Skocz do zawartości

Historia edycji

animus

animus

4 godziny temu, Bart77 napisał:

Oczekuje odpowiedzi od osoby która ma wiedzę większą niż ja a nie od osoby która nie wie jakie zastosowanie ma filc pod blachą trapezową. 

Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób które mają wiedzę w tym temacie. 

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że filc pod blachą nie powoduje zaniku  kondensacj, a tylko ją zmniejsza i utrzymuje wykroplinę wewnątrz filcu, eliminując kapanie.:bezradny:

Po zawilgoceniu filcu, to wentylacja dachu odprowadza wilgoć z  antykondensatu. :blowup:

Filc dodatkowo też wygłusza uderzenia z opadów, czy to deszczu, gradu itd.   

10 minut temu, Bart77 napisał:

A co do istoty sprawy to żadne zdjęcie nie pomoże. Opisałem wszystko na początku i poprosiłem o informację od kogoś kto ZNA temat a nie tylko gdyba i wymyśla jakieś dziwne historie odnośnie filcu. 

To niestety prawda.

animus

animus

4 godziny temu, Bart77 napisał:

Oczekuje odpowiedzi od osoby która ma wiedzę większą niż ja a nie od osoby która nie wie jakie zastosowanie ma filc pod blachą trapezową. 

Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób które mają wiedzę w tym temacie. 

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że filc pod blachą nie powoduje zaniku  kondensacj, a tylko ją zmniejsza i utrzymuje wykroplinę wewnątrz filcu, eliminując kapanie.:bezradny:

Po zawilgoceniu filcu, to wentylacja dachu odprowadza wilgoć z  antykondensatu. :blowup:

7 minut temu, Bart77 napisał:

A co do istoty sprawy to żadne zdjęcie nie pomoże. Opisałem wszystko na początku i poprosiłem o informację od kogoś kto ZNA temat a nie tylko gdyba i wymyśla jakieś dziwne historie odnośnie filcu. 

To niestety prawda.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No właśnie nie wiem jak podejść do tematu. Konstruktorka przez telefon zbyla stwierdzając że jak 15 cm to musi być dzialowka i można burzyc... to że dom ma ponad 50 lat to jej nie interesowało... bardzo renomowana Pani inżynier... a mi się właśnie wydaje że to nie jest jednoznaczne 
    • Mieszkałem w budynku z lat 70-tych, który miał ścianę działową oddzielającą kuchnie od malutkiego pokoju. Ścianka z gipsowej Pro-monty. I jeszcze ta ścianka była wzmocniona słupkiem z dwóch cegieł. Tylko ten słupek dawano tak głupio, ze mocno w kuchni przeszkadzał. I żeby tę ścianę chociaż wyrównać, bo stołu nie dało się wstawić, jeden z sąsiadów w klatce ten słupek rozebrał. A wtedy temu z góry ugięła się podłoga. Po prostu wstawili inne płyty stropowe niż w projekcie i ten słupek to trzymał.  Musiał zapłacić za całą operację podnoszenia i mocowania tej płyty. Dlatego boję się budynków z tamtych czasów. Połowa mojej rodziny pracowała wtedy w budownictwie i wiem, że to była wolnoamerykanka. Nawet przebiegi linii magistralnych uzbrojenia (rurociągi) są poprowadzone o innych trasach, niż to jest w planach. Koszmar. Dlatego bądź ostrożny, nie umiem Ci podpowiedzieć konkretnie.
    • Tzn 4 kondygnacje łącznie... najpierw garaż i tam jest poprowadzona belka wzmacniająca, potem parter gdzie chce usunac ściankę, potem 1 piętro i tam tak samo 2 pokoje są podzielone z tym że ta scianka na 1 piętrze jest zbudowana z pustakow wapiennych czyli też raczej dzialowka... też 15 cm i na długości 4m ucieka aż 10cm na skos
    • A jaki jest strop? Dopiero teraz do mnie dotarło, że parter i 4 kondygnacje... Coś mi tu źle pachnie. Na górze też jest taka ściana?     Dom 50-letni, czyli lata 70-te. Najgorszy czas dla budownictwa. Wtedy było najwięcej odstępstw od dokumentacji.
    • Witam wszystkich Mam dość sporawy problem z sciana która chce wyburzyc. Dom ponad 50 letni, 4 kondygnacje, brak dokumentacji, sciana na parterze między 2ma pokojami. Nie mam pewności czy sciana jest napewno dzialowa ponieważ intuicja podpowiadała ze 15cm to dzialowa.. z tym że to stare budownictwo i nie wiem czy to ma znaczenie. Wykułem trochę ściany przy stropie... I jest zalane od góry czymś twardym.. ktoś wie co to może być i czy to może być dzialowka? Po wyburzeniu ściany 'nowy' pokój miał by wymiary 4x8,6 Dołączam zdjęcia.     
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...