Skocz do zawartości

Dobudowa garażu

Recommended Posts

Napisano
Witam. Dostałem dom z połowy lat 80-tych w bdb stanie w formie sześcianu o wymiarach 10x10. Teraz chciałbym zburzyć osobny budynek gospodarczy i do samego domu dobudować garaż. Z jednej strony domu jest balkon ciągnący się przez całą długość domku (10 m). Mam pomysł, aby garaż dobudować na wysokości balkonu, tak, by dach garażu połączyć z balkonem i zrobić taras na dachu garażu. Chciałem się dowiedzieć, czy opłaca się coś takiego? Czy to "wypali"? I jakie mogłoby być orientacyjnie koszty takiej dobudowy? (sam garaż będzie mniej więcej miał 5m szer., 5m wyskości, 6,5m długości.
Napisano
możesz dobudować garaż, ale ten balkon nie może być stropem garażu - musisz zrobić normalny strop poniżej balkonu. Możesz balkon zlikwidować - bo po co on ma tam być - niczemu nie będzie służył a tylko przeszkadzał. Gdy zbudujesz garaż to będziesz miał taras 5X6,5 m - super .
Napisano
chotomowianka z tej strony z której chcę dobudować garaż nie mam drzwi, a konstrukcja pokoi wyklucza wybicie drzwi, aby można było wejść na taras. Zamierzam, by wyglądało to tak jak na rysunku:

Klik

Kaska takie coś liczy się jako całość
Napisano
Fajnie ten schemat wygląda. Balkon zostaje i jeszcze dochodzi 6 metrów tarasu , jeśli garaż będzie miał płaski dach. A nie uda się dobudować piętra do garażu?
Napisano
Gdyby garaż był długości domu można by wewnątrz wykroić sporo miejscca na pomieszczenie gospodarcze - narzędzia ogrodnicze czy stare graty miały by się gdzie podziać.
Napisano
ok - inaczej sobie to wyobrażałam - myślałam że garaż byłby dobudowany pod balkonem icon_biggrin.gif

dobudowanie garażu to dobry pomysł - myslę że bryła domu na tym zyska. musisz jednak dobrze zaizolować dach/podłogę tarasu aby nie przeciekał.
szkoda że nie możesz zrobić wyjścia z pokoju bezpośredniuo na taras - z dużymi drzwiami tarasowymi - byłoby super...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Gdyby garaż był długości domu można by wewnątrz wykroić sporo miejscca na pomieszczenie gospodarcze - narzędzia ogrodnicze czy stare graty miały by się gdzie podziać.

Niezły pomysł. Zwłaszcza że obrastamy w graty nie wiadomo kiedy.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...