Skocz do zawartości

Wniosek do Energa przed rozpoczęciem budowy

7ukas

Recommended Posts

Dzień dobry,

Planuje rozpocząć budowę w 1 kwartale przyszłego roku. Zastanawiam się czy już teraz mogę złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych do Energa? Czy muszę posiadać projekt domu, który będzie naniesiony na mapę do celów projektowych? Nie chcę prądu budowlanego, zależy mi raczej na gotowym przyłączu (skrzynce), z której mógłbym korzystać przy budowie domu. Poniżej screen z wniosku.

Dziękuję za odpowiedź.

Screenshot_2023-08-08-11-49-36-64_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Sam wniosek o przyłączenie do sieci można złożyć już teraz. Jest to nawet wskazane, bo potem może minąć kilka miesięcy, zanim zostanie wykonane. 

Druga sprawa to faktyczne cechy przyłącza oraz jego formalny status. W większości przypadków może być tak wykonane,aby po zakończeniu budowy wystarczyła już tylko zmiana umowy. Pod względem technicznym nie trzeba nic wówczas zmieniać. Jednak formalnie za prąd w trakcie budowy będziemy rozliczani wg niekorzystnej taryfy , z wysokimi opłatami stałymi. Żeby od razu korzystać z normalnej taryfy dla gospodarstw domowych na działce musiałby już być jakiś normalny budynek mieszkalny. Choćby postawiony na zgłoszenie malutki, gotowy domek letniskowy.

Dziękuję za odpowiedź. Sprawa w mojej sytuacji wygląda następująco: złożyłem dzisiaj wniosek z datą rozpoczęcia prac związanych z przyłączem na 1.06.2024 a to ze względu na obowiązujące przepisy, ponieważ ZE nie zrobi nic jeśli na działce nie będzie żadnej zabudowy. Podany przeze mnie termin to tak na prawdę nadzieja, że do tego czasu będę miał zrobiony stan zero, może że ścianami. Oczywiście warunki dostanę w ciągu 21 dni, na czym na daną chwilę najbardziej mi zależało. Wraz z warunkami dostanę również propozycje umowy, której z wiadomych przyczyn nie muszę podpisać. W skrócie: uda mi się zrobić stan zero no. W marcu to mogę podpisać umowę i odesłać i machina ruszy. Jeśli nie zrobię nic do 1.06 i podczas wizyty ZE stwierdzą, że nic na mojej działce nie stoi to nie podłącza. Dwie strony nie ponoszą w takiej sytuacji odpowiedzialności. Zostaje mi ruszyć z budową tak by spiąć te terminy i czekać co dalej. Dzięki raz jeszcze za odpowiedź. Pozdrawiam 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...