3 godziny temu, gawel napisał:Czy możesz podać link do tego sprzętu.
3 godziny temu, gawel napisał:Sugeruje sprężenie się do kwietnia ale w praktyce mogą być zatory żeby nie wdepnąć w nowe warunki.
Pytałem się mojego wykonawcy i powiedziano mi że przy rozbudowie pozostanę w starym systemie, jedynie zrobią aktualizację w energetyce.
Może to też zależy od tego jak duża ta rozbudowa, bo u mnie będzie raptem o 1kWp, bo więcej inwerter nie uciągnie, a i miejsca na dachu za mało.
1 godzinę temu, gawel napisał:kawał sprzętu a ciekawe jaka max i min głośność
Powiem tak - na ustawieniu automatycznym w zasadzie mnie ani żonie nie przeszkadza ten szum, no ale gdyby komu, to zawsze można przejść na szereg ustawień ręcznych i wtedy jest to w zasadzie bezszelestne. Oczywiście wtedy wiadomo że wydłużają się czasy zaprogramowanej temperatury, podobnie jak i skracają przy ustawieniu turbo, czy coś takiego.
Przed rokiem nadmiar wolnych kilowat zużywałem dwoma olejakami 2,4kW , ale po miesiącu z zapasu nic nie zostało, żarło tak szybko że jeszcze zrobiłem debet.
Z tym sprzęciorem jest całkiem inaczej, no i fajnie dmucha po podłodze utrzymując temperaturkę.
3 godziny temu, gawel napisał:Ja teraz powiększyłem po 2 latach moje pv z 3.92 o 2.25 do 6.17 kw.
Taka moc by mi się przydała, albo i jeszcze większa, bo mam 4,5kWp. Tylko szkoda że inwerter jest do 5,5 kW, ale dobre i to bo zmiana inwertera to za duży koszt.