RZI Napisano 22 stycznia 2009 Udostępnij #1 Napisano 22 stycznia 2009 Witammam problem z działaniem instalacji kominka 19 kW z płaszczem wodnym.Po właczeniu pompy ustawionej nawet na 1 bieg czay czas woda przelewa sie do naczynia wzbiorczego. (krąży)Układ jest podłaczony w następujacy sposób:1. woda zimna jest pompowana do kominka ( przyłącze dolne lewe 1'') - wejście w kominku2. woda ciepła powraca na wymiennik (przyłacze górne prawe 1") - wyjście w kominku3. naczynie wzbiorcze umieszczone w kotłowni. Ze wgledów na różnicę poziomów pomiedzy kotłownia a salonem gdzie jest kominek wysokść umieszczeina naczynia to około 70 cm . Na rurkach do naczynia ne ma zadnych zaworów a średia wynosi 28mm ( miedź)Problem mam prawdopodobnie dlatego że naczynie jest umieszczone zbyt niskoDom mam juz wykończony i nie wiem co tu zrobic aby układ działał poprawnieproszę o pomocRZI Link do komentarza
wyrzutnia Napisano 4 lutego 2009 Udostępnij #2 Napisano 4 lutego 2009 Cytat Witammam problem z działaniem instalacji kominka 19 kW z płaszczem wodnym.Po właczeniu pompy ustawionej nawet na 1 bieg czay czas woda przelewa sie do naczynia wzbiorczego. (krąży)Układ jest podłaczony w następujacy sposób:1. woda zimna jest pompowana do kominka ( przyłącze dolne lewe 1'') - wejście w kominku2. woda ciepła powraca na wymiennik (przyłacze górne prawe 1") - wyjście w kominku3. naczynie wzbiorcze umieszczone w kotłowni. Ze wgledów na różnicę poziomów pomiedzy kotłownia a salonem gdzie jest kominek wysokść umieszczeina naczynia to około 70 cm . Na rurkach do naczynia ne ma zadnych zaworów a średia wynosi 28mm ( miedź)Problem mam prawdopodobnie dlatego że naczynie jest umieszczone zbyt niskoDom mam juz wykończony i nie wiem co tu zrobic aby układ działał poprawnieproszę o pomocRZI Przełóż naczynie na osobną rurkę ,lub zawieś na końcu instalacji gdzieś nad ostatnim grzejnikiem Link do komentarza
atb Napisano 8 lutego 2009 Udostępnij #3 Napisano 8 lutego 2009 Cytat Dom mam juz wykończony i nie wiem co tu zrobic aby układ działał poprawnie to nikt tego nie sprawdzał przed wykończeniem?? Link do komentarza
wyrzutnia Napisano 9 lutego 2009 Udostępnij #4 Napisano 9 lutego 2009 Jeśli masz pompę na zasilaniu przenieś na powrót Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się