lukas198820 Napisano 22 lutego 2024 Udostępnij #1 Napisano 22 lutego 2024 Witam Z racji że mam od chudego betonu do gotowej podłogi tylko 11 cm by wykonać ogrzewanie podłogowe to mam pytanie. Czy mogę dać ocieplenie płytami PIR 5cm i wylać anhydryt też 5 cm. Wtedy zostanie około 1cm na panele. A może dać dwie warstwy styropianu EPS 100 o grubości 2 i 3cm i wylać miksokreta np 5cm? Co będzie lepsza opcja? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 23 lutego 2024 Udostępnij #2 Napisano 23 lutego 2024 Żaden z tych wariantów nie będzie dobry. To po prostu zbyt cienka izolacja. Dość intensywna ucieczka ciepła ku dołowi będzie nieunikniona. Zakładając, że materiały izolacyjne będą miały wystarczającą wytrzymałość na ściskanie, to pozostaje już tylko kwestia ich izolacyjności, który będzie miał niższą lambdę. Jednak nie zmieni to zasadniczo sytuacji - i tak będzie to zbyt słaba izolacja. Link do komentarza
lukas198820 Napisano 26 lutego 2024 Autor Udostępnij #3 Napisano 26 lutego 2024 Więc jakie sugestie i propozycje ? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się