Skocz do zawartości

Wymiana kotła dwufunkcyjnego na jednofunkcjny z zasobnikiem

elmer

Recommended Posts

Witam!

W mieszkaniu o powierzchni 80 m2 mam zainstalowany kocioł dwufunkcyjny - TERMET GCO-DP-23-17.
Piec zamontowany jest już 10 lat i dopiero teraz "odkryłem" że umowę z gazownią mam podpisaną a właściwie "przepisaną" po poprzednim właścicielu na kocioł jednofunkcyjny.
Chcąc być w zgodzie z prawem i nadzorem budowlanym (czyt. SĄSIADAMI) kocioł muszę wymienić na jednofunkcyjny.

1. Czy do takiej wymiany potrzebne są pozwolenia itp. ?

2. Czy kupić "stary" piec Termet np.
http://www.allegro.pl/item421357810_piec_g...dom_termet.html
czy nowy fabrycznie przystosowany do zasilania zasobnika c.w.u. ?
Szokujące podejście do sprawy! icon_eek.gif Gazowni nie interesuje jaki kocioł będzie zainstalowany,byleby odpowiadał ustalonemu przedziałowi mocy.To,że ktoś,kiedyś wpisał na umowie jakiś konkretny rodzaj kotła,świadczy tylko o tym,że.... wpisał,i o tym,że był nadgorliwy.Nie jest to w żadnym stopniu wiążące.Gdyby było inaczej większośc ludzi musiała by zdobywac stare modele ,albo ciągle remontowac swoje zabytki,ewentualnie składac podania z prośbą o łaskawą zgodę gazowni na nowszy model.
Poza tym,co sąsiadów obchodzi,czy mam w mieszkaniu jedno,czy dwu funkcyjny kocioł?Ani to nie ma wpływu na komin,ani na bezpieczeństwo.Bez sensu.
Nooo,chyba,że tym kraju podejście urzędu do sprawy w stylu Kafki jest coraz powszechniejsze i udłubali na to jakiś paragraf... icon_rolleyes.gif
Czy mógłbyś poprzeć wypowiedź konkretnymi ustawami? przepisami?

Gdzie takowych szukać?

Nie chcę przy wizycie szanownej komisji z nadzoru budowlanego na "dzień dobry" być zgaszonym.

Podstawowe pytanie: czy mogłem zmienić bez jakichkolwiek pozwoleń itp. piec c.o. na piec c.o./c.w.u. ?
Ożesz!!! icon_eek.gif A skąd mnie to wiedziec?Tutaj zdrowy rozsądek podpowiada,że taka zamiana nie jest zabroniona.
Skoro jest zgoda na kocioł c.o.,to z jakiej racji dodanie do niego funkcji podgrzewania wody miało by coś zmienic?Zupełnie nie rozumiem tych obaw.Urzędnik,który to zakwestionuje musi podac podstawę prawna takiej decyzji,a nie wierzę w to,by ją znalazł.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...