Skocz do zawartości

Sens inwestowania w pompę ciepła

MarcinKa

Recommended Posts

Napisano
Witam

Ostatnio myślałem nad obniżeniem kosztów ogrzewania mojego domku (około 200m2) i w związku z tym zastanawiałem się nad pompą ciepła. Jaka moc pompy byłaby dla mnie odpowiednia? Z tego, co się orientuję to są obecnie produkowane pompy ciepła o mocy w zakresie 7kW - 25kW ( http://solarus.pl/pompyciepla.php ) Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Napisano
Moim skromnym zdaniem ,nie bardzo się to opłaca ponieważ całkowity koszt zamontowania pompy to jakieś 70 tyś ,za te pieniądze masz jakieś 100ton węgla ,średnio w takim domku spalisz w roku około 4 tony ,lekko licząc wystarczy ci go na mniej więcej 25 lat ,oprócz tego doliczyć należy koszt energij elektrycznej potrzebnej do dogrzewania pompy ,jakiś jeden kilowat na cztery uzyskane to daje następne kilka lat ,ale to jest tylko moje zdanie i chętnie poczytam wypowiedzi innych
Napisano
Witam!
Tez zastanawiałem sie nad zainstalowaniem PC i na taki właśnie metraż. PC mocy 14kw, kolektor pionowy i całość ogrzewanie podłogówka i wycena instalatorów była około 100 tyś, więc mi przeszła ochota na PC bo podliczeniu wyszło mi ze założe piec gazowy kondensacyjny i solary i zostanie mi jeszcze pieniędzy na 20 lat na rachunki za gaz. PC w Polsce niebardzo też sie opłace przez cene prądu. Byłem bardzo zainteresowany PC, ale już wiem że to nieopłacalny interes.
Pozdrawiam icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
jeszcze ro czy dwa lata temu jak ktos zainwestował to powiedzmy ze nie straci ,ale na dzien dzisiejszy koszt samej pomy i kolektora to ok 40tys zł do tego sama instalacja w domu musi byc przewymiarowana wiec kolejne 10-15 wiecej zł
no ale koszty pradu poszły narazie o ok 15% za rok o tej porze ma byc kolejne 60% wiec ekonomia sie skonczyła
Napisano
my tez nie bralismy pod uwagę. Nawet gdyby miało to się kiedys tam zwócic - za te 20 czy 30 lat jesli dozyjemy:) to chyba mało kto ma tyle wolnej kaski w trakcie budowy:) a budujac na kredyt- jak robi zdecydowana wiekszosc- musimy do tej kaski doliczyc odsetki:) więc to już wogóle kiepski interes:)
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
https://budujemydom.pl/instalacje/pompy-ciepla/a/1336-dlaczego-i-dla-kogo-pompy-ciepla tu piszą, że 30-40tyś.

Mi generalnie pomysł się podoba i jakoś mi się nie chce wierzyc w te 100tyś, bo nikogo w życiu by nie było stać na ten rodzaj CO. Szczerze powiedziawszy, to ktoś chciał Cie zrobić na szaro... spójrz tu -> http://www.irlomet.bls.pl/p.p/pompa-ciepla...a-16-kw.id.html 16kw (na 200m ocieplonego domu chyba styknie) urzadzenie kosztuje ~28 000 więc za co to 72.000 ? Za wykonanie 2 odwiertów?
LOL
LOL2
Wybaczcie mi, ale 100 tys. to chyba na PC + wykończenie pustostanu :]
Napisano
Cytat

https://budujemydom.pl/instalacje/pompy-ciepla/a/1336-dlaczego-i-dla-kogo-pompy-ciepla tu piszą, że 30-40tyś.

Mi generalnie pomysł się podoba i jakoś mi się nie chce wierzyc w te 100tyś, bo nikogo w życiu by nie było stać na ten rodzaj CO. Szczerze powiedziawszy, to ktoś chciał Cie zrobić na szaro... spójrz tu -> http://www.irlomet.bls.pl/p.p/pompa-ciepla...a-16-kw.id.html 16kw (na 200m ocieplonego domu chyba styknie) urzadzenie kosztuje ~28 000 więc za co to 72.000 ? Za wykonanie 2 odwiertów?
LOL
LOL2
Wybaczcie mi, ale 100 tys. to chyba na PC + wykończenie pustostanu :]

a no wlasnie na taki dom trzeba PC 14kw, łączną sume odwiertów pod kolektor o długości 270m ,a to jest 270m x 120zł =32000zł (to jet koszt kolektora pionowego), podłogówka 200m2 x 100zł = 20 000 ,zasobnik 300l + piony cwu= 10 000 czyli 28 000 + 32 000 + 20000 + 10 000 = 90 000zł. to tak z grubsza. Chiałem założyć PC więc sprawdziłem żeczywiste koszty mam zrobione wyceny przez trzy różne firmy i są podobne koszty). Nie twierdze ze PC to złe rozwiazanie, ale trzeba się zastanowić czy opłacalne. Moim zdaniem jeśli ktoś ma dostep do gazu z sieci to lepiej założyć piec kondensacyjny z solarami. icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie Daga nie powiem, to co robisz ma swój urok i ostatecznie ma się wam podobać nie mnie. Faktycznie osobiście nie lubię tych udawanych marmurów i uważam że taka mała łazienka lepiej by wyglądała bez tych wzorków, czarna z jakimiś akcentami drewna, czy innej szarości.  Tu na ten przykład nawet ciekawie wygląda z tym żyłkowaniem ale jest ono bardzo delikatne, powiedziałbym że subtelne, mało kontrastowe. I dość oszczędnie serwowane no i robi świetną robotę.
    • Twoje potrawy Chefie to majstersztyk pod względem każdym  Również wizualnym  Jedzonko urodzinowe Teresity zmiotło mnie z planszy  Jadłabym     Każde moje działanie w projektowaniu moich wnętrz zawsze jest ryzykiem. Można zrobić projekt bardzo zachowawczy, poprawny i przyjemny dla oka  Tylko ... nie byłby mój   Lubię rozwiązania niestandardowe  Pamiętasz, jak każdy na forum odradzał mi pomalowanie starych tynków na biało? Tylko gładź! Nie posłuchałam i moje ściany mają swój charakter, dla mnie są piękne  Nie są idealne, wygładzone - noszą na sobie historię lat pięćdziesięciu. Każde zadrapanie, ubytek to ich historia   Podobnie było z zabudową g-k, którą "walnęłam" na czarno. Miała stanowić kontrapunkt i takim jest - ba, postawiłam teraz przy niej czarną komodę i całość robi robotę   Co mi tam jeszcze odradzali? Czarny sufit w przedpokoju - wygląda świetnie i jestem w nim zakochana     Tak, że widzisz   U mnie to jest tak, że patrzę na pomieszczenie i jakoś tak w głowie widzę, jak to będzie wyglądać  Z reguły się nie mylę   Ale to są moje projekty. Dla mnie i do mojego mieszkania. To ja się w nim mam dobrze czuć  Jeśli Dragonowi podoba się czarny marmur w połysku, to moim zadaniem jest tak zaprojektować resztę, żeby całość była spójna i nam się podobała  Być może część osób powie, że to kicz. Być może, liczę się z taką krytyką - ale to nam się ma podobać   Gdybym projektowała komuś (a już koleżanka puka do drzwi po prośbie), to zrobiłabym wnętrze pod ich gust     Zaraz wpadnie Demo i powie, że gust to raczej mam zwichrowany i nie przystoi  Ale ... nie wypada to tylko plomba w zębie jak jest dobrze zrobiona    
    • Tak właśnie postępuję w swojej kuchni. Jeżeli znasz zasady łączenia smaków, realizacja odważnych pomysłów, staje się nie tylko doskonałą zabawą ale wielokrotnie zadowoleniem dla podniebienia biesiadników
    • Czy na łączeniu dwóch arkuszy trapezu też trzeba zrywać włókninę antykondsacyjną, czy można położyć tak jak przyjechała z fabryki?
    • No tak. Ja wiem, że pierdoła, ale strasznie się bałam, że odcień będzie wpadał w żółty/złoty - a tego bym bardzo nie chciała   Jest ok, więc postanowiłam podzielić się radością  No i piękny jest .... drewnem pachnie, wszak drewniany  Nie będę zmieniać jego barwy, zostanie. Pociągnę tylko lakierem matowym ze 3 razy, ale dopiero po wywierceniu otworów pod syfon umywalkowy i armaturę     I teraz tak. Rozważam takie rozwiązanie. Umywalka nie stanęłaby centralnie na środku blatu, tylko 1cm od prawej krawędzi  Centralnie symetrycznie nad nią zawisłaby szafka z lustrem, a na blacie po lewej stronie zrobiłoby mi się 19 cm miejsca na postawienie pierdółek typu dozownik z mydłem i balsamem na szarej tacy   Nie wiem, chyba powinno być ok pod względem wizualnym    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...