewnianego domu z roku 1921. Dom w połowie jest mieszkalny, a druga część to zabudowanie gospodarcze. Chcę część gospodarczą z drewnianej zamienić na murowaną (prawie jak Kazimierz Wielki) oraz zmienić dach na nowy, bo szkodniki zżarły krokwie. Poradźcie od czego zacząć załatwianie formalności. Z góry dziękuję.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się