Gość Napisano 18 października 2004 #1 Napisano 18 października 2004 jakie ogrzewanie polecilibyscie do domu 154m2 z uzytkowym poddaszem! zaznaczam ze dom nie posiada piwnicy tylko nie za duze pomieszczenie gospodarcze! Ile gruntu potrzeba na budowe p.c. bo dzialka jest dosc mala i nie wiem czy wystarczy
Gość Napisano 18 października 2004 #2 Napisano 18 października 2004 A moze zamiast p.c. zaizolować, jak tu juz wacześniej czytałem? Zawsze to trwalej zdrowiej i taniej.
Gość Napisano 19 października 2004 #3 Napisano 19 października 2004 zaizolować i czym wtedy ogrzewać?? mozna rozprowadzic cieplo z kominka i ogrzewac nim tak duzy dom cz to nie wystarczy? a moze piec na miał albo cos? doradzcie
Gość Napisano 19 października 2004 #4 Napisano 19 października 2004 Może rozwinę, jeżeli dom izolujesz 35-70 kWh/m2/rok to tylko nie centralne ogrzewanie elektryczne. Jeżeli dom chcesz postawić o duzych potrzebach ciepła (czyli tak jak radzi np. MURATOR) to najlepiej gaz lub pompa ciepła. Z tym, że trzeba pamiętać, że w UE już obowiazują normy RT 2000, a domy izolowane są zdrowsze i tańsze w budowie.
Gość Napisano 30 października 2004 #5 Napisano 30 października 2004 a czy dobry kominek z rozprowadzeniem ciepla wystarczylby? w sklepie powiedziano mi, ze w silne mrozy bedzie za zimno i mozna go uzyc jedynie jako uzupelnienie! Węgla za bardzo nie ma gdzie trzymac, a olej ktory byl zalozeniem poczatkowym coraz bardziej drozeje i nie wiem czy to sie oplaci!Co radzicie?
Przemek Napisano 26 lutego 2005 #6 Napisano 26 lutego 2005 lepiej jest grzać drewnem czy raczej kupic piec na miał?? Jakie kotły są najlepsze? Proszę o nazwę firmy albo konkretne modele. Dom taki jak powyżej czyli moc ok. 20 kW
NOTO Napisano 10 lipca 2005 #7 Napisano 10 lipca 2005 Ludzie poczytajcie troche w Internecie bo Wy nic nie wiecie .... a potem narzekać będziecie. Ja polecam kominek (jesli lubicie palić) + dogrzewanie prądem.
Gość Napisano 23 września 2005 #8 Napisano 23 września 2005 Polecam kominek z płaszczem wodnym oraz ogrzewanie gazem jeżeli znajduje sie blisko magistrala ,lub elektr( ale dom musi być super ocieplony).Pozdrawiam
Gość Napisano 5 października 2005 #9 Napisano 5 października 2005 Jak dom dobrze izolowany to nie napalisz w kominku, robi się za gorąco. Kominki nie mają termostatów.
Gość Napisano 6 października 2005 #10 Napisano 6 października 2005 Ja ogrzewam dom o powierzchni 160m2 piecem gazowym oraz w salonie mam kominek . Polecam piec na miał węglowy i mieszać z trocinami oraz kominek z płaszczem wodnym.
Gość Napisano 7 października 2005 #11 Napisano 7 października 2005 Najtaniej ogrzewać domy wychodzi piecem na paliwo stałe typu miał .węgiel,drewno trociny . Najwygodnięj jest ogrzewać gazem ziemnym i propanem butanem .
Gość Napisano 7 października 2005 #12 Napisano 7 października 2005 Zwłaszcza jak i u nas będzie podatek kominowy, czy inne sposoby wymuszania ograniczenia emisji ciepła. Jak chcesz mało płacić to musisz mało emitowć ciepła na zewnątrz, czyli izolować i wentylować skutecznie .
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się