Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Zastanawiamy się nad kupnem tego projektu: http://www.dobredomy.pl/?id_project=84&...=2&lustro=1
mimo, że dom bardzo nam się podoba chcielibyśmy zrezygnować z garażu, czy to będzie mozliwe? ciekawa jestem czy pracownia będzie chciała nam wprowadzić taką zmianę? kolejną zmianą byłaby rezygnacja z drzwi na taras w bocznej elewacji a wkomponowanie ich w elewacji ogrodowej. W ramach adaptacji mamy zamiar oddzielić ścianką działową schody od kuchni tak żeby mozna było powiększyc komin w celu podłączenia pieca kaflowego w kuchni. w zasadzie tyle ze zmian...
czy takie zmiany i adaptacje wykonuje biuro gdzie kupujemy projekt czy naniesieniem zmian może sie zająć inny architekt?
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Witam! Zastanawiamy się nad kupnem tego projektu: http://www.dobredomy.pl/?id_project=84&...=2&lustro=1
mimo, że dom bardzo nam się podoba chcielibyśmy zrezygnować z garażu, czy to będzie mozliwe? ciekawa jestem czy pracownia będzie chciała nam wprowadzić taką zmianę? kolejną zmianą byłaby rezygnacja z drzwi na taras w bocznej elewacji a wkomponowanie ich w elewacji ogrodowej. W ramach adaptacji mamy zamiar oddzielić ścianką działową schody od kuchni tak żeby mozna było powiększyc komin w celu podłączenia pieca kaflowego w kuchni. w zasadzie tyle ze zmian...
czy takie zmiany i adaptacje wykonuje biuro gdzie kupujemy projekt czy naniesieniem zmian może sie zająć inny architekt?

podejżewam ze biuro pozwoli na zmiany ale oni tego nie naniosa.. a takie małe zmiany przesuniecia drzwi i inne to kierownik budowy moze naniesc w dzienniku budowy.. to tyle.. pozdrawiam.. icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodziło piszącemu o stronę.      Wystarczy odpowiednio dobranym kolorem  markera od spodu opisać cyframi, liczbami wszystkie panele w trakcie rozbierania podłogi.   Panele po demontażu trzeba przesuszyć, ułożyć w innym pomieszczeniu na podłodze jakieś legary, palety,  na nich w trakcie rozbierania podłogi układać 3-4 panele w warstwie, raz wzdłuż, następna warstwa w poprzek, panele na panelach, co drugą warstwę odwracać, układać spód do spodu, mokrym do mokrego, powstanie kwadratowy stos z przestrzeniami, w pierwszej fazie wszystkie końce paneli muszą być podparte.    Prawdopodobnie  po tygodniu (zbadać wilgotność), trzeba będzie przełożyć panele tak, żeby w miejscach, w których w pierwszej fazie się stykały, teraz dotykały już miejsc przeschniętych.   Po wyschnięciu panele muszą wrócić do pomieszczenia, w którym będą montowane na kilka dni przed montażem.   W trakcie ponownego montażu zwrócić uwagę przy ścianach, skorygować, przyciąć  panele tak, żeby z każdej strony przy ścianie pozostała już prawidłowa dylatacja około 5 mm.       Wyłączyć ogrzewanie w pomieszczeniach z uniesionym jastrychem, trzeba będzie po nim chodzić, demontować podłogę, szkoda, żeby gdzieś spękał.   W reszcie mieszkania pozostawić ogrzewanie.   W pomieszczeniach z uniesionym jastrychem trzeba rozszczelnić okna, klamka na ukos, na mikro wentylację + te nawiewniki. Ważne jest wietrzenie pomieszczenia. Nie można jednak dopuścić do tego, by powstawały przeciągi, gdyż może to doprowadzić do nierównomiernego wysychania wylewki.       Wygrzewanie jastrychu cementowego. Zaczynamy więc od tych 29°C. Co 2–3 dni należy ją podnosić, aż do momentu uzyskania temperatury o wartości 50°C.  Taką temperaturę utrzymuje się przez 5-6 dni, a następnie znów obniża co 2–3 dni do poziomu 25°C.    Po wygrzaniu wylewki badamy wilgotnościomierzem. - wilgotność nie może przekroczyć 1,8 % dla jastrychów cementowych.  - anhydrytowego wilgotność nie może przekroczyć 0,3%,  wygrzewamy bardziej do 55°C.
    • Tu akurat nie ma się z czego śmiać... Często "fachowcy"-panelowcy ignorują NAKAZ zachowania dylatacji przy układaniu paneli, często nie kontrolują stanu podłoża przed rozpoczęciem prac, a użytkownicy - a jak widać nie tylko użytkownicy - nie zdają sobie sprawy, jak panele reagują na zmiany wilgotności w otoczeniu...   Co do oznaczania paneli po rozbiórce podłogi - miałem przypadek, że musiałem rozebrać tylko kawałek podłogi (uszkodzony został jeden z paneli na wykończonej już podłodze) - sześć "pasów" - i poszczególne kawałki oznaczałem numerami, przyklejając te numery na zwykłej taśmie malarskiej i powtarzając te numery markerem na lewej strunie kawałków...
    • Dzień dobry Proszę o pomoc, wskazówki. Mam warunki zabudowy z których jasno wynika, że nieprzekraczalna linia zabudowy to 2m od granicy działki. Po drugiej stronie granicy działki jest asfaltowa droga o szerokości ok 3,5m i dalej jest następna działka na której w ścisłej granicy stoi stary, murowany dom. Jeżeli wybuduje swój dom zgodnie z WZ, tj. 2m od granicy działki to odległość mojego domu od domu sąsiada po drugiej stronie ulicy będzie ok 6m.  Znajomy zwrócił mi uwagę, że to co jest w WZ nie ma większego znaczenia bo zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi odległość między budynkami musi być minimum 8m. Jak to się ma do WZ, co ma wyższy priorytet? Dlaczego WZ nie uwzględniają tych przepisów? Czy istnieje możliwość wybudowania się zgodnie z WZ?   
    • Albo spacery boso, albo kostrzewa.  Po tej pracy w upalną noc położyłabyś się na tym mchu,  jak na dywanie i patrzyła w gwiazdy, a tak lipa ta  kostrzewa będzie włazić ci w oczy, uszy i w coś tam jeszcze.
    • Ja nie narzekam nawet miłość to bezcenny dar.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...