1 godzinę temu, bajbaga napisał:W obrocie prawnym (Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych) nie ma pojęcia "odrolnienie" - NIE MA.
Jest to zwyczajowe stwierdzenie, przy czym, w zależności od "stwierdzającego", może zarówno być wyłączeniem z produkcji rolnej, albo przeznaczeniem gruntów na cele nierolne.
Z tym odrolnieniem to tak jak z "piecami".
Edukacyjnie:
Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych:
Ps.
Możesz podać jeszcze raz te definicje + podstawę prawną.
Przepisy się zmieniają a ja bazuję na Ustawie z 27.03.2020 r. - była jakaś "wrzutka" w innej ustawie po tym terminie ?
Nic nie udowodnił tylko wkleił artykuł który jest napisany na podstawie ustawy o ochrobie gruntów rolnych i leśnych. I ja ten cały tekst przełożyłam mu na realne dzialania w urzędzie ale i tak ciągle czytam żebym nie siała zamętu.
Dlatego zapytałam grzecznie czy nie myli tych pojęć. To dostałam takie wytłumaczenie że nie i że nie bedzie mi tłumaczył bo to nie ma sensu. Ja odpadam. Szkoda tylko że forum jest miejscem gdzie ktoś coś komuś opisuje nie mając o tym pojęcia.
3 godziny temu, mhtyl napisał:Dlaczego tak głupio tłumaczysz i siejesz zamęt. Wyraźnie autor tematu napisał:
Po wizycie w starostwie i w gminie autor pisze jak byk o odrolnieniu.
Wyłączenie z produkcji rolnej z powyższego co napisał już ma.Co napisał autor? że musiałby odrolnić całą działkę i to obowiązuje w całym kraju, sorki oprócz Twojego rejonu
Tak autor wyraźnie napisał że 55tys że przez 10 lat .. a to jest wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Rozdzial 3 ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, obliczenie kwoty tabela w art.12 ust.7
CytatW innym temacie udowodniłem, pokazując definicję co to jest odrolnienie a co wyłączenie z produkcji rolnej ale jak widać nie ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. I powtarzam odralniać trzeba zawsze a wyłączać z produkcji rolnej nie zawsze i opłaty są za odrolnienie a nie za wyłączenie.
Serio?
Art.12 ust. 7 "Należność za wyłączenie z produkcji 1 ha...."
CytatWięcej nie mam zamiaru kopać się koniem bo sił i czasu mi szkoda.
Dobrze. Niech Ci będzie. Tylko kwotę za grunt można obliczyć przy wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej.
Mówiłam że często ludzie stosują zamiennie te określenia dlatego pojawia sie zamęt. Dlatego pytałam co ty przez to rozumiesz bo ewidentnie zmieniłeś te pojęcia.
Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej to termin obowiazujacy, cytowany w ustawie.. natomiast odrolnienie to nazwa skrótowa 'przeznaczenia gruntów na cele nierolnicze i nieleśne'.