Skocz do zawartości

wyburzenie schodów i zrobienie nowych...

Gleoth

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Rozważamy z rodzicami zakup na spółkę dosyć dużego segmentu, który początkowo projektowany był jako dwa osobne mieszkania i jest miejsce na dwa piony schodów. Jedne schody niestety zostały już wylane i deweloper oferuje że może wykonać wylewkę w drugim szybie żeby powiększyć powierzchnię podłogi. Niestety schody są dosyć strome i mają stopnie na zakręcie (trójkątne). Jako że rodzice raczej młodsi i sprawniesi już nie będą i chcieli byśmy aby ten dom posłużył im też na starość, woleli byśmy poświęcić więcej przestrzeni i zrobić wygodniejsze schody z płaską powierzchnią na zakręcie i ew miejscem żeby mozna było tam na chwilę przystanąć (na parterze jest tez miejsce na małą sypialnię/gabinet więc na starość-startość jest opcja).

Niestety nie mam żadnego doswiadczenia budowlanego, ale może ktoś może tutaj coś doradzić:
1. jest drugi pion na schody więc można było by pomysleć o windzie; niestety z tego co widziałem kosztowało by to chyba ok 100tyś co póki co jest dla nas zbyt dużą kwotą.
2. jak dużo mogło by kosztować wyburzenie schodów i ściany pomiędzy dwoma pionami, postawienie jej kawałek dalej i zrobienie wygodniejszych schodów?

Dodatkowe informacje:
- budynek ma 4 poziomy: piwnica ok 2.2m wysokości, 2 poziomy mieszkalne ok 2.75m + oczywiscie grubości stropów (monolityczny)), poddasze uzytkowe
- sciana dzielaca piony schodowe z sylikatow

załączam zdjęcia:
2ozev2h8nl7n.jpg
vs2omvlgtfdb.jpg
zjjo1cah4f02.png
y8tj99ylrtdu.png

alternatywny hosting zdjec:
https://zapodaj.net/ae34bb6641a20.jpg.html
https://zapodaj.net/b3ff22474374f.jpg.html
https://zapodaj.net/3053c3b9514e9.png.html
https://zapodaj.net/59ff8859cca29.png.html

Pozdrawiam!

Napisano
1 godzinę temu, Gleoth napisał:

jest drugi pion na schody więc można było by pomysleć o windzie; niestety z tego co widziałem kosztowało by to chyba ok 100tyś

Chyba dużo mniej, skoro szyb prawie jest. Poszukaj w necie - mnie sie wydaje, że gdzieś ok 50 tys.

1 godzinę temu, Gleoth napisał:

jak dużo mogło by kosztować wyburzenie schodów i ściany pomę schodowąiędzy dwoma pionami, postawienie jej kawałek dalej i zrobienie wygodniejszych schodów?

jest kwestia, czy puszczą cię belki w stropie schodowe, żeby zrobić inną klatkę.

Pokaż przekrój przez klatkę schodową - z niego można coś więcej powiedzieć. Chodzi o to, że "dłuższe" biegi schodów mogą nie mieścić się pod górnym stropem -  może byc za nisko dla schodzącego.

Możan tez spróbować zrobić spocznik - ale z dwoma zabiegowymi schodami - to trochę daje więcej możliwości.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• https://koperrt.com/products/16072304607348528752213120?utm_source=ad&utm_medium=google&utm_origin=shopline&utm_campaign=636491&utm_content=23181985177&adset_id=187535772916&utm_term=780698919071&aatid=4779585835&gad_source=2&gad_campaignid=23181985177&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5WFmWVEn9SZthO88c8_HxQVL0demJEIHMSolG6Kq14QQ2evmHAjg1RoC4UMQAvD_BwE    
    • Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
    • Komentarz dodany przez Tomek: zdecydowanie odradzam.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...