Gość Napisano 6 października 2004 Udostępnij #1 Napisano 6 października 2004 Mam stary dom z bali i chciałbym go ocieplić. Między balami znajdują się kilkucentymetrowe dziury. Oczywiście wykluczone jest abym stosował ocieplenie zewnętrzne, ponieważ dom straciłby swój niepowtarzalny charakter. Słyszałem, że można między bale przykleić tzw. "sztuczne warkocze", ale nie znam żadnego producenta tych produktów. W związku z tym mam dwa pytania: jak najlepiej uszczelnić taki stary dom i gdzie mogę znaleźć informacje nt. producentów "sztucznych warkoczy". Link do komentarza
Gość Napisano 6 października 2004 Udostępnij #2 Napisano 6 października 2004 Tak jak każdy dom, od środka wełna z folią tak aby ściany (podobnie jak dach) nie oddychały. Od oddychania jest wentylacja (najlepiej rekuperator). Izolowana ściana jezeli "oddycha" będzie mokra. Patrz wykres Moliera Link do komentarza
Gość Napisano 13 października 2004 Udostępnij #3 Napisano 13 października 2004 Jeżeli chciałbyś ocieplić dom w tradycyjny sposób to proponuję wybrać się z tym problemem do naszych górali. Zakładam, że tam wykonuję się takie rzeczy jak sztuczne warkocze. Pozdrawiam Janusz Link do komentarza
Ryszard Napisano 17 stycznia 2005 Udostępnij #4 Napisano 17 stycznia 2005 Przerwy miedzy balami trzeba wypelnic czyms nieprzepuszczajacym wody i koniecznie elastycznym ze wzgledu na ruchy drewna. Mozna uzyc do tego np grubych sznurow nasaczonych pokostem. Aby ocieplic taka sciane i zachowac wyglad ocieplenie trzeba dac od wewnatrz w postaci elastycznej izolacji, np z welny, ktora mocuje sie na do sciany z bali poprzez folie paroprzepuszczalna. Folia ta zabezpieczy wate w przypadku awaryjnego przedostania sie wody, Link do komentarza
pablomon Napisano 21 stycznia 2005 Udostępnij #5 Napisano 21 stycznia 2005 Ewentualnie można ociepliś np. styropianem a z zewnątrz zamiast tynku położyć imitację "bali" Link do komentarza
Hrabia Napisano 21 stycznia 2005 Udostępnij #6 Napisano 21 stycznia 2005 No tak, ale co to za radość z imitacji bali? Link do komentarza
Ryszard Napisano 29 stycznia 2005 Udostępnij #7 Napisano 29 stycznia 2005 Gruba i szeroka boazeria/deska obiciowa nie wyglada tak zle. Jezeli chcemy/musimy ocieplac to lepiej to zrobic od zewnatrz i wtedy to jest dobre rozwiazanie zostawiajac we wnetrzu/dla siebie orginalne bale, Link do komentarza
Zosenka Napisano 3 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 3 listopada 2007 "Sztuczne warkocze"? Slyszę o tym po raz pierwszy. Czy jest to produkt naturalny? Jeśli tak (a sądze że tak) to jak wypada w porównaniu z wqełną i styropianem? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się