Skocz do zawartości

Styropian czy lepiej styrobeton?

Recommended Posts

Mamy krzywego chudziaka na parterze i na poddaszu użytkowym. Strop Teriva. Na poddaszu po podłodze rozprowadzona jest instalacja elektryczna w peszlach i rury od rekuperacji. Wkrótce dojdą jeszcze rury od wody użytkowej. Na końcu folia i ogrzewanie podłogowe w całym domu. Padła propozycja, by nie wyrównywać krzywizn chudziaka za pomocą styropianu, tylko wlać z 10 cm styrobetonu, a potem ogrzewanie podłogowe i na to klasyczna wylewka cementowa.

Czy to dobre rozwiązanie? A może warto jednak pomęczyć się z wyrównywaniem za pomocą styropianu? Zastanawia mnie m. in. czy nie ucierpi na tym akustyka bo styropian pewnie lepiej pochłania dźwięki niż twardy styrobeton. No i styropian jest lżejszy.

Jak to jest z tym styrobetonem - warto w to iść?

Edytowano przez Distrust (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie miesza się dwóch technologii.   Trzeba obracać materiałem kotwionym  w trakcie zatapiania w kleju, tak jakbyś narzynał gwint, a ten kolek jest gładki. Wklej coś, co ma gwint, np. pręt gwintowany odpowiedniej kasy.    
    • Jeżeli są tam tylko fundamenty, to możesz pod nadzorem Kierownika budowy wybierać sukcesywnie grunt pod fundamentami i podlewać to np. betonem z dodatkiem kamienia polnego.     Jest to dość kosztowne przedsięwzięcie.   Taniej i szybciej wyjdzie, tak jak ktoś wyżej zaproponował, odsunąć strefę przemarzania dalej od fundamentów stosując dodatkową izolację.  
    • Czasu w sensie od mojego pierwotnego wpisu? Ja po prostu tak się zbieram do roboty ;p    Czy jak "wlepie" sobie ten sam kołek na ten chemiczny wynalazek, to po zastygnięciu starać się go ponownie "rozprężyć" czy nie próbować już nim kręcić jak plastelina stwardnieje?   pzdr
    • Zobacz, ile czasu to pochłonęło.   Takie kołki można zastosować,  jak jest monolit, lany żelbetowy strop.  W takim kołku są ciągłe naprężenia, jak cegła się kiedyś skruszy, to może to spaść na łeb.   Kotwa chemiczna nie powoduje żadnych naprężeń dookoła jej montażu. To pewny montaż na lata.
    • No niestety, poszedłem w kołek 12mm (średnica wiertła). Byłem bardzo ostrożny, stopniowo 6, 8, 10 i 12 mm, aaale na końcu wiertło wpadło około 2cm do srodka (a niby cegła pełna). Ajajaj, no nic, może się uda. Kołek wchodził ciężko, trzeba było lekko wbić młotkiem. Kręcę, mechanizm "w środku" się obraca, ale kołek stoi w miejscu, jest szansa. Trzeci obrót iii... kołek się kręci, nosz kur...   Niestety panie krasnalu z WoWa, ale u mnie środek to środek bo mam okrągła rozetę na suficie, więc 3cm w prawo, to już nie środek  Winszuje temu, że sobie kiedyś ludzie radzili. Pewnie mieli więcej manualnych zdolności ode mnie, chociaż jak się patrzy na estetyke prac z PRL to mam wrażenie że było im wszystko jedno i zostawiliby sufit z 10 dziurami jakby było trzeba bo "miało wisieć". Dobrą analogią jest "przemalowałem" ścianę a farba znalazła się również na: włączniku, żarówkach, kaloryferze i peruce ciotki Wiesi. Byłem w casto, i mam ze sobą zarówno kotwe chemiczną (wlać i wsadzić te 12mm raz jeszcze) jak i kołek 15mm i wiertło 14mm (widać nie umiem zrobić jak bozia allah przykazała, więc może mając wiertełko -1mm nie namieszam jak ostatnio.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...