Skocz do zawartości

Historia edycji

Swierol

Swierol

4 minuty temu, podczytywacz napisał:

Pięknie wygląda, cóż ona Ci przeszkadza?:scratching:

Też ją kiedyś o to pytałem. Nie podoba się i koniec :/

Ja też u siebie przestaje walczyć z mchem i innymi leśnymi czy tam łąkowatymi roślinami. Niech rośnie co chce, byle nie za wysokie. 

Koniec z sianiem trawy. Przyszła późna jesień i 30% podwórka znajduje się pod rozgarniętą ziemią z kretowisk.

Siatka na krety? Nie jestem taki.

Swierol

Swierol

3 minuty temu, podczytywacz napisał:

Pięknie wygląda, cóż ona Ci przeszkadza?:scratching:

Też ją kiedyś o to pytałem. Nie podoba się i koniec :/

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Komentarz dodany przez Wojciech: Podane koszty sa mocno zaniżone, realnie szambo betonowe 10 m3 kosztuje 5 - 6 tys złotych, ale bez montażu jedynie z transportem hds, montaż (niezbedna koparka i kilku ludzi) dochodzi okolo 2500 do 3500 zl, co daje łącznie na starcie średnio 9 tys zlotych, oczyszczalnia z montażem i uslugą koparki średnio to jest koszt około 20 tys zlotych. Uslugi asenizacyjne tez bywaja dużo droższe (np 400zl za wywóz 10 m3) Nie zmienia to faktu, ze instalacja oczyszczalni jest dużo bardziej opłacalna i komfortowa w użytkowaniu.
    • Czy zastanawiałeś się kiedyś, co jest lepszym sposobem na pozbycie się nieczystości z domu - szambo czy przydomowa oczyszczalnia ścieków? To pytanie nurtuje wielu właścicieli gospodarstw domowych, szczególnie tych, którzy muszą podjąć decyzję o budowie instalacji na swojej posesji. Przyjrzyjmy się bliżej różnym opcjom zagospodarowania ścieków bytowych, porównując koszty inwestycji, eksploatacji oraz wpływ na środowisko naturalne. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/112975-szambo-czy-przydomowa-oczyszczalnia-sciekow-co-bardziej-sie-oplaca
    • Odpowiedź pierwsza -  jak piszesz na starych tematach to bywam. Odpowiedź na pytanie  drugie - nie nie robiłem iniekcji , a te w ścianach wręcz usuwałem . jeśli piszesz o iniekcjach w grunt za ścianą to spotkałem się z tym rozwiązaniem - ale nie robiłem . Odpowiedzi kolejne : Tak na chłopski rozum 1 - jako że iniekcję robisz w grunt to nie powinno to tworzyć interakcji z wcześniej zastosowaną chemią . Tak na chłopski rozum 2 - jeżeli cieknie to nie może być mega twardo bo cieknie czyli w tych miejscach glina musi być płynna . Tak na chłopski rozum 3 - rozumiem że już zrobiłeś jakieś rozpoznanie w dostępnej chemii i masz faworyta - czyli telefon do przedstawiciela regionalnego tej firmy - ściągnięcie go na obiekt i totolotek - będzie uczciwy czy tylko będzie chciał sprzedać .  Wiele razy kontaktowałem się z przedstawicielami regionalnymi różnych firm w zakresie chemii zabezpieczającej przed wodą i nie zostałem wsadzony na minę . jeżeli czegoś nie wiedzieli to otwarcie mówili że nie wiedzą  ( czyli metoda organoleptyczna w ograniczonym zakresie ) . Tak na chłopski rozum 4 - zadasz właściwe pytania dostaniesz właściwe odpowiedzi . W temacie pytań  jako że nie znam obiektu nie jestem w stanie pomóc . W temacie preparatów tego zakresu - brak wiedzy i doświadczenia czyli nie pomogę.   Nie mniej jednak nie  święci garnki lepią czyli życzę powodzenia
    • Jak tu czasami jeszcze bywasz Panie kolego, to zapytanie mam czy robiłeś kiedyś iniękcję? Odkopałem to co wyżej, bo tak naprawdę niewiele, ale woda się sączy, a docelowo jak mam kłaść wylewkę, to chciałbym zlikwidować to sączenie. Są trzy miejsca gdzie ta woda się sączy i przyszło mi już jakiś czas temu do głowy, żeby zrobić w tych miejscach iniękcję. Tylko pytanie, czy zadziała to w glinie? Jest tam mega twardo, także tylko ostry kilof to ruszy, więc może zadziała. Teraz pytanie czy jakiś preparat polecasz, albo ktoś mógłby polecić coś, z czym miał już do czynienia? Albo słyszał, że ktoś to czy tamto stosował? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Jeśli ściana między mieszkaniami jest nośna, konieczne będzie uzyskanie pozwolenia na budowę oraz wykonanie projektu przez inżyniera budowlanego. W przypadku ściany działowej wystarczy zgłoszenie do starostwa. Typ ściany można sprawdzić w dokumentacji technicznej budynku lub konsultując się z konstruktorem.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...