Rozwińno w wikipedii tego nie znajdziesz
Głupia uwaga.
Neuferta już doczytałeś, czy nadal po omacku?
Rozwińja nic nie muszę opierać
niewiele widziałeś? może jednak wiele, z racji choćby wieku, a że nie zrozumiałeś
jeszcze glupsza uwaga
Rozwińpopatrz, już odchudziłeś żelbet o 3 centy (z 15 do 12)
uhu, konstrukcja stalowa, grubo, znaczy się jaka ta konstrukcja?
znowu lekko, ile to w końcu jest? a działówki tak się stawia, żeby lekko nie było, a nawet leciutko
Nie odchudziłem, tylko typowy żelbet - to beton + zbrojenie w płycie z wytrzymałością wysoką głównie na zginanie i taką ma nawet 12, natomiast podzbrojoa betonowa ściana to nie żelbet - i bedzie miała wysoką wytrzymałość ściskanie, a podzbrojenie powinno przeciwdziałać też dodatkowym czynnikom .
Pewnie nie zrozumiesz.
A jak nie wiesz, co to jest konstrukcja stalowa - i czym sie różni od murowanej - no to o czym rozmawiamy?
A lekko, to znaczy, że nie stanowi oparcia dla stropu. Więc nawet, jak ją strop dociśnie, to tej murowanej działówce nic się nie stanie.
I mieszkańcom. Bo strop bedzie zawieszony na ścianach konstrukcyjnych.
Natomiast jak sie go oprze na działówce murowanej ceglanej 12 cm - to jest duża szansa, że ją zmiażdży i spadnie na w dół.
Jeszcze jedno - widziałeś gdzieś wieniec stropowy 12 cm szeroki na ścianie murowanej????
Rozwińdziałówki tak się stawia, żeby lekko nie było, a nawet leciutko
Napisałem że można lekko - ale nie opierać. Oczywiście lepiej zostawić szczelinę i wypelnić pianką.
Ale nigdy opierać - a taki był sens pytania.
Sens - znajdź wiki, co to znaczy ...
Rozwińto to już typowo twoje buractwo, ale czego od takiego oczekiwać...
Chyba zwariowałeś.
Retro co chwilę ludziom flaki wywraca nt bezpieczeństwa sieci elektrycznej,czepia si każdego szczególu - I SŁUSZNIE!!!
Nigdy tego nie skrytykowałem - bo bezpieczeństwo jest ważniejsze od wszystkiego innego w budowlance.
I - jeśli dobrze pamietam - ma żonę konstruktora (kę).
Więc ma łatwy dostęp do informacji fachowej w tym temacie.
Nie rozróżniasz buractwa ( co wiadome po twoich postach) od apelu o zasięgnięcie konkretnej, miarodajnej, fachowej informacji.
Nie z wiki - tylko od fachowca praktyka.
A w necie sprawdź terminy - może wyczujesz jakieś różnice:
- buractwo
- fachowość
- bezpieczeństwo