Bartosz_Zawada Napisano 29 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 29 czerwca 2009 Wiem, że to pytanie wraca jak bumerang na forum, ale ciekaw jestem opinii ekspertów z firm, czy konieczne jest docieplenie ściany fundamentowej, jeśli dom nie ma piwnicy? Link do komentarza
Sto-Ispo - chemia budowlana i ocieplenie Napisano 29 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 29 czerwca 2009 Ścianę fundamentową należy ocieplić, aby uniknąć mostka termicznego. Rezygnacja z ocieplenia ściany fundamentowej może znacznie osłabić efekt ocieplenia budynku a w skrajnym wypadku może powodować lokalne przemarzanie i w efekcie zagrzybienie. Link do komentarza
cesary4 Napisano 29 czerwca 2009 Udostępnij #3 Napisano 29 czerwca 2009 Witam. U mnie sciana fundametowa ma 1,8m. Musialem obsypac to ziemia i zostawilem tylko 40 cm cokolu nad powierzchnia ziemi, czy w moim przypadku nie wystarczy ocieplic tylko te czesc cokolowa?? i czy najwazniejsze nie jest dobre zaizolowanie miejsca styku posadzki ze sciana??POzdr Link do komentarza
Deggial Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 1 lipca 2009 Wg mnie to stanowczo za mało. Najlepiej ocieplić fundament do samej ławy, chociaż przyjmuje się że ściana powinna być ocieplona min 50 cm poniż poziomu gruntu. Link do komentarza
mark01 Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 1 lipca 2009 Cytat Wg mnie to stanowczo za mało. Najlepiej ocieplić fundament do samej ławy, chociaż przyjmuje się że ściana powinna być ocieplona min 50 cm poniż poziomu gruntu. Wg zaleceń ocieplenie ścian fundamentowych powinno sięgać na głębokość przemarzania gruntu w zależności od rejonu Polski - od 0,8m na zachodzie do 1,4m na północy. W załączeniu mapka. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się