Skocz do zawartości

Historia edycji

Ch1ndler

Ch1ndler

@retrofood akurat o tę żywotność aż tak chyba nie dbam. Strasznie w okna mi naparza słońce i płytki na balkonie też się nagrzewają więc tworzy się niezła fala ciepła tam. A balkon jest na całą długość mieszkania w zasadzie. Taki beznadziejny układ. To znaczy. Fajnie, bo duży balkon, ale oba pokoje mają drzwi balkonowe i przez to zmniejsza się "ustawność" tych pomieszczeń. Ale nie o tym...

1. Zastanawia mnie na co to montować? Nity? To jedyne co mi przychodzi do głowy. Bo jeszcze jak będą miejsca gdzie będzie można dać śrubę i nakrętkę to ok. Ale nie wiem czy nie będę robić otworów w dolnej części balustrady, tam przy płytkach ta pozioma belka. I tak nie będę miał dostępy by coś "nakręcić" :)

2. I nie powiem. Kusi mnie montaż do tej ścianki działowej 😈 Bo to by w sumie ułatwiło sprawę :D Ewentualnie jak się za jakiś czas uszkodzi to wymienić na coś trwalszego. Jakiś panel HPL w podobnym kolorze i wtedy na spokojnie na nity zamontować.

Ch1ndler

Ch1ndler

@retrofood akurat o tę żywotność aż tak chyba nie dbam. Strasznie w okna mi naparza słońce i płytki na balkonie też się nagrzewają więc tworzy się niezła fala ciepła tam. A balkon jest na całą długość mieszkania w zasadzie. Taki beznadziejny układ. To znaczy. Fajnie, bo duży balkon, ale oba pokoje mają drzwi balkonowe i przez to zmniejsza się "ustawność" tych pomieszczeń. Ale nie o tym...

Zastanawia mnie na co to montować? Nity? To jedyne co mi przychodzi do głowy. Bo jeszcze jak będą miejsca gdzie będzie można dać śrubę i nakrętkę to ok. Ale nie wiem czy nie będę robić otworów w dolnej części balustrady, tam przy płytkach ta pozioma belka. I tak nie będę miał dostępy by coś "nakręcić" :)

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• A jest rów? Ile tam jest wody?  
    • Pewnie jedyną opcją byłoby zastosowanie drenażu działki i odprowadzenie nadmiaru wody do rowu melioracyjnego. Jednak nawet nie mam pojęcia jaki mniej więcej może być kosztorys dla działki 1500m2. Ten nadmiar wody w takich dość suchych warunkach powoduje obawy co będzie przy intensywnych, długotrwałych opadach. 
    • Czyli jest mokro i nie będziesz miał co zrobić z wodą deszczową z dachu, bo nie będzie miała gdzie wsiąkać.  Fundament musiałbyś robić w formie szczelnej wanny, ale i tak będzie problem z wodą podchodzącą do wykopu. Gdzie ją wypompujesz?.
    • Ta atrakcyjna cena skądś się wzięła. Stojąca woda po zimie, w której śniegu było jak na lekarstwo raczej nie wróży nic dobrego, biorąc jeszcze wyniki badań. Budując dom, pewnie cała działka byłaby podniesiona o tek kilka-kilkanaście centymetrów czymś przepuszczalnym ale przy większych opadach woda będzie stała.  Wiąże się to na wstępie z ciężką (drogą) izolacją przeciwwodną. Co do samego rodzaju gruntu i ewentualnej formie fundamentów niech się wypowie ktoś inny.   Ja bym raczej odpuścił. 
    • Cześć,   Od jakiegoś czasu myślę o zakupie działki pod budowę domu w przyszłości. Przyznam, że w okolicy w której szukam ceny dość mocno poszybowały, jednak udało się znaleźć taką, która jest całkiem fajnie zlokalizowana i cenowo też wydaje się w miarę przystępna jak na taką okolicę. Pojechałem ją obejrzeć i to co zwróciło moja uwagę to, że na działkach obok stało trochę wody. Na samej działce rosną bujne trawy i małe wierzby. Ziemia wydaje się mokra, obecne też jest sporo gliny. Jakieś opady deszczu były około tydzień wcześniej, więc to nie tak, że przyjechałem tam zaraz po jakieś ulewie i to mnie trochę niepokoi. Zapytałem czy były wykonywane badania geotechniczne i otrzymałem je (choć nie były to badania wykonywane konkretnie na tej działce, którą jestem zainteresowany, tylko kilka dalej). Dostałem badania z maja 2023 i 2024. Z 2023 jest informacja, że woda gruntowa występuje w postaci swobodnego zwierciadła ma głębokości 0.7m (z możliwą zmianą w zakresie +- 0.5m . Jeśli chodzi o grunt to odwierty były na głębokość 4.0m. W poziomie posadowienia średnio zagęszczony piasek drobny i pylasty o Id = 0.45, a niżej pył pomiędzy stanem plastycznym i twardoplastycznym IL = 0.25 i niżej pył w stanie miękko-plastycznym IL = 0.65. Wilgotność naturalna 24-26%. Natomiast w 2024 odwierty również były na głębokość 4.0m. Nie odnotowano wód gruntowych, ale zaznaczają, że mozliwe jest sezonowe występowanie zawieszone  na stopie glin. Grunt to to również na głębokości 0.3-0.9m średniozagęszczone piaski drobne o Id = 0.55. Poniżej twardoplastyczne gliny o IL = 0.10 o zasięgu głębokościowym wiekszym niż wykonane odwierty. Wilgotność wskazana jako mw/w dla piasku drobnego (średnio mokre i mokre?) oraz mw dla glin piaszczystych.   Powiedzcie proszę jak prezentują się takie wyniki i jakie niesie ze sobą zagrożenia? Czy sa to w miarę przyzwoite grunty pod budowę domu czy raczej będą to warunki dość skomplikowane? Niepokoi mnie trochę tak mokry grunt na tydzień po opadach i zastanawiam się jakby to wyglądało podczas znacznie bardziej intensywnych i długotrwałych. Czy przypadkiem nie będzie woda stała na działce tworząc bajora. Prosze o jakąs radę
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...