Jan_13 Napisano 13 lipca 2009 #1 Napisano 13 lipca 2009 Jakiej klasy panele podłogowe należy stosować w kuchni?
KAROI Napisano 14 lipca 2009 #2 Napisano 14 lipca 2009 To tekst z BD:Klasa użyteczności paneli określa ich przeznaczenie zależnie od natężenia ruchu w pomieszczeniu, w którym będą układane.Jest 6 klas:21, 22, 23 – dla pomieszczeń mieszkalnych, 31, 32, 33 – dla pomieszczeń użyteczności publicznej. Druga cyfra 1, 2 i 3 oznacza intensywność użytkowania odpowiednio – niską, średnią i wysoką.Klasa użyteczności paneli Panele oznaczone poniższymi klasami najlepiej nadają się do: * 21 – sypialni, gabinetu, pokoju gościnnego; * 22 – salonu, jadalni, pokoju dziecięcego; * 23 – korytarza, kuchni, salonu.Klasa ścieralności paneli laminowanychOkreśla ich odporność na ścieranie. Jest 5 klas (wg normy EN 13329) oznaczonych literami AC i cyfrą od 1 do 5: od bardzo słabej do bardzo wysokiej – dla paneli przeznaczonych do pomieszczeń mieszkalnych i użyteczności publicznej. * AC1 – bardzo słaba - sypialnia, pokój gościnny * AC2 – słaba – gabinet, jadalnia, * AC3 – dobra – salon, pokój dziecięcy * AC4 – wysoka -przedpokój, hol, kuchnia, pokój dziecięcy, biuro * AC5 – bardzo wysoka - przedpokój, kuchnia, biuroEPLF – European Producers of Laminate Flooring EPLF – European Producers of Laminate Flooring – Europejskie Stowarzyszenie Producentów Podłóg z Paneli Laminowanych – producent paneli jest członkiem tego stowarzyszenia lub jest przez nie polecany.
KAROI Napisano 17 sierpnia 2009 #3 Napisano 17 sierpnia 2009 A tu ciekawa propozycja do kuchni - panele imitujące płytki ceramiczne:http://www.budnet.pl/Delikatny_jasny_wzor_...ne,i=12704.html
micolay Napisano 20 sierpnia 2009 #4 Napisano 20 sierpnia 2009 W komforcie jest dużo fajnych paneli http://www.komfort.pl/panele A jak się weźmie od nich ekipę do montażu podłogi, to uzyskuje się 12% rabatu. Można o tym pomyśleć.
KAROI Napisano 21 sierpnia 2009 #5 Napisano 21 sierpnia 2009 Faktycznie fajne. Jest nawet panel "udający" trawertyn. Tym mnie kupili
skira Napisano 22 sierpnia 2009 #6 Napisano 22 sierpnia 2009 (edytowany) A mnie wykładzina udająca trawę urzekła Może na taras se kupię Edytowano 22 sierpnia 2009 przez skira (zobacz historię edycji)
KAROI Napisano 23 sierpnia 2009 #7 Napisano 23 sierpnia 2009 Cytat A mnie wykładzina udająca trawę urzekła Może na taras se kupię Jeśli to miało być szyderstwo, to nie wiem jaki jest jego cel? Jeśli nie to sorry!
skira Napisano 24 sierpnia 2009 #8 Napisano 24 sierpnia 2009 Oj nie nie, po prostu podobał mi się Twój zwrot "panel "udający" trawertyn", a że taka wykładzina naprawdę jest, to myślę o zakupie na taras. Moi sąsiedzi tak mają i prawie im zazdroszczę
Super B Napisano 25 sierpnia 2009 #9 Napisano 25 sierpnia 2009 A ja nie polecam jednak paneli do kuchni. Odnoszę wrażenie, że płytki zachowują się lepiej. To oczywiście skrajnie subiektywne stanowisko... ale moje
skira Napisano 31 sierpnia 2009 #10 Napisano 31 sierpnia 2009 Cytat A ja nie polecam jednak paneli do kuchni. Odnoszę wrażenie, że płytki zachowują się lepiej. To oczywiście skrajnie subiektywne stanowisko... ale moje Ja też chyba wolałabym płytki, ale teraz są takie panele odporne na wilgoć i ścieranie, ze coraz więcej ludzi się na nie decyduje.
cyma2704 Napisano 31 sierpnia 2009 #11 Napisano 31 sierpnia 2009 Cytat Ja też chyba wolałabym płytki, ale teraz są takie panele odporne na wilgoć i ścieranie, ze coraz więcej ludzi się na nie decyduje. Jeżeli kuchnia służy do przygotowywania śniadań i kolacji, a nie do codziennego gotowania obiadów to można się pokusić o panele. Mam sposobność obserwować panele w kuchni i nigdy bym ich we własnej nie położyła. Po dwóch latach intensywnej eksploatacji są w fatalnym stanie. Powyginane brzegi, porysowane, poplamione i ogólnie przedstawiają żałosny wygląd.
KAROI Napisano 3 września 2009 #12 Napisano 3 września 2009 A czy to były panele o odpowiedniej wytrzymałości? Wydaje mi się, że takie zniszczenia już po dwóch latach... to groza! Też mam okazję obserwować (za dużo powiedziane, po prostu ostatnio oglądałem) panele w kuchni. Po dłuższym okresie czasu (prawie 4 lata) wyglądają lepiej niż to co opisane zostało przez cyma2704. A pani domu naprawdę lubi gotować
Super B Napisano 18 września 2009 #13 Napisano 18 września 2009 I dlatego do kuchni, tak jak pisałem... lepsze są płytki
KAROI Napisano 20 września 2009 #14 Napisano 20 września 2009 Ale niektóre panele lepiej wyglądają Według mnie
Konfi Napisano 17 marca 2010 #16 Napisano 17 marca 2010 Mnie podobają sie takie panele podłogowe, które udają błytki ceramiczne
Super B Napisano 18 marca 2010 #17 Napisano 18 marca 2010 Po raz kolejny napiszę - płytki są lepsze od paneli udających płytki!
edwl Napisano 19 marca 2010 #18 Napisano 19 marca 2010 Cytat Po raz kolejny napiszę - płytki są lepsze od paneli udających płytki! Dlaczego?
Konfi Napisano 22 marca 2010 #20 Napisano 22 marca 2010 Nie wiem dlaczego, ale j.w.!!! Lubię takie panele.
Pańcia Napisano 7 września 2010 #21 Napisano 7 września 2010 Różnie bywa z tymi panelami, dużo zależy np od modelu.Mam w kuchni panele imitujące kamień z Komfortu dokładnie te..jestem absolutnie oczarowana i zadowolona. Szybko się myją i nie widać brudu;) są lekko chropowate, prawie nie widać łączeń. wygladaja jak prawdziwy kamieńNatomiast w przedpokoju umaniły mi się panele podobne do płytek z Kronopolu..i jestem totalnie niezadowolona, efekt beznadziejny;/ Cholernie cieżko je umyć (o tysiąc razy gorzej niz płytki prawdziwe);/ są dziwnie śliskie,jak plastikowe;/ lipa..wiec ciesze sie ze to bardzo mala powierzchnia bo cena za m2 jest duza jak za taki bajer;/ to te: wiec panele tak ale ceglane nie plytkowe;)
KEMIZO Napisano 13 września 2010 #22 Napisano 13 września 2010 WitamA ja zamiast paneli polecałabym płytki marmurowe bądż granitowe z kamienia indyjskiego bądż chińskiego. Doskonale prezentują się w kuchni i nie tylko .Przy tym dostępne są w niewygórowanych cenach.Warto zajrzeć na stronęwww.kemizo.pllub na aukcje allegro.plhttp://allegro.pl/plytki-granitowe-black-g...1194327596.htmlhttp://allegro.pl/plytki-marmurowe-rain-fo...1201281018.htmlhttp://allegro.pl/plytki-granitowe-kashmir...1204114604.htmlPozdrawiamSandra Korsak
gites Napisano 13 września 2010 #23 Napisano 13 września 2010 (edytowany) Sam pomysł układania marmuru w kuchni jest nieporozumieniem.Po pierwsze - zarysować go można np upadająca szklanką, okruchami pod butem, twardym obuwiem, piaskiem (kwarcem - twardość 6 w skali Mohsa, podczas gdy marmur ma 3-3,5) a wydając tyle kasy (wcale nie mało za m2 bo szybko licząc wymiar płytki wychodzi około 200 PLN) nie możemy narażać się na dodatkowe koszty. Nie poruszam tematu GATUNKU I bo to odrębny temat do dyskusji Po drugie - widać wszelkie przebarwienia i bez wcześniejszej impregnacji nie ma sensu narażać Pani domu na skołatane nerwy. O przebarwienia w kuchni nie trudno: kawa, soki owocowe, soki z warzyw (np. buraki), ocet, herbaty, oleje roślinne, tłuszcze z patelni, pomidory i tak mogę w nieskończoność. Proszę sprawdzić - sok z wiśni na białym marmurze i wycieczka do apteki po relanium:)Granit natomiast - OK tu się zgodzę - twardszy 2 razy od marmuru bo aż 6-7 czyli może deko więcej od kwarcu (piasku) i odporny na wszelkie zło środowiska.Płytki popularne w kuchni: czyli okładzina ceramiczna ma od 6 w górę wg Mohsa a o ile taniej (zakładając, ze to nie Bóg wie jakie produkty z Hiszpanii etc.)Generalnie apeluję o więcej obiektywnych informacji a nie o żywą reklamę i zdawkowe informacje, które mamią oko/ucho, bo jak ktoś usłyszy słowo marmur to zaraz myśli, że jest na jednej z wysp greckich, gdzie nawet podjazdy do garażu są z marmuru. Tyle, że tam to taki popularny surowiec, że o niczym innym nikt nie pomyśli.Reasumując - wkroczyliśmy w taki etap rozwoju gospodarczego, że możemy wybierać do woli, ale trzeba nam dać argumenty, które nie kończą się na linkach z portalu aukcyjnego:)Pozdrawiam Edytowano 13 września 2010 przez gites (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się